Minden jó, ha jó a vége – győzelmek szombaton

Remekül kezdődött a szombat reggel korosztályos csapataink számára, hiszen három mérkőzésből hármat nyertek a mieink. Megszerezte első győzelmét fiú és női U18-as válogatottunk – ez az ötödik helyet jelentette mindkét gárda számára. Győztek az U19-es fiúk is, de rájuk vár még egy találkozó.

 

U17-es női válogatottunk 13:30-kor kezdi meg mérkőzését Izrael ellen, Győrben. Miután a nyitónapon egyszer a mieink által már legyőzött ellenfél kisebb meglepetésre 3:1-re nyert Ausztria ellen, így ki-ki mérkőzés vár a lányokra az ötödik helyért.

Fél szemmel azért a bronzmeccset vívó szlovákokat is vizsgáltuk már, hiszen pont egy hét múlva, Miskolcon velük meccselnek majd a lányok, s akkor már az Eb-re való kijutás lesz a tét. Nos, északi szomszédjaink lehet, hogy altatni akartak minket, mert rendkívül keveset mutattak a szlovénok ellen: az első szettben hét, a másodikban pedig mindössze négy pontra voltak képesek. A szlovénoknak még az is belefért, hogy a technikai szünetben edzőjük utasítására a fotósnak pózoljanak, illetve eljárják a kacsatáncot.

Botrányos volt a nyitásfogadásuk (18 ászt kaptak a meccsen), és amikor nagy ritkán sikerült megjátszaniuk a labdát, akkor meg a szlovén blokk jelentett áthidalhatatlan akadályt. Pontjaik nagy részét az elrontott szlovén szervákból szerezték. A harmadik szettben azért valamit mutattak is (vagy ellenfelük engedett ki egy kissé), a játszma elején három ponttal még vezettek is, de a második technikai szünetre már „helyre állt a világ rendje” s végül ezt a játszmát is meggyőző különbséggel nyerték a szlovénok (25:17).

 

Leány U17-es MEVZA-torna, Győr:
Magyarország – Izrael 3:0 (13, 21, 22)
Magyarország: Tatár 3, Orosz 7, Boskó 3, Vecsey 13, Kiss A. 9, Sziládi 9. Csere: Kertész (liberó), Berkó. Szövetségi edző: Kőnig Gábor.
Izrael: Hakas 9, Kimel 1, Shmailov 3, Ganah 7, Pushjarov 10, Rome 2. Csere: Nitzan, Serok (liberók), Astangelov. Szövetségi edző: Ana Germen.
Az eredmény alakulása. I. játszma: 8:5, 12:7, 16:9, 22:12, 24:13. II. játszma: 4:2, 4:6, 7:6, 7:8, 9:11, 16:14, 19:20, 24:21. III. játszma: 4:8, 10:9, 11:16, 18:19, 21:21, 24:22.

Remekül kezdték a mieink a találkozót, villámgyorsan négy pontos előnybe kerültek a remek szerváknak és Vecsey Fanni elementáris bombáinak köszönhetően. A csapat folyamatosan növelte az előnyt, a vége felé aztán tíz pont is volt a két csapat között (25:13).

A második játszma első felében kissé elbizonytalanodtak a mieink, ezt kihasználva az ellenfél egy-két pontos előnybe került, de a második technikai szünet előtt feltámadtak a mieink és visszavették a vezetést. Igaz, ezúttal nem sikerült meglépni, sőt a végjátékban egyszer megint az izraeliek vezettek, de utána többször is hibáztak, így a végén három pont is volt a különbség, ami után már az első játszmalabdát sikerült kihasználni (25:21).

A harmadik szett sem indult túl jól, egyszerűen nem akartak sikerülni a támadásbefejezések, s ennek köszönhetően négy ponttal is meglépett az ellenfél. Szerencsére jókor jött a technikai szünet, azonnal sikerült felzárkózni, majd fordítani is. Sajnos nem sokáig, mert megint az izraeliek percei következtek, s a második szünetben már öttel is vezettek, hiába cserélt feladót Kőnig Gábor. A szünet azonban megint segített, Berkó Liliána remek centerlabdákkal szolgálta ki Kiss Annát, s ennek köszönhetően megint elkezdték lopni a távolságot a lányok. 20:20-nál egyenlítettek, 22:22 után pedig már csak ők szereztek pontot (25:22).

Kőnig Gábor: – Örülök, hogy így sikerült befejezni a tornát és annak is, hogy véget ért. Mind az öt mérkőzésen remekül küzdöttek a lányok és erre a tulajdonságukra a jövő héten is nagy szükség lesz. Gratulálok a csapatnak és remélem, hogy az Eb-selejtezőkön is legalább így harcolnak majd. Az apróságokon pedig dolgozunk még a következő napokban.

A végül az egy vereséggel az ötödik helyen végző csapat az eredményhirdetés után Miskolc felé veszi az irányt, s hétfőtől napi két edzéssel készülnek majd a Portugália, Szlovákia és Törökország elleni mérkőzésekre. A tornát végül a horvátok nyerték, miután a döntőben 3:1-re legyőzték Csehországot.

A végeredmény: 1. Horvátország, 2. Csehország, 3. Szlovénia, 4. Szlovákia, 5. Magyarország, 6. Izrael, 7. Ausztria

 

Női U18-as MEVZA-torna, Maribor (Szlovénia):
Magyarország – Ausztria 3:0 (13, 16, 20)
Utolsó mérkőzését megnyerte női válogatottunk, pontot téve egy tíz vereségből álló sorozat (Eb-selejtező, EYOF, MEVZA) végére. Az osztrákok elleni magabiztos siker az ötödik helyet jelentette a mieink számára. Úgy látszik elkezdett hatni az új tréner, Jerome dumája…

Jerome Dumas: – Az év végi edzőtábor és MEVZA torna a válogatott technikai és taktikai alapjainak újraépítéséről szólt. Az egész stáb célja, hogy ez a hosszú folyamat 2018-as Eb-selejtezőre beérjen. A folyamat a klubedzők és a nemzeti válogatott edzőinek szoros együttműködésén alapszik. A közös folyamat célja, hogy magasan képzett játékosokat neveljünk ki és egy szinttel feljebb léphessünk.

A végeredmény: 1. Szlovénia 15 pont (15:2), 2. Szlovákia 12 (12:5), 3. Csehország 8 (11:8), 4. Horvátország 6 (8:12), 5. Magyarország 3 (4:12), 6. Ausztria 1 (4:15)

 

Férfi U19-es MEVZA-torna, Maribor (Szlovénia):
Magyarország – Horvátország 3:1 (16, –22, 22, 14)
Magyarország – Szlovákia 2:3 (20, –20, 20, –16, –12)
A junior fiúk ezúttal azt a formájukat mutatták, amivel egy éve megnyerték a MEVZA-tornát. A csapat gyakorlatilag le sem jött a pályáról a győzelem után, hanem rövid bemelegítés után kezdték a szlovákok elleni meccset. Ezen is remekül kezdtek, de de a harmadik játszma után elfáradtak, s bár a szívük a döntő szettben is vitte őket, végül hárompontos vereséget szenvedtek, s ezzel a hatodik helyen végeztek.

A végeredmény: 1. Csehország/Szlovénia, 3. Ausztria, 4. Izrael, 5. Szlovákia, 6. Magyarország, 7. Horvátország

 

Fiú U18-as MEVZA-torna, Zlín (Csehország), az 5-6. helyért:
Magyarország – Horvátország 3:1 (–14, 15, 18, 21)
Magyarország:
Soyvural 1, Boa 10, Matyiák 10, Flachner 15, Tomanóczy 3, Iván B. 3. Csere: Laczi, Sárközi (liberók), Csordás, Tajti, Oláh 6, Csendes, Szabó V., Iván G. Szövetségi edző: Bodonyi Ákos.
Horvátország: Mezak 5, Peterlin 8, Poropat 11, Smuc 4, Peric 6, Dirlic 16. Csere: Busak, Palic (liberók), Ramjak, Krivic. Szövetségi edző: Ivan Andromak.

Bodonyi Ákos: – Egy új struktúrával kezdtük a mérkőzést, amire ugyan az első szett ráment, de a mérkőzés további részében nagyon jól működött. Sikerült megtalálni a legeredményesebb szerkezetet, és a játékosok számára legideálisabb pozíciókat. Lélektani szempontból nagyon fontos volt ez a győzelem. Folytatjuk a felkészülést, és bízom az eredményes Európa-bajnoki selejtezős szereplésben.

Az ötödik helyen végző csapat jövő csütörtöktől szombatig Ukrajnában szerepel majd Eb-selejtezőn, a házigazdák mellett a Grúzia és Törökország ellen.

A végeredmény: 1. Csehország, 2. Szlovákia, 3. Ausztria, 4. Izrael, 5. Magyarország, 6. Horvátország