Lesz kikért szurkolni a CEV-kupában

Két magyar csapat is pályára lép kedden a női CEV-kupa első fordulójában: a Linamar-BRSE az izraeli Maccabi Haifa otthonában játszik, míg a Fatum-Nyíregyháza a belga bajnok Asterix Avo Beverent fogadja.

 

A csabaiak hétfőn megérkeztek Izraelbe és már túl vannak két edzésen. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen a Maccabi egy hónappal ezelőtt szerződtette a kétszeres olimpiai ezüstérmes amerikai Logan Tomot. A 36 éves ütő minden idők legfiatalabb amerikai röplabdázójaként már a 2000-es olimpián is ott volt, a 2008-as pekingi játékokon pedig már ő lett a torna legjobb pontszerzője. Akkor és négy évvel később Londonban is ezüstérmes lett. Alberto Salomoni, a csabaiak vezetőedzője szerint várhatóan ő lesz a hazaiak legveszélyesebb játékosa, de amint azt az origo.hu-n leszögezte: győzni jöttek és egyértelműen a továbbjutás a cél. Ugyan magasabbak a Haifa játékosai, ukrán és orosz légiósaik is komoly minőséget képviselnek, de ha a Békéscsabának jó napja van, akkor bárkit képes megverni. Az összecsapást a laola1.tv közvetíti.

 

Ami a nyíregyháziakat illeti, a bevereni székhelyű vendégcsapat a BRSE-hez hasonlóan a Bajnokok Ligájából „zuhant át” a második számú nemzetközi küzdelemsorozatba, ezzel együtt a találkozó nyilvánvalóan nagy kihívás elé állítja a házigazdát. A Gert van de Broek irányította látogatók jelenleg vezetik a hazai bajnokságot, lehetőségeikről pedig sokat mondó adat, hogy a hírek szerint költségvetésük hatszorosa a Fatuménak. Nem mellékesen magas szerkezetű együttessel érkeznek, két egyaránt 192 centiméteres „égimeszelő” (név szerint Silke van Avermaet és Nathalie Lemmens) erősíti soraikat. Azért nem sem sebezhetetlenek, a hét végi aktuális mérkőzésükön konkrétan 3:2-re kikaptak Richa Michelbeke csapatától.

„Természetesen amennyi információt csak lehetett, begyűjtöttünk az ellenfélről – taglalta Horváth András, a nyíregyháziak szakvezetője a szon.hu-n. – Több felvételt láttunk, akadt köztük bajnoki és nemzetközi meccs, annyit leszűrhettünk, hogy gyors játékra törekvő, jelentős erőt képviselő csapat. Ez mondjuk nem meglepő, a belgák rendszerint kijutnak az Európa-bajnokságra, magas röplabdakultúrával rendelkeznek, szép karriert befutó játékosokat neveltek ki. A feladat adott, egy nemzetközi mérkőzés, különösen ebben a kupasorozatban sohasem egyszerű mutatvány. Alázatos teljesítményre lesz szükség, végig kell gürcölni a találkozót, nem mellékesen agresszívan nyitni, hogy ne engedjük érvényesíteni az akaratukat.”

A mérkőzés – amelyet a DIGISport2 élőben közvetít – a jótékonyság jegyében zajlik, amellyel a Fatum-Nyíregyháza egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyerekotthon lakóinak szeretnék szebbé tenni a karácsonyt. Arra kérik a kilátogató szurkolókat, nézőket, hogy hozzanak magukkal tiszta, gyerekeknek még nagy-nagy örömet okozó plüssállatot és azokat a mérkőzés végén, a műsorvezető jelzésére dobják a pályára!

 

Ezzel a két találkozóval még mindig nincs vége a sornak, hiszen két, Németországban játszó légiósunk is a CEV-kupában érdekelt. A német bajnok SSC Palmberg Schwerin színeiben Szakmáry Gréta a francia Rocheville Le Cannet ellen léphet pályára szerda este hazai pályán, míg Sándor Renáta csapata, az Allianz MTV Stuttgart Csehországban, a MEVZA-kupából ismerős Olomoucnál vendégeskedik. És ne felejtkezzünk el a Vasas Óbudáról sem, amely csütörtökön a liechtensteini Schaan otthonában meccsel majd.

Egy játékvezetőnk révén is érdekeltek leszünk a héten: Horváth Miklós szerdán ugyancsak a CEV-kupában, a holland Sneek és az olasz Pomi Casalmaggiore mérkőzésén működik közre.

 

A MAGYAR ÉRDEKELTSÉGŰ KUPAPROGRAM:
December 12., kedd
16:00 Maccabi Haifa (izraeli) – Linamar-BRSE; CEV-kupa (Tv: laola1.tv)
18:00 Nyíregyháza – Beveren (belga); CEV-kupa (Tv: DIGISport2)
December 13., szerda
17:00 VK UP Olomouc (cseh) – Allianz MTV Stuttgart (német, Sándor Renáta)
19:00 SSC Palmberg Schwerin (német, Szakmáry Gréta) – Rocheville Le Cannet; CEV-kupa (Tv: laola1.tv)
December 14., csütörtök
19:00 Schaan (liechtensteini) – Vasas (női Challenge Kupa)