Győzelemmel zárták a férfiak a csoportküzdelmeket

Megszerezte első győzelmét férfi ülőröplabda-válogatottunk a horvátországi Porecben zajló Európa-bajnokságon. A mieink Grúzia ellen diadalmaskodtak négy játszmában, s így csütörtöktől egy győzelemmel folytatják a küzdelmeket a 9-13. helyért.

 

FÉRFI CSOPORTMÉRKŐZÉS:
Magyarország – Grúza 3:1 (23, 13, –26, 17)

Magyarország: Veleg 3, Gergencsik 5, Domina 6, Peres 10, Kertész 22, Mányák 18. Csere: Bernáth, Zarándi. Szövetségi kapitány: Jerome Dumas.

Grúzia: Abashidze 4, Todua 7, Gudushauri 7, Giglemiani 11, Nakishashvili 3, Davlashelidze 11. Csere: Jabakhidze (liberó), Liparteliani, Doijashvili 7, Zivzivadze.

 

A mérkőzés eleje nem egészen úgy alakult, ahogy a mieink szerették volna, a grúzok az első játszma közepén őt ponttal, 13:8-ra is vezettek már, de ekkor magukra találtak a mieink, s 14:14-nél már egyenlő volt az állás. Ezt követően fej fej mellett haladtak a csapatok egészen 21:22-ig. Ekkor a mieink sorozatban három pontot is szereztek, s ugyan a grúzok az első játszmalabdát még hárították, a másodikat már nem sikerült (25:23).

A második szett viszont igazi álomjátékot hozott magyar szempontból: válogatottunk villámgyorsan elhúzott 7:1-re, és ezt az előnyt a későbbiekben még fokozatosan növelni is tudta, így végül ezt a játszmát nagy fölénnyel nyerték a mieink (25:13).

A harmadik szett megint nagyon szoros játékot hozott. A második technikai szünetben a grúzok vezettek kettővel, de a pihenő a mieinknek tett jót, akik sorozatban négy pontot szereztek. Egy grúz időkérés azonban megtörte a mieink lendületét, s rövidesen már megint az ellenfél vezetett 22:19-re. Magyar időkérés után 23:23-nál megint egyenlő volt az állás, de így is a grúzok előtt adódott az első szettlabda, majd még további három. Végül 27:26 után ők fejezték be a játszmát és szépítettek összesítésben (26:28).

A negyedik szett is szorosan indult, de aztán 5:6 után sorozatban 11 pontot értek el a mieink, s bár egyszer még egy pontra felzárkóztak a grúzok, ezt követően megint a mieink percei következtek, s egy hetes sorozattal gyakorlatilag eldöntötték a meccset (25:17).

A csoport végeredménye: 1. Bosznia-Hercegovina 6 pont (9:0), 2. Szerbia 5 (6:3), 3. Magyarország 4 (3:7), 4. Grúzia 3 (1:9)

A találkozó legeredményesebb játékosa a 22 pontig jutó Kertész Róbert volt. A fiúk a folytatásban Lettországgal, Törökországgal és a mai lengyel–olasz mérkőzés vesztesével mérkőznek majd a 9-13. helyért. A törökökkel csütörtökön 10 órakor, s még ugyanaznap 16 órakor az olaszokkal is összemérik erejüket, majd egy szünnapot követően, szombaton 9:45-kor a lettekkel csapnak össze.