Légióskörkép I: tucatnyi női válogatottunk külföldön

Szokásaink szerint idén is elkészítettük légiós körképünket a Magyar Röplabda Szövetség transzferlistája alapján. Sorozatunk első részében azokkal a magyar női játékosokkal foglalkozunk, akik külföldön szerepelnek.

 

Jelen állás szerint összesen 24 magyar női játékos esetében került transzferkérelem az MRSZ-hez. Ez persze nem jelenti azt, hogy ennyien játszanak külföldön, hiszen ebben például nincsenek benne azok a játékosok, akik az Egyesült Államokban, tanulás mellett játszanak az ottani bajnokságban.

A szövetség nyilvántartása szerint jelenleg kilenc ország különböző bajnokságaiban szerepelnek magyar játékosok, s köztük jónéhány neves röplabdázónk is van. A légiósok fele szerepelt már például a magyar válogatottban.

Az idei World Grand Prix-n, illetve az Eb-n szereplők közül például Dékány Bernadett és Soós Nikolett az olasz másodosztályban, Tálas Zsuzsanna Lengyelországban, Liliom Rita és végül az Eb-ről sérülés miatt lemaradó Pallag Ágnes Franciaországban (ők ketten ráadásul csapattársak is), Szakmáry Gréta pedig – aki egyből egy szuperkupa-győzelemmel nyitott új csapatánál – Németországban szerepel majd a következő bajnokságban. Gréta klubja éppen Sándor Renátáékat győzte le a döntőben, aki viszont az elmúlt két évben nem szerepelt már a válogatottban.

A korábbi válogatottak közül Kovács Tímea és Molnár Hajnalka Franciaországban, Meléndez-Pál Beatrix Spanyolországban, Dambendzet Nathalie Svájcban, Kriegel Éva pedig Angliában játszik.

A legnépszerűbb egyébként éppen Anglia, Németország és Franciaország ahol összesen öt-öt magyar szerepel, míg két játékosunk van Svájcban és Dániában, sőt egy Máltán röplabdázik a különböző osztályokban.

 

ANGLIA:
Bulátkó Éva (Dartford)
Farkas Virág Boglárka (Leeds RGA VC)
Kriegel Éva (Pulsepoint London Orcas)
Nagy Eszter (Pulsepoint London Orcas)
Tóth Luca (Pulsepoint London Orcas)

DÁNIA:
Kanyik Viktória Andrea (Bröndby VK)
Tóth Alexandra (KSV)

FRANCIAORSZÁG:
Gubicza Laura Krisztina (CSM Clamart)
Kovács Tímea (Nimes)
Liliom Rita (Paris St. Cloud)
Molnár Hajnalka (AS Monaco)
Pallag Ágnes (Paris St. Cloud)

LENGYELORSZÁG:
Tálas Zsuzsanna (Trefl Proxima Kraków)

MÁLTA:
Sebők Viktória (Fleur De Lys)

NÉMETORSZÁG:
Bauer Diána Fruzsina (TGM Mainz-Gonsenheim)
Fábián Viktória (MSV Pampow)
Sándor Renáta (Allianz MTV Stuttgart)
Szabó Vivien (VC Neuwied)
Szakmáry Gréta (Schweriner SC)

OLASZORSZÁG:
Dékány Bernadett (Trentino Rosa)
Soós Nikolett (Olbia)

SPANYOLORSZÁG:
Meléndez-Pál Beatrix (Extremadura Arroyo)

SVÁJC:
Dambendzet Nathalie (BTV Aarau)
Dolea Dóra (VBC Ecublens F2)