Paczulák András búcsúztatása

66 éves korában, október 2-án hajnalban, hosszan tartó betegség után elhunyt Paczulák András paralimpikon, a magyar ülőröplabdázás egyik nagy alakja. Búcsúztatása október 24-én, 13:15-től lesz az Óbudai Temetőben.

 

Paczulák András 1951. 07.15-én született Budapesten. 1970-ben közlekedési baleset következtében veszítette el a jobb lábát, térd felett amputálták. A kórház pszichológusa, Kelemenné Szakonyi Julianna javaslatára került a Mozgáskorlátozottak Halassy Olivér sportegyesületébe, rehabilitációs célú sport tevékenység okán.

Paczulák András szinte azonnal bekapcsolódott a HOSC sportéletébe, és lett a korszak majd minden sportágat kipróbáló, emblematikus sportoló személyisége. Úszóként kezdte, az íjászatot is megtanulta, és mindkét sportágban nemzetközi versenyeken képviselte hazánkat. Az Edzett Ifjúságért Balaton-átúszó versenyen 1980-ban Kiscsatári János sorstársával kiharcolta, hogy mozgássérültként is teljesíthesse a távot. A hazai triatlon, a paratriatlon első jeles képviselője és honi megalapító sportolója. Az ülőröplabda-sportágban 82 alkalommal húzhatta fel a válogatott címeres mezét. Tagja volt az 1986. évi és 1989.évi vb-ezüstérmes magyar ülőröplabda-válogatottnak, és a VIII. Paralimpiai Játékokon (1988. Szöul), az 5. helyen végzett magyar csapat tagja volt.

Az 1980-as évektől úszóedzőként is tevékenykedett, részt vett az 1984. évi paralimpikonok, Dukai Géza, Kiscsatári János, Szűcs István felkészítésében is. Hivatalosan is elismerték, hogy edzői munkássága alatt Dukai Géza paralimpiai bajnok edzője, és Vereczkei Zsolt paralimpiai bajnok nevelőedzője. Tanítványai között tudhatjuk Ráczkó Gitta és Zámbó Diána paralimpiai bajnokok is. Az 1990-es években a Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetség úszószakágának utánpótlásért felelős edzőjeként is dolgozott. Irányítása alatt 1990-ben 5 arany, 6 ezüst és 13 bronzérmet nyertek a parasportolók, Simon Csaba, Vereczkei Zsolt, Zámbó Diána, Bók László, Ráczkó Gitta, Hanó Lajos, Zsóri Attila, Grgencsik János, Kovács Ervin, Sági Jenő, a Saint-Étienne-i ifjúsági vb keretében megrendezett úszóversenyen.