Fontos elnökségi döntések a nevelési költségtérítésről (is)

A rövid nyári szünetet követően megtartotta első ülését a Magyar Röplabda Szövetség elnöksége az MRSZ Váci úti irodájában. Az elnöki beszámolót követően az elnökség a női válogatott jelenlegi és 2017-es programját is megtárgyalta, melyről a jövő hét kedden, Érden rendezendő sajtótájékoztatón kíván információt adni a szövetség.

A Szakmai Kollégium javaslatára a testület elfogadta a Sport XXI program végleges tervezetét, mely benyújtásra került a Magyar Olimpiai Bizottság felé. Emellett egyeztettek a nevelési költségtérítés kapcsán felmerült kérdéskörökről is. Az április 25. óta eltelt időszakban három fontosabb kérdés merült fel ezzel kapcsolatban, melyekről az alábbi döntések születtek:
– Tartós együttműködési megállapodási jogviszonyban lévő sportszervezetek (Felnőtt csapatok – sportiskolák, utánpótlásnevelő sportegyesületek, fiókcsapatok) között létrejövő, 21 év alatti sportoló átigazolása esetén az átadó egyesületnek lehetősége van eltekinteni a Speciális, nevelési költségtérítési célzatú egyszeri Átigazolási díjtól (50.000,- Ft/fő/alkalom). Ennek szabályozása az MRSZ Díjfizetési táblázatában kerül meghatározásra.
– A Speciális, nevelési költségtérítési célzatú egyszeri Átigazolási díj (50.000,- Ft/fő/alkalom) kölcsönadás esetén is jár a sportolót első alkalommal nyilvántartásba vevő sportszervezetnek.
– Együttműködési megállapodási jogviszonyban működő tagszervezetek esetében a nevelési költségtérítés kiszámolása esetén nem kerül egybeszámításra a két tagszervezetnél külön-külön, leigazolt sportolóként eltöltött idő.

A módosított MRSZ Díjfizetési táblázatot innen tölthetik le.

Az elnökség elfogadta a Kiemelt Sportágfejlesztési támogatás 2016. évi műhelytámogatásának utánpótláscsapatokra vonatkozó javaslatát, melyet a nevezések és a beérkezett pályázatok tettek lehetővé. Az utánpótlásban érintett tagszervezetek a teljes, éves támogatási keret 50 százalékát kapták meg (63.250.000 Ft), s az elnökség mostani döntése alapján a korábban tervezett 40 tagszervezet helyett 45 egyesület osztozik az összegen. A támogatásokkal foglalkozó kollégák a napokban megkezdik a csapatok kiértesítését, így a szerződéskötési folyamat is kezdetét veheti.

Az elnökségi ülés további részében szavaztak a nemzetközi átigazolások kérdésköréről, melyben a korábbi döntés (44/2015.09.01 számú Elnökség határozat) került megerősítésre, valamint esedékessé vált a felnőtt versenykiírás és a versenynaptár megváltoztatása is, melyre a férfi és a női NB I létszámának csökkenése miatt került sor.

Az ülés zárásaként az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárságának levele alapján – mely a sportágfejlesztési stratégia elkészítésére vonatkozott –, munkacsoportot hozott létre az elnökség, melynek vezetője Baran Ádám lett. A Minisztérium a 2013-ban leadott, 2020-ig elkészített tervek aktualizálását, valamint a 2021-2024. és a 2025-2028. közötti elképzelések benyújtását várja a szövetségtől. 11 év stratégiai koncepciójának megalkotásához és kellő alaposságú kidolgozásához minden segítségre szükség van, így a munkában az MRSZ bizottságain és külső szakértőkön kívül a tagszervezetek aktív közreműködésére is számít az elnökség.

Az ülést követően több elnökségi tag a Magyar Kupa sorsolásán is részt vett, amelyre ugyancsak a Magyar Röplabda Szövetségben került sor.