Fontos stratégiai döntések születtek az MRSZ elnökségi ülésén

A Magyar Röplabda Szövetség idei rendes közgyűlése óta első alkalommal ülésezett az MRSZ négy új taggal kibővült elnöksége. Az MKB székházában megtartott tanácskozáson több stratégiai fontosságú döntést hozott a megújult testület.

– Az elnökség az MRSZ tulajdonában lévő Hunvolley Event Kft. ügyvezetőjének leváltása és új ügyvezető kijelölése mellett döntött, így a Kft. továbbra is működőképes marad.

– Egyeztettek a televíziós közvetítések jövő szezonbeli lehetőségeiről is, amelynek aktualitását a lejáró MTVA szerződés adta. Az M4 Sport vezetésével többször is egyeztetett már ez ügyben az MRSZ, s a következő idényre kötendő megegyezés augusztus első felére várható.

– Az elnökség értékelte a válogatottak idei, eddigi szereplését. A férfi U20-as és felnőtt válogatottak beszámolóját elfogadták, de az eredménytelenül zárult selejtezők miatt megbízták az MRSZ Szakmai Kollégiumát a férfiválogatottra vonatkozó középtávú terv kidolgozásával, amelyhez a megfelelő anyagi erőforrásokat és szakemberhátteret is biztosítani kell.
A női válogatott Európa Liga-szereplése kapcsán tett beszámolót a Szakmai Kollégium javaslatára nem fogadta el az elnökség, s a sikertelenül zárult EL-sorozat okaira a szövetségi kapitánytól bővebb magyarázatot vár a testület.

– A nevelési költségtérítés kapcsán az Ifjúsági és Utánpótlás Bizottság, valamint a Szakmai Kollégium javaslatára speciális átigazolási díj bevezetése mellett döntött az elnökség, mely az utánpótláskorú sportolókat elsőként nyilvántartásba vevő egyesületek részére, egyszeri, 50 ezer forintos juttatást jelent. (A javaslat miatt megváltozott díjfizetési tábla a hunvolley.hu-n lesz megtalálható).

– A testület elfogadta a még hiányzó utánpótlás és egyéb versenykiírásokat, amelyek hamarosan ugyancsak elérhetőek lesznek a szövetség honlapján (hunvolley.hu).

– A szövetség operatív működésének átvizsgálására felajánlott szakértői vizsgálat igénybevételéről is döntött a testület, amelyre augusztus hónapban kerül majd sor.

– A legjelentősebb, stratégiai jellegű döntés a Magyar Diáksport Szövetséggel tervezett együttműködés jóváhagyása volt, amely testnevelő tanárok akkreditált továbbképzésére, és a röplabda sportág alternatív tanterv készítésére vonatkozik.

A stratégiai döntések sorába illeszkedik az a terv, melyet az elnökség egyhangúan támogatott, s mely szerint a sportág helyzetének javítása érdekében további egyeztetéseket szükséges kezdeményezni a politikai és gazdasági élet szereplőivel, hogy a röplabdázás a kiemelt sportágfejlesztésen túl további fejlesztési lehetőségekhez jusson.

Az elnökség ugyan a nyár folyamán már nem tart több ülést, de az operatív munka nem áll meg, hiszen több jelentős eseményre is sor kerül augusztus folyamán, mint például a strandröplabda országos bajnokság és strandröplabda utánpótlás MEVZA-torna megrendezése (mindkét esemény helyszíne a Margitsziget lesz), a hagyományos Savaria Kupa női válogatott torna Szombathelyen, illetve a női U19-es Európa-bajnoki döntő eseménye Győrben.