A Hajós/Stréli páros az év meglepetése – frissült a strandröplabda ranglista

Idehaza ugyan már befejeződött az idei strandröplabda-versenyidény, ám a nemzetközi versenyeken még mindig indulnak párosaink, s ennek köszönhetően még mindig változik a ranglista. A múlt heti szatmárnémeti szatellit-tornán való indulással például Lutter Eszter vette át a vezetést a nőknél, Szabó Dorottyától, míg a harmadik helyre Lakatos Enikő jött fel. A férfiaknál továbbra is Soós Izsák vezet, de a második helyre az augusztusi MEVZA-tornán szerzett pontjaival a fiatal Benkő Balázs jött fel, a harmadik helyre szorítva Takács Gergelyt.

 

A férfiaknál a fiatalok bizony alaposan előretörtek, hiszen Benkő párja, Oláh Botond negyedik, az év meglepetéspárosa, Hajós Artúr és Stréli Bence pedig már a hatodik-hetedik helyet foglalja el.

A legfrissebb strandröplabda-ranglista:
ranglista_egyeni_20170925

A két fiú a nyáron még csak 16 éves volt – Artúr augusztus végén töltötte be a 17. életévét, Bence csak jövő áprilisban fogja –, de kiharcolták a továbbjutást az ifjúsági olimpiai selejtezőn, megnyerték az U18-as és az U20-as MEVZA-t, kilencedik helyen végeztek az U18-as Európa-bajnokságon, megnyerték az U18-as ob-t és ezüstérmesek lettek az U20-ason, de még a felnőtt országos bajnokság döntőjében is megcsípték az ötödik helyet.

„Az év elején írtunk egy listát az idei célokról – mondták el a fiúk. – Volt olyan, ami szerepelt benne, mint például az olimpiai továbbjutás, de a MEVZA-győzelmekről legfeljebb csak álmodni mertünk, és arról is, hogy csoportgyőztesként jutunk tovább az Európa-bajnokságon. Szóval alaposan túlteljesítettük a tervet és ezzel magunkat is sikerült meglepnünk.”

Természetesen adódik a kérdés, hogy mit terveznek a következő évre?
„Mindenképpen szeretnénk kijutni az ifjúsági olimpiára, és a korosztályos Európa-bajnokságon is szeretnénk megismételni az idei teljesítményünket, emellett pedig az ifjúsági világbajnokságon is ott akarunk lenni. De már a felnőtt országos bajnokságon is meg akarjuk villantani oroszlánkörmeinket és szeretnénk ott is érmeket szerezni a fordulókon.”

A két fiú teljesen reálisan látja azt is, hogy ezen célok eléréséhez azért még fejlődniük kell.
„Az olimpiai selejtezőn a hollandok, az Európa-bajnokságon az észtek azért elég simán vertek még minket, szóval van még hová fejlődnünk. Elsősorban fizikálisan, s éppen azért, hogy behozzuk a lemaradást ezen a téren, és a továbbiakban külön kondiedzésekre is tudjunk járni, ősztől mindketten magántanulóként folytatjuk tanulmányainkat. Most még a tanulást is alárendeljük strandröplabdás karrierünknek.”

A fiúk között egyébként nem új keletű a barátság, hiszen már régóta ismerik egymást.
„Annak idején mindketten Újpesten kezdtünk el röplabdázni teremben, ahol csapattársak voltunk, s aztán együtt kerültünk át a Pénzügyőrhöz is. Ezért aztán nem is okozott problémát az, hogy homokon is együtt játszunk. Szerencsére nagyon jól sült el eddig a dolog és mindent megteszünk azért, hogy a fejlődésünk a továbbiakban is töretlen maradjon, és néhány év múlva nemzetközi szinten is jegyzet páros lehessünk.”