Kémek a bakui „Sasfészekben”

Túl van első bakui edzésén női válogatottunk, igaz, még nem a mérkőzések helyszínén, hanem a mellette lévő edzőcsarnokban gyakorolhattak a lányok, s készülnek gőzerővel a házigazdák elleni nyitómeccsre. Ugyanez az azeriekről is fokozottan elmondható…

 

Hogy a házigazdák igencsak komolyan veszik az már az előkészületekből is jól látszik. A rendőri felvezetés a repülőtértől, illetve edzésre menet, a kifogástalan szállodai ellátás, hogy éjjel a tévét bekapcsolva éppen egy edzésriport megy a hazai válogatottról az azeri televízióban, mind-mind jól érzékelteti a készülődést.

A mieinket kis híján be sem engedték a National Gymnastics Arénába, mert nem volt akkreditációs kártyájuk. Az más kérdés, hogy erről éppen a szervezők tehettek, akik azt is jelezték, hogy csak a csütörtöki technikai értekezleten adják majd csak át. Végül azért egy telefon után csak felnyílt a sorompó, s a buszból kiszállva már csak egy fémdetektoros kapun, meg marcona biztonsági őrök gyűrűjén kellett túljutnia a mieinknek.

Az Aréna parkolójában azonban egy Hungary feliratú pólót viselő emberbe botlott a csapat. Mint kiderült, még nem a magyar röplabda-szurkolók előőrse volt, hanem Vereckei István, az azeri tornászválogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, a 2000-es olimpián, gyűrűn aranyérmet szerző Csollány Szilveszter egykori edzője, aki először nagyot nézett a lányok láttán, de aztán örvendezve fogadta őket.

A szerdai tréning még nem a National Gymnastics Aréna nagycsarnokában, hanem annak egyik edzőtermében volt, a mínuszt egyedik napon ugyanis még javában folytak az előkészületek. Azért egy-két pillantást vethettünk már az impozáns létesítményre, s csütörtökön, a „nulladik” napon már a csapatok is birtokba vehetik, amelyek egymás után érkeznek: láttuk már az ukránokat és az oroszokat, saját csoportellenfeleink közül azonban eddig csak az azeriekkel találkoztunk.

Az edzés után aztán következett az ebédhez hasonlóan kifogástalan, igazi mesebeli „terülj, terülj asztalkámat” idéző svédasztalos vacsora, amely után már az is felmerült az emberben, hogy az azeriek ellentétes hatással próbálják meg gyengíteni az ellenfeleket: nem éheztetik, hanem inkább megpróbálják „leetetni” őket. Szó se róla, van, akinél sikerrel jártak, de a lányok hősiesen ellenállnak a csábításnak.

Ami egyébként az azeri válogatottat illeti, azért látszik, hogy tartanak tőlünk, ami nem is csoda, hiszen két éve, éppen a mieink búcsúztatták őket a kontinensviadalon, egy számukra váratlan, de annál magabiztosabb győzelemmel. A szerdai edzés közben a lányok lettek figyelmesek arra, hogy az egyik helyi rendező egy telefonnal rögzíti a mieink tréningjét, majd Szakmáry Gréta rendre is utasította a „kémet”, aki ezt követően jobbnak látta inkább távozni.