Történelmi strandröpis bronzérem Bibionéból!

Amint azt korábbi cikkünkben is hírül adtuk, hat magyar páros is bejutott az olaszországi Bibionéban megrendezésre kerülő, nagy múltú Beach Volley Marathon (az egyik legrangosabb, nemzetközi, nem világranglista-pontszerző strandröplabda-verseny) főtáblájára. A mieink folytatták a remek szereplést szombaton is, aminek köszönhetően megszületett az első magyar érem is ebben a kategóriában.

 

A férfiaknál két magyar páros volt érdekelt a főtáblán: Krekk Zoltán és a két évvel ezelőtti magyar bajnok Soós Izsák azonban csak szerencsés vesztesként kerültek oda, aminek köszönhetően egyből megkapták az első kiemeltet, akik le is győzték őket. Ugyan a vigaszágon egy darabig még eljutottak, de aztán felemésztette őket a meccsdömping.

Nem így viszont a magyar küldöttség meglepetéspárosa, Kovács Boldizsár és Lukács Róbert, akik már azzal is szenzációt okoztak, hogy veretlenül jutottak a főtáblára, s ott második kiemeltként kaptak besorolást. De ezt követően is óriási menetelésbe kezdtek: három mérkőzést nyertek sorozatban, így ők is bejutottak az első hatba. Ott már sajnos meg kellett hajolniuk a nagyobb tudás előtt, de így is minden idők legjobb férfi páros eredményért érték el az ötödik helyükkel.

Ami a női versenyt illeti, a mieink egészen biztosan megemlegetik majd a végső győztes orosz páros nevét, akik az első fordulóban Kaszás Nórát és Sipos Reginát, a másodikban Katona Jankát és Sákovics Virágot, a harmadikban Dénesi Brigittát és Győri Pannit, a négy közé jutásért pedig az első helyen kiemelt Lakatos Enikőt és Lutter Esztert küldték vigaszágra.

Különösen utóbbi meccs volt bosszantó, hiszen a négyszeres magyar bajnok páros addig imponáló fölénnyel győzte le ellenfeleit az egyszettes mérkőzéseken: pénteken 8, 13 és 8, szombaton pedig a centerpályán 11, 4 (egy másik orosz duó ellen!) és 9 pontot engedélyeztek ellenfeleiknek, mialatt ők kiosztottak 21-eket. És az oroszok elleni meccs is álomszerűen kezdődött: 13:4, majd 16:9 is volt a lányoknak, amikor jött egy hullámvölgy és hiába egy időkérés, pillanatok alatt 16:17 lett az állás, 20:18-nál pedig az ellenfélnek volt két meccslabdája.

A lányoknak azonban sikerült talpra állniuk, s nem hogy hárították a két meccslabdát, de 21:20-nál és 22:21-nél ők nyitottak a győzelemért. Sajnos ezeket meg az ellenfél hatástalanította, s a torna szabályai szerint 22:22-nél a következő pont eldöntötte a győzelmet. Ezt pedig az oroszok nyerték.

Az elődöntőbe kerülés szerencsére így sem okozott gondot: 21:9 egy hazai páros ellen, majd következett az elődöntő egy német-lengyel duóval szemben – még mindig egy nyert szettre. Sajnos a meccs elején 7:3-ra ellépett az ellenfél, s ezt követően nagyon stabilan játszottak, a mieink pedig két pontnál közelebb nem tudtak felzárkózni, 18:15 után pedig már csak egy pontot szereztek a mieink.

Maradt a bronzmeccs, amelyet már két nyert szettig játszottak – a mieink aznap már hetedszer melegítettek be –, de ez nem okozott gondot a lányoknak, végig magabiztosan vezetve 15-re és 16-ra nyerték a találkozót, így a nagy múltú verseny történetében először született magyar érem a párosoknál.

És itt sajnálhatjuk igazán azt az egy ponttal elvesztett mérkőzést, hiszen győzelem esetén az a páros lett volna az ellenfél, amelyet a mieink a bronzmeccsen simán vertek. A német-lengyel páros ellen pedig az oroszok is csak a döntő játszmában, 0:1-ről tudtak győzni, szóval két nyert szettben a mieinknek is lehetett volna esélye, még akár a végső győzelemre is. De kesergésre így sincs semmi ok, a mieink így is minden idők legjobb magyar párosszereplését produkálták a bronzzal, a Kovács/Lukács duó ötödik és a Dénesi/Győri, valamint a Katona/Sákovics párosok kilencedik helyével.

A verseny pedig vasárnap a hármasok és a vegyes négyesek küzdelmével folytatódik, ahol például Dénesi, Győri és Katona az első kiemelt lett a szombati csoportmeccsek után. Természetesen ezekről az eredményekről is beszámolunk majd.