A Papp László Sportaréna lehet az Eb helyszíne

Váci úti székházában tartott sajtótájékoztatót, csütörtökön a Magyar Röplabda Szövetség, melynek egyik témája a közelgő Európa-bajnokság, amelyen női válogatottunk is kiharcolta az indulási lehetőséget, illetve a 2019-es női kontinensviadal társrendezése, amelyet a múlt héten ítélt oda hazánknak az európai szövetség.

 

„Mind a mostani Európa-bajnoki indulás, mind pedig a két év múlva esedékes Eb-rendezés kuriózumnak számít – mondta el ezzel kapcsolatban Dr. Kovács Ferenc, az MRSZ elnöke. – Az elmúlt két évben több kontinentális utánpótlás tornát is rendeztünk, tavaly a lány, idén pedig a fiú U19-es Európa-bajnokság házigazdái voltunk, s mindkét eseményen nagyon meg voltak elégedve velünk az európai szövetség vezetői. Többek között ennek is köszönhető, hogy maga Alekszandar Boricsics, a CEV szerb elnöke, aki nagy támogatója a magyar röplabdának is, személyesen kért fel minket a társházigazda szerepére.

Az elnök azt is elmondta, hogy kilátásban van a közeljövőben egy találkozó a CEV elnöke és a magyar miniszterelnök között, akit ugyancsak szeretnének megnyerni az Eb-rendezés támogatásához.

„A közelmúltban két komoly diplomáciai sikere is volt a sportágnak: nemzetközi szinten az Eb-rendezés elnyerése, idehaza pedig a látványsportágakhoz való, más néven a TAO-hoz való csatlakozás. Azonban amellett, hogy ezek nagyon jó hírek a röplabdázás számára, egyúttal hatalmas feladatok és komoly felelősséggel is járnak egyben.”

Ludvig Zsolt főtitkár a két korosztályos kontinenstorna mellett az Európai Ifjúsági Olimpia röplabdatornájának kiváló rendezését is azon okok közé sorolta, amely miatt Magyarország, a sportág története során először Eb-házigazda is lehet.

„Ami a soron következő feladatokat illeti, a négy rendező ország az azerbajdzsáni női Eb-n ül majd le az első egyeztetésekre. Az már most biztos, hogy a főrendező Törökország lesz, várhatóan ankarai helyszínnel. Ők ugyan egy kicsit földrajzilag kilógnak a négyesből, de ennek nincs különösebb jelentősége. Lengyelország az egyik legerősebb rendező, hiszen idén férfi Eb-t, három éve pedig világbajnokságot is rendeztek, ráadásul telt házak, a nyitó meccseken 65 ezer néző előtt.”

Lengyelországban várhatóan Krakkó és Katowice lenne a helyszín, míg Csehországban Ostrava és Brno valószínűsíthető.

„Ami a magyar helyszínt illeti, mindenképpen azt szeretnénk, hogy Budapest legyen a helyszín, amely 2019-ben az európai sport fővárosa lesz. Mivel minimálisan ötezer férőhelyes csarnokra van szükség, így jelenleg egyedül a Papp László Sportaréna jöhet szóba. Az más kérdés, hogy az Arénát megtölteni nézőkkel, az bizony elég komoly feladat lesz a számunkra. A cél azonban, hogy teltházas, jó hangulatú mérkőzések legyenek az Eb-n.”

A főtitkár arról is beszélt, hogy a válogatottra is nagyon komoly szakmai feladat vár, hogy eredményesen szerepeljenek hazai pályán.

„Ennek az egyik első állomása lesz a mostani Európa-bajnokság. A csapat nagyon elszánt és azzal, hogy veretlenül megnyerték a World Grand Prix 3-at, ismét bizonyították, hogy helyük van az európai élmezőnyben. Amellett, hogy elég nehéz csoportba kerültek, a házigazda Azerbajdzsán, Lengyelország és Németország társaságában, van esély kivívni a továbbjutást, utána pedig lesz két nyugodt évük felkészülni az Eb-re, hiszen nekik nem kell majd selejtezőt vívniuk. A WGP-győzelemmel ugyan kiharcolták a második vonalba kerülést, de a nemzetközi szövetség jövőre átalakítja a sorozatot.”