Salomoni: Az Eb-n kell csúcsformában lenni…

Befejezte egy hetes törökországi edzőtáborozását a szeptember végi Európa-bajnokságra készülő magyar női röplabda-válogatott. A mieink a tréningek mellett három mérkőzést is lejátszottak a házigazdák világbajnokságra készülő U23-as válogatottjával. A túra tanulságairól Alberto Salomoni szövetségi kapitány véleményét kérdeztük meg.

 

Az egyhetes edzőtáborra a török szövetség hívta meg a mieinket Isztambulba, ahol a minden igényt kielégítő Hotel Volley vendége volt a csapat, az edzések pedig a az ezzel egybeépített csarnokban és konditeremben tartotta a stáb.
„Először is szeretném megköszönni a házigazdáinknak a lehetőséget. Itt is ideális körülmények között készülhettünk a legmagasabb szintű kiszolgálás mellett. Természetesen, három hét szünet és fél hét edzés után nem lehetett csodát várni. Kicsit hasonló a helyzet, mint a világbajnoki selejtezők előtt, a németországi túrán. Ezekre a meccsekre azért volt szükség, hogy a lányok lássák, mi az a szint, ahová az Európa-bajnokságig el kell jutnunk. Mert ez a török csapat igencsak jó erőt képviselt.”

A házigazdák U23-as válogatottja szeptember elejétől a szlovéniai korosztályos világbajnokságon szerepel majd.
„Emiatt ők már jóval előrébb tartanak a felkészülésben, mint mi, most frissebbek és gyorsabbak is. Nekünk minden délelőtt kondiedzéseink is voltak, így sokkal fáradtabbak voltak a lányok, ez főleg a lábmunkájukon érződött. Egy bizonyos szintet persze tudtunk hozni, de ez most még nem volt elég. Az Eb-ig hátralévő időszakban még sok mindenben fejlődni kell.”

A csapat egy döntetlennel kezdett, aztán kétszer is vereséget szenvedett az edzőmérkőzéseken.
„Az eredmény jelenleg abszolút sokadlagos volt. Az sokkal fontosabb volt, hogy a csapat már most, a felkészülés elején hozzászokjanak az európai színvonalhoz. Ilyen megmérettetésre szükség lesz majd a továbbiakban is, hogy ne akkor szembesüljenek vele. De a csúcsformát nekünk majd szeptember második felében, az Európa-bajnokságon kell tudnunk hozni.”

A női válogatott szombaton tér haza az egyhetes isztambuli edzőtáborozásból. A csapat a jövő héttől Érden folytatja a felkészülést, szeptember elején (7–11.) még egy fehéroroszországi túrára is elutaznak a mieink, majd szeptember 22-én kezdődik Bakuban az Eb, ahol a házigazdák ellen vívják az első mérkőzésüket.