Két szettes hátrányból játszott döntetlent a válogatott

Lejátszotta első edzőmérkőzését a szeptember végi Európa-bajnokságra készülő női röplabda-válogatottunk. Az ellenfél a török U23-as válogatott volt, amely megnyerte az első két szettet, azonban a mieink a négyjátszmásra tervezett találkozón egyenlítettek.

 

Törökország U23 – Magyarország 2:2 (21, 23, –19, –16)
Törökország U23: Cagla 1, Baladin 13, Kalac 9, Aydinlar 8, Senoglu 13, Günes 6. Csere: Aykac, Dumanoglu (liberók), Dilik 4, Ozbay, Zent, Guveli 3, Sahin 4, Germen. Edző: Ataman Guneyligil.
Magyarország: Tálas 1, Dékány 13, Nagy E. 11, Liliom 2, Szakmáry 6, Dobi 12. Csere: Szpin (liberó), Bleicher 2, Soós 8, Villám 3. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni.
Az eredmény alakulása. I. játszma: 4:6, 9:6, 13:12, 16:12, 18:16, 22:16, 22:20, 24:20. II. játszma: 6:8, 8:12, 16:13, 19:18, 23:19, 24:21. III. játszma: 5:2, 5:6, 9:10, 14:12, 14:16, 15:22, 18:24. IV. játszma: 6:5, 6:13, 7:17, 11:20, 15:24.

 

Amilyen idilli körülmények várták a mieinket Isztambulban hétfőn, annyira nem fogadta őket kegyeibe az időjárás. Már az első nap is borongós, fülledt volt az idő, kedden azonban gyakorlatilag egész nap szakadt az eső. Ehhez valószínűleg ott sem lehetnek hozzászokva, mert az a csarnok, amelyben például a VakifBank Istambul is játssza a Bajnokok Ligája mérkőzéseit, nemes egyszerűséggel beázott. A csapatok ugyan még itt kezdték a bemelegítést, de aztán a játékosok testi épségének érdekében a törökök szépen átvezényeltek mindenkit a „kicsibe”.

A mérkőzést amúgy két komoly szaktekintély is megtekintette: Giovanni Guidetti a török válogatott és a VakifBank Istambul olasz edzője mellett a Fenerbahce újdonsült trénere, Jan De Brandt, a magyar válogatott előző szövetségi kapitánya is jelen volt. A vele készült exkluzív interjút holnap olvashatják majd.

Ami a meccset illeti, a mieink a „klasszikus” felállásban kezdtek, Tálas Zsuzsi mellett Dobi Edina és Nagy Esztó a két center, az ütők pedig Dékány Berni, Szakmáry Gréti és a csapatkapitány Liliom Rita, míg Szpin Renáta liberózott.

Azért látszott, hogy a mieink egy hónapja nem játszottak. Sok volt a hiba az elején, s bár sikerült kétpontos előnybe kerülni, ezt követően sorozatban ötször voltak eredményesek a házigazdák, s bár sikerült többször is visszazárkózni egy-két pontra – a hajrában Dékánynak volt egy remek nyitássorozata –, már nem engedték ki a vezetést a kezükből a törökök (25:21).

A második játszma közepén négy pont is volt már a mieink előnye, de aztán egy 8:1-es hazai sorozat után megint odalett a vezetés. Ezúttal is sikerült visszakapaszkodni egyre, de aztán a végén így is három játszmalabdája volt az ellenfélnek, s bár ebből kettőt is sikerült kivédekezni, s a harmadiknál is több lehetőség volt hárítani, végül ezt csak begyötörték a hazaiak (25:23).

A harmadik játszmára mindkét kapitány harcba küldött több cserejátékost. Nálunk Bleicher Réka, Villám Lilla és Soós Nikolett lépett pályára, s bár a szett elején volt még egy kis bizonytalankodás, ezt követően a cserék és a végig remek teljesítményt nyújtó Dékány Berni vezérletével átvette az irányítást a csapat. A szett közepén még ugyan a törökök álltak jobban kettővel, Soós Niki nyitássorozata után a mieink hét ponttal is vezettek már, s végül magabiztosan nyerték a játszmát (19:25).

A henger a negyedik játszmában is folytatódott: 6:5-ös török vezetésnél sorozatban nyolcszor voltak eredményesek a mieink – ekkor Dékány szórta meg őket szerváival, de a két center, Dobi és Nagy Esztó is alaposan kivette a részét a pontgyártásból –, sőt a szett közepén tíz pont is volt már a két csapat között. Ezt követően ugyan háromszor a hazaiak voltak eredményesek, de tovább már nem csökkent a differencia, s a végén kilenc játszmalabdája is volt a mieinknek az egyenlítéshez, amelyből a másodikat ki is használták (16:25).

Így aztán döntetlennel zárult a találkozó, mert a két tréner előzetes megegyezése alapján négy szettesre tervezték a találkozót. Folytatás csütörtökön…

 

Alberto Salomoni: – Ez volt az első mérkőzésünk négy hét szünet után. Bele kellett még melegednünk a játékba, délelőtt kondiedzésünk is volt, így nehezebb volt felpörögni, Ráadásul a török csapat is nagyon jó. Ezen a héten a mérkőzéseken a technikai elemekre fogunk koncentrálni.