EB 2017: ketten a tűzkeresztség előtt, Isztambulban

Magyar idő szerint délután öt óra tájban játssza Törökországban első felkészülési mérkőzését a szeptemberi Európa-bajnokságra készülő női válogatottunk. Az Isztambulba utazó tizenkét fős keretben két olyan játékos is szerepel, akik korábban még nem léptek pályára a nemzeti együttesben: Nagy Viktória és Tóth Fruzsina.

 

Persze egyikük számára sem újdonság már a válogatott keretének tagja lenni: Viki két éve már tagja volt Jan De Brandt keretének is, de akkor aztán egy műtét miatt nem folytatódhatott válogatott karrierje. Fruzsi pedig idén szerepelt először a B-keretben, aztán a World Grand Prix előtt már az A-keretbe is marasztalták.

„Amikor befejeződött a B-keret edzőtábora, akkor mondták először, hogy maradnom kéne a nagy csapatnál is – mondta el ezzel kapcsolatban a Fatum-Nyíregyháza liberója. – Nekem már az is óriási dolog volt, hiszen korábban egyetlen korosztályos válogatottban sem szerepeltem. A World Grand Prix-ra még nem utazhattam, de már akkor jelezte Alberto Salomoni, hogy az Eb-felkészülés során is számol velem, jelen állás szerint pedig az Azerbajdzsánba utazó keretnek is tagja vagyok. Álmomban nem gondoltam volna, hogy valaha egy Európa-bajnokságon szerepelhetek.”

Az UTE centere viszont két hete tudta meg, hogy számítanak rá a válogatottban.
„Nekem egy héttel az érdi edzőtábor kezdete előtt szóltak, hogy mennem kellene. Váratlanul ért a dolog, de örömmel vállaltam, hiszen ez egy óriási lehetőség a számomra. Én ugyan korábban szerepeltem már a junior-válogatottban, de azért a felnőtt egészen más. Ráadásul itt most tényleg az Európa-bajnokság kapujában vagyunk. Ma pedig pályára is léphetünk a válogatottban, ugyanis a kapitány azt mondta, hogy minden játékosnak lehetőséget fog adni a mai mérkőzésen.”

A lányok remekül érzik magukat a csapatban.
„Nagyon jó a hangulat itt a válogatottban, a lányok gyorsan befogadtak mindkettőnket. Arról nem is beszélve, hogy milyen remek körülmények között készülhetünk. Ráadásul itt Törökországban még csak az utazással sem kell feleslegesen töltenünk az időnket, hiszen a hotelből egy perc alatt átsétálunk a csarnokba.”

A két játékos ráadásul szobatárs is az edzőtáborban.
„Korábban csak látásból ismertük egymást, de ha már így alakult, nagyon jól összebarátkoztunk, és jókat beszélgetünk. Ma pedig együtt várjuk az első pályára lépési lehetőségünket is” – mondták egybehangzóan, mosolyogva a lányok.

Az edzőmérkőzésre való bemelegítés magyar idő szerint 16 órakor kezdődik majd, s ezt követően, nagyjából 17 órától kerül sor a mieink első itteni meccsére a török U23-as válogatott ellen, amiről honlapunk természetesen beszámol majd.