Női válogatott: két hely előre – és még hol a vége…

2017 FIVB World Grand Prix Group 3 Finals

Elkészült az Európai Röplabda Konföderáció (CEV) legújabb ranglistája, s örömteli hír, hogy a World Grand Prix-győztes női válogatottunk két helyet előrelépve már a 15. helyen áll. A férfiak besorolása nem változott.

 

Az idei Európa Liga és a World Grand Prix eredményeinek (illetve a tavalyi törlésének) jóváírása után hozták nyilvánosságra az új rangsort, s a mieink a 17. helyről kettőt előrelépve jöttek fel a 15. pozícióba. Válogatottunk Azerbajdzsánt, Szlovákiát és Romániát előzte meg a rangsorban, viszont az Európa Ligát megnyerő ukránok a mieink elé kerültek. Érdekesség, hogy utóbbiak, sikerükért 32 pontot kaptak, míg a mieink a World Grand Prix harmadik csoportjának megnyeréséért csak 28-at.

A ranglistában azonban még nincs benne az idei Európa-bajnokság eredménye, szerepel viszont a négy évvel ezelőtti, ahová a mieink nem jutottak ki. Azaz egészen biztos, hogy októberre csapatunk tovább gyarapítja a pontjainak a számát, és helyezésben is előbbre fog lépni, hiszen a mieinket olyan válogatottak előzik meg jelenleg minimális különbséggel, mint például a franciák, akik ki sem jutottak az idei kontinensviadalra, vagy a fehéroroszok, akik négy éve is ott voltak, s így túl sokat nem javíthatnak pontszámukon. Szerencsés esetben tehát akár a 12. helyig is előrejuthatnak a mieink az Eb után.

A női ranglista

Ami az Eb-csoportellenfeleinket illeti, azt fentebb már írtuk, hogy a házigazda Azerbajdzsánt sikerült megelőznünk, ők éppen mögöttünk eggyel állnak a 16. helyen, a lengyelek a kilencedikek, a németek pedig a negyedikek a rangsorban, amely egyébként az idei világbajnoki selejtezők pontszámát sem tartalmazza.

 

A férfiaknál is az Európa Liga, illetve a világliga eredményei kerültek jóváírásra. Bár válogatottunk négy év után újra elindult a sorozatban, ez sajnos jelentősen nem változtatott a pozícióján, miután az erősebbik csoportban csak a harmadik helyen végzett. A mieink maradtak a 30. helyen, s közvetlenül előttük az az Izrael áll, amelyet kétszer is legyőztek az Európa Ligában.

A férfi ranglista