A bajnoki címig száguldana a megerősödött Vegyész

Szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott a Vegyész RC Kazincbarcika férfi röplabdacsapata. A nyáron rengeteg változás történt a klub háza táján, ezekről és a jövővel kapcsolatos elképzelésekről beszélt Kárpáti László elnök, Klimon István alpolgármester és Kárpáti Zoltán, a felnőtt csapatot működtető társaság ügyvezetője. Mellettük a három legújabb szerzemény, Szabó Dávid, Vlado Milev és Zachary Palánkai-Omoshebi foglalt helyett, valamint a csapattal készülő Mészáros Dömötör.

A klub honlapjának beszámolója szerint óriási lehetőséget kapott a nyáron a magyar röplabdasport, hiszen bekerült a látvány-csapatsportágak közé, így részesül a társaságiadó-kedvezményen keresztüli támogatásokból. Ezt a Vegyész is igyekszik kihasználni, így egy új kft-t alapított a felnőtt csapat működtetésére, amely a VRCK Volleyball nevet kapta, egyik ügyvezetője pedig a klub korábbi játékosa, Kárpáti Zoltán lett. Édesapja, Kárpáti László – aki szintén ügyvezető az új társaságban – elmondta: a Vegyész a régió központi bázisa is lett egyben. Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú és Borsod-Abaúj-Zemplén megye férfi röplabdaéletért felel, ami komoly feladattal jár.

Mivel az utánpótlás-nevelés nem csak a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ), hanem a VRCK szívügye is, ezért egy saját, pár száz férőhelyes csarnok tervezése is körvonalazódik. Erre már az önkormányzat is áldását adta, ahogy az MRSZ is támogatja a kezdeményezést. Az új létesítményben három röplabdapálya férne el, így a Vegyész együtteseinek nem kellene olykor a KSK Munkacsarnok, az Irinyi Tornacsarnok vagy a Don Bosco Sportközpont között ingázni délelőtt és délután. A mérkőzéseket azonban a felnőtt gárda továbbra is a Don Boscóban játszaná.

„Mindenképpen szeretnék terhet rakni a játékosokra – szögezte le Kárpáti Zoltán. – Rengeteg áldozatot hoztunk, szponzorok érkeztek, minőségi keretet raktunk össze, így nem lehet más a cél, mint a kupák gyűjtése. Amennyiben sikerül megnyerni a bajnokságot, ami azért nem lesz könnyű, hiszen a riválisok is erősítenek, akkor jövőre mindenképpen elindulunk a Bajnokok Ligájában, ahol a közeljövőben szeretnénk középcsapattá válni.”

Klimon István, Kazincbarcika alpolgármestere elmondta: a város támogatja a klub nagyra törő álmait.

Szabó Dávid egy év kihagyás után húzza ismét magára a Vegyész-mezt, az előző szezont a török másodosztályban töltötte. Habár volt egy remek külföldi ajánlata, az egyesület egy versenyképes kontraktussal rukkolt elő, így a „Zsiráf” becenévre hallgató átló nevelőklubja mellett tette le a voksát.

Vlado Milev 80 hivatalos mérkőzést játszott a Macedón válogatottban, amellyel három alkalommal is, legutóbb éppen idén nyáron, a második helyen zárt az Európa Ligában. Profiskodott egyebek között Csehországban, Belgiumban és Ausztriában is, megfordult a Közel-Keleten, legutóbb a ciprusi bajnokságban tette le a névjegyét.

Zachary Palánkai-Omoshebi, művésznevén Zachy, 18 éves, 206 centiméter magas, magyar-angol kettős állampolgár. Posztját tekintve feladó, oszlopos tagja az angol utánpótlás-válogatottaknak, a nyáron Hollandiában és Olaszországban is részt vett röplabdatáborban – egy olasz másodosztályú (A2) csapat ki is nézte magának, mégis a VRCK-t választotta.

Mészáros Dömötört nem kell bemutatni a röplabdát követőknek. A 40 éves klasszis szeretne ismét magyar bajnok lenni, ehhez elmondása szerint Kazincbarcikán meglesz a lehetősége. Fontos megemlíteni azonban, hogy az ütő és a klub egyelőre nem kötött megállapodást, a végleges döntésre a jövő hét elején kerül sor.

A Vegyész kerete: Toronyai Miklós, Zachy (feladók), Juhász Péter, Banai Máté, Kozsla Ádám, Gulyás Ádám (centerek), Szabó Dávid, Árva Milán, Péter Márton (átlók), Kovács Zoltán, Gebhardt Norbert, Blázsovics Péter, Budai Balázs, Vlado Milev (ütők), Gebhardt Áron, Dudás Tamás (liberók). Vezetőedző: Daniel Oravec. Másodedző: Dudás András. Gyúró: Balázs István. Csapatmenedzser: Gulyás Ferenc. Orvos: dr. Rácz Zsigmond.