EYOF: fantasztikus rendezés – tisztes helytállás

A múlt héten zajlott le Győrben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF), amelyen nem csak, mint a röplabda-torna rendezői vett részt az MRSZ, hanem mind a férfiaknál, mind pedig a nőknél elindult korosztályos válogatottunk is.

 

Honlapunk a körülmények, a rendezés és a csapat szereplésének értékelésére kérte fel Hoboth Sándort, az EYOF röplabdatornájának versenyigazgatóját, illetve Szabados Istvánt, az MRSZ utánpótlás szakágvezetőjét.

„Elöljáróban mindenképpen el kell mondanom, hogy az Európai Olimpiai Bizottság minden idők legjobban megszervezett versenyének titulálta a rendezvényt – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Hoboth Sándor –, azaz elmondhatjuk, hogy Győr városa, a Magyar Olimpiai Bizottság és a sportági szakszövetségek a nemzetközi megítélés szerint is remekül menedzselték az eseményt. Az pedig külön öröm, hogy a magyar versenyzők ilyen jó eredményeket értek el a különböző sportágakban.”

A röplabdatorna megrendezése is hasonló elismerést vívott ki a résztvevő csapatok és az Európai Röplabda Konföderáció (CEV) vezetőinek részéről.

„Az MRSZ anyagilag, humánerőforrással és felszerelésekkel is segítette a versenyt, amely így teljesen zökkenőmentesen zajlottak. A visszajelzésekben is szerepelt, hogy a röplabda versenyekkel volt a legkevesebb probléma az olimpia során, persze ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt egy évben három olyan komoly versenyt is rendezett ezen a helyszínen az MRSZ (férfi és női U19-es Eb és MEVZA-torna), amelyek során felszínre került minden olyan dolog, ami probléma lehetett volna az EYOF-on.”

Azért azt tegyük hozzá, hogy kissé behatároltak voltak a lehetőségek, hisznem éppen szokványos, hogy egy ilyen szintű tornán egy csarnokban, egyszerre rendezik a férfi és a női mérkőzéseket is.

„Ennek ellenére nyugodtan kijelenthetem, hogy a hangulat és a rendezés is az elvártnak megfelelő volt. a CEV két technikai delegáltja is maximálisan elégedett volt a körülményekkel, s erről tájékoztatták a CEV elnökségének tagját, a dán Eric Adlert is, aki személyesen is ellátogatott a versenyre. De a részt vevő csapatok részéről sem érkezett semmiféle negatív visszajelzés, ami bizonyítja, hogy teljes mértékben megfelelőek voltak a körülmények, mind a szállás, mind a szállítás, mind pedig a színhely tekintetében. Úgy gondolom, hogy ezek mind erősítik a Magyar Röplabda Szövetség megítélését, amiért óriási köszönet illeti az eseményen bármilyen funkcióban közreműködő MRSZ-es kollégákat.”

 

A rendezés dicséretével kezdte mondandóját Szabados István is.

„Azt kell mondanom, hogy fantasztikus eseményen vagyunk túl, mind a versenyek rendezése, a szállás, vagy akár az étkezés tekintetében. Nyugodtan kijelenthetem, hogy olimpia szintűek voltak a feltételek. És a mezőny is, természetesen korosztályos szinten. Az, hogy mindkét válogatottunk részt vehetett az eseményen, már az is óriási megtiszteltetés volt, hiszen Európa hét, illetve hat legjobb csapata látogatott el hozzánk, szóval azért vérmes reményeink nem voltak.”

A lányoknál végül Hollandia visszalépése miatt – a csapat nagy része egy spanyolországi tornán kapott vírusos fertőzést, s emiatt az EYOF szervezői nem akarták megkockáztatni, hogy ezt Győrben esetleg tovább terjesszék – hét csapat indult.

„Sajnos a felkészülésünk nem volt éppen zökkenőmentes, főleg feladó poszton akadtak problémáink, miután Petrenkó Brigitta térd- Kotormán Réka és Kalmár Viktória pedig ujjsérülést szenvedett. Utóbbi kettővel tudtunk végül nekivágni a versenynek, ahol volt néhány jó szettünk is, de többségében sajnos a mutatott játék elmaradt attól, amit vártunk. Pedig bizonyították a lányok, hogy tudnak jól is játszani, de ez csak egy-egy időszakban sikerült nekik, s sajnos hozzáállásbeli gondok is voltak. Pedig ilyen szép számú, lelkes és végig kitartó közönség előtt ritkán szerepelnek magyar röplabdázók, pláne utánpótlásban.”

A fiúk jobban játszottak, szettet is nyertek, de végül ők is az utolsó, ez esetben a nyolcadik helyen zártak.

„Az ő felkészülésük sem volt zavartalan, itt is lemondások és sérülések tizedelték a keretet, így nem volt könnyű dolga Tomanóczy Tibornak. Az áprilisi Európa-bajnokság után ismertük a mezőnyt, s azt reméltük, hogy sikerül egy mérkőzést nyernünk. Ez sajnos nem jött össze, egy szettnyerés lett belőle, s további kettőben játszmalabdánk volt. Sajnos tőlük ennyi volt elvárható, ők tisztességesen helyt álltak.”