Röplabdás nagyhatalmakkal csatáznak a magyar lányok az EYOF-on

Július 23-án, vasárnap este tartják az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál ünnepélyes megnyitóját Győrben, hétfőtől pedig megkezdik szereplésüket a magyar leány és fiú röplabda válogatott tagjai is. A mérkőzéseket a Széchenyi István Egyetem sportcsarnokában rendezik.

A lányoknál a decemberi MEVZA és a januári, jászberényi Eb-selejtezős csapat adja a keret zömét. Csizmadia Szabolcs szövetségi kapitány együttese Szerbia, Oroszország és Szlovénia legjobbjaival találkozik a csoportkörben. A csoportmeccseket hétfőtől szerdáig rendezik, ahonnan az első kettő az elődöntőbe jut, a harmadik és negyedik pedig az 5-8. helyért játszhat. Egy napos szünetet követően, pénteken jönnek az elődöntők, szombaton pedig a helyosztók, azaz függetlenül az elért eredménytől minden válogatott öt mérkőzést vív.

„Úgy gondolom, igen jó felkészülés áll mögöttünk – fogalmazott Szedmák Réka, aki a nyári szünetben szerződött a Vasastól Békéscsabára. – Minden edzéssel egyre egységesebbé vált a csapat. Igaz, a lányok zöme már négy éve együtt készül (kisebb-nagyobb kihagyásokkal), ezért már jól ismertük egymást a nyári edzőtáborok előtt is, de mindig kihívás újra és újra összeszokni. Újdonság volt, hogy Kőnig Gábor érkezett hozzánk másodedzőnek, aminek én személy szerint nagyon örültem, mert a nevelőegyesületemben három évig dolgozhattam vele. A válogatottban is minden lehetőséget megragadott, hogy segítse a munkánkat. A csapattól elsősorban azt várom, hogy a saját maximumunkat ki tudjuk hozni magunkból, és feszegessük a határainkat. Mivel nagy röplabdanemzetekkel is találkozni fogunk, remélem, hogy színvonalas meccsekkel örvendeztetjük meg a kilátogatókat. Magamtól pedig azt várom, hogy a lehető legjobb játékommal járulhassak hozzá a mérkőzésekhez, és nagyon boldog lennék, ha ez győzelmet is érne.”

„Pár éve még álmaimban sem gondoltam volna, hogy egy olimpiai rendezvényen fogok szerepelni – árulta el honlapunknak a gödöllőiek tehetsége, Kalmár Viktória. – Már pedig az elmúlt pár hétben biztossá vált, hogy ott lehetek az utazó keretben, és részt vehetek egy ilyen magas színvonalú eseményen. Június 30-án kezdődött a felkészülésünk, napi két edzéssel készültünk Kecskeméten és Tiszaújvárosban, és megfelelő körülmények között dolgozhattunk. A táborok során edzőmérkőzéseket is játszottunk. A hazai rendezésű eseményre való tekintettel mindenki igyekezett a tudása legjavát adni, ezért úgy gondolom, megfelelően felkészültünk a versenyre. Remélem, minél több játéklehetőséghez fogok jutni és hasznos tagja lehetek a csapatnak. Igyekszem tudásom legjavát adni, remélem ez egy szép eredmény eléréséhez is hozzá segíti a magyar együttest.”