Sima siker Algéria ellen – irány Ausztrália!

Hozta a kötelezőt, nem is akárhogyan a magyar női röplabda válogatott Venezuelában, a World Grand Prix harmadik csoportjában. Együttesünk a torna szombati találkozóján a várakozásoknak megfelelően, mindössze 64 perc alatt, 3:0 arányban nyert Algéria ellen úgy, hogy az afrikaiak az első szettben mindössze 7 és a másodikban is csak 9 pontig jutottak. Az újabb – sorrendben immár ötödik – győzelem pedig repülőjegyet ér az ausztráliai döntőre! A csapat magyar idő szerint hétfő hajnalban – immár a kapitány Liliom Rita nélkül – a házigazda Venezuela ellen zárja a caracasi tornát.

Macska-egér játéknak ígérkezett Magyarország és Algéria csatája a World Grand Prix harmadik csoportjában, hiszen a mieink négy győzelemmel, csupán egy játszmát elveszítve a csoport élén álltak, míg az afrikaiak szettet sem nyertek a korábbi mérkőzéseiken.

Az erőviszonyoknak megfelelő magyar fölénnyel kezdődött a meccs, Liliom Ritáék pillanatok alatt 8:2-re elhúztak az ellenféltől. A nyeretlen gárdának semmiféle ellenszere nem volt Alberto Salomoni csapatának játékára. Tehetetlenek voltak Szakmáry Gréta vagy Liliom lecsapásai ellen, a szerváikkal sem mentek semmire, sőt kaptak néhány ászt. A mieink alig húsz perc alatt, 25:7-re nyerték meg az első játszmát.

A második szett sem hozott fordulatot. Liliom helyére érkezett Soós Nikolett. S ha már Soós: a játékos még a mexikóiak elleni sikert követően elmondta, megtisztelik az ellenfelet azzal, hogy komolyan veszik a mérkőzést. Ennek következményeként az együttes ismét gyorsan ellépett 10:3-ra. A folytatásban Tálas Zsuzsanna helyett Bleicher Réka került a pályára, Szpin Renátát Kötél Dóra váltotta, a magyar csapat pedig könnyedén, 25:9-re behúzta a második játszmát is.

A harmadik szettben minimális koncentrációvesztést tapasztalhattunk, hiszen 5:3-ra vezettek az afrikaiak, majd később, 10:10-nél is utolérték a csoportelsőt, de ennél több öröm nem jutott nekik a meccsen. A magyar csapat 25:16-ra megnyerte a szettet, s vele a mérkőzést is.

A sikerrel biztossá vált, hogy a sorozatban 2017-ben debütáló magyar válogatott ott lesz a canberrai négyes döntőben. A szabályok szerint az összesített tabellán első a negyedikkel, míg a második a harmadikkal játszik, ám kérdéses, hányadiknak sorolják be a legjobb négy közé csak a házigazda jogán bekerülő ausztrálokat.

A válogatott magyar idő szerint hétfő hajnalban Venezuela ellen fejezi be a WGP-csoportkörét. Az utolsó meccsen, ahogyan a canberrai fináléban sem, a csapat nem számíthat kapitányára, Liliom ugyanis esküvőjére készül. Salomoni így is méltatta őt, amiért a sorozat eddigi szakaszában erősítette a válogatottat.

Röplabda World Grand Prix, 2. kör, 2. forduló
Algéria – Magyarország 0:3 (-7, -9, -16)

Caracas, 500 néző. V.: Rocio Huarcaya (perui), Yuka Kitamura (japán).

Algéria: Abderrahim 6, Guimour 2, Kahina 2, Rabah-Mazari, Bourihane 4, Mezemate 1. Csere: Bounser (liberó), Ayadi, Achour, Hammouche 2. Szövetségi kapitány: Tennoun Nabil.
Magyarország: Tálas 2, Dékány 11, Nagy E. 9, Liliom 3, Szakmáry 9, Dobi 7. Csere: Szpin (liberó), Kötél D. (liberó), Soós 5, Bleicher R. 3, Pekárik. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni.

Az eredmény alakulása. I. játszma: 2:1, 2:8, 3:13, 7:16, 7:24. II. játszma: 1:0, 1:6, 2:8, 4:14, 7:16, 7:19, 8:24. III. játszma: 5:4, 6:8, 12:16, 13:22, 14:24.

Alberto Salomoni: – Játékról játékra, szettről szettre érett össze a csapat. Szervezetten játszottunk, és nagyon büszke vagyok a csapatra, az itteni és az otthoni játékosokra, a stábra, azokra, akik odahaza segítették a munkát. A magyar röplabda, a szurkolók, a szövetség megérdemli a sikert, mert ez óriási teljesítmény, minden elismerésem a döntőt kiharcoló válogatotté. Korábban azt mondtam, a fináléba jutáskor új álom kezdődik, ez pedig természetesen nem más, mint az, hogy megnyerjük a World Grand Prix harmadik vonalát, és feljussunk a második csoportba.