A továbbjutásért meccselhetnek a fiúk Siófokon

Szombaton, Siófokon befejeződtek a felnőtt női szatellit-verseny küzdelmei, folytatódtak a férfiaké és megkezdődtek az ifjúsági olimpia selejtezői. Miután a felnőttek között már nem voltunk érdekeltek, így az utánpótlásra koncentrálhatunk: s bár az egyik szemünk sírt, a másik nevezett…

 

Sírt, mert sajnos a magyar lányok második meccsén, magabiztos vezetésnél meghúzódott Tátrai Nikolett, s bár folytatta a játékot, és a mieinknek így is volt mérkőzéslabdája, végül a szerb páros szerezte meg a győzelmet. A további mérkőzéseket pedig Niki és Tóth-Lakits Petra kénytelen volt feladni.

A fiúknál viszont annak ellenére is nevethet, hogy az első meccset Hajós Artúr és Stréli Bence 1:0, 16:10-ről is elvesztette a szerbek ellen. Ezt követően a fiúk viszont bravúros, kétjátszmás győzelmet arattak az eredetileg esélyesebbnek tartott lengyelek ellen, így visszahozták a továbbjutási esélyeiket. Harmadik meccsükön kikaptak a csoport favoritjától, a hollandoktól, a negyediken viszont magabiztosan nyertek a sereghajtó bosnyákokkal szemben.

Mivel a lengyelek 2:0-ra győztek a szerbek ellen, így a hármas körbeverésből a pontaránynak köszönhetően a mieink jöttek ki a legjobban, s vasárnap 10 órától a szerbekkel játszanak majd a döntőbe kerülésért, s egyben a továbbjutásért, hiszen az első két páros küzdhet majd tovább az öt argentínai kvótáért. Egy biztos, a párharc győztesére majd a hollandok várnak, csakúgy, mint a lányoknál, ahol lengyel–szerb elődöntőt rendeznek.

IFJÚSÁGI OLIMPIAI SELEJTEZŐ MAGYAR ÉRDEKELTSÉGŰ MÉRKŐZÉSEI. FIÚK:
Hajós, Stréli – Vujovics, Vukmirovics (szerb) 1:2 (18, –25, –12)
Hajós, Stréli – Poznanski, Kruk (lengyel) 2:0 (16, 14)
Hajós, Stréli – Aerts, de Groot (holland) 0:2 (–14, –12)
Hajós, Stréli – Mandic, Pejic (bosnyák) 2:0 (10, 10)
Az alapszakasz végeredménye: 1. Hollandia 8 pont, 2. Magyarország 4 (100:90), 3. Szerbia 4 (95:100), 4. Lengyelország 4 (72:77), 5. Bosznia-Hercegovina 0

LÁNYOK:
Tátrai, Tóth-Lakits – van Driel, Schoon (holland) 0:2 (–9, –9)
Tátrai, Tóth-Lakits – Gemovics, Radovics (szerb) 1:2 (19, –23, –9)
Tátrai, Tóth-Lakits – Jundzill, Gierczynska (lengyel) elmaradt
Tátrai, Tóth-Lakits – Bozic, Jovic (bosnyák) elmaradt
Az alapszakasz végeredménye: 1. Hollandia 8 pont, 2. Lengyelország 6, 3. Szerbia 4, 4. Bosznia-Hercegovina 2, 5. Magyarország 0

 

A női szatellit torna éremcsatáin az volt a kérdés, hogy a történelem ismétli-e önmagát. A bronzmeccsen ugyanis azok az ukrán Makhno- és a svéd Thurin-ikrek csaptak össze, akik a harmadik fordulóban is megmérkőztek egymással. Az első találkozót az ukránok nyerték, de a svédek aztán a vigaszágon – az első helyen kiemelt litvánokat búcsúztatva – verekedték magukat a négy közé, azonban az erőviszonyok nem változtak a bronzmeccsre sem: két sima játszmában nyert Inna és Iryna Makhno.

A döntőben ugyancsak „régi” ismerősök mérkőztek: az első meccsükön csak 25:23-as döntő szettel továbbjutó, s az egész tornán veretlen francia Alexia Richard és Margaux Carrere, valamint a holland Annemieke Driessen és Ilke Mertens ugyancsak a harmadik körben csaptak össze először. Akkor nagyon simán nyertek a franciák, akik aztán az elődöntőben a svédeket győzték le. A döntő első játszmájában azonban rezgett a léc: az ismét viharos erejű szélben ugyanis a hollandok 20:18-ra vezettek, azonban Richard és Carrere ekkor sem esett kétségbe, hanem erős szervákat bevállalva, sorozatban négy pontot szereztek és nyerték meg az első felvonást. A második játszma közepétől pedig magabiztos fölényben játszva, végül veretlenül nyerték meg a tornát.

A férfiaknál tovább tartott az osztrák fölény, és az már szombaton eldőlt, hogy a fináléban is ott lesznek majd, mivel az Ermacora, Pristauz, valamint a Schnetzer, Müllner párosaik éppen egymás ellen játszanak majd az elődöntőben. A másik ágon a német Schümann, Walkenhorst, illetve az első helyen kiemelt angolokat búcsúztató francia Thiercy, Di Giantommaso kettősök küzdenek majd meg ugyanezért.