Női válogatott: ott folytatták, ahol abbahagyták Mexikóban

Ott folytatta a magyar női röplabda válogatott Venezuelában, ahol Mexikóban abbahagyta: együttesünk egymás után a negyedik mérkőzését is megnyerte a World Grand Prix harmadik csoportjában. Alberto Salomoni szövetségi kapitány tanítványai 73 perc alatt győztek Mexikó ellen, és újabb nagy lépést tettek a döntős szereplés felé.

Az aguascalientesi torna zárása után a caracasi viadal nyitányán ismét Mexikó ellen lépett pályára a magyar női röplabda-válogatott a World Grand Prix harmadik csoportjában. Alberto Salomoni együttese igen kedvező helyzetből várta a folytatást, hiszen három győzelemmel az első helyen állt a nyolc csapat alkotta mezőnyben.

A venezuelai négyes tornára (a másik viadalt Trinidad és Tobagóban tartják) ráadásul gyengült a mexikói csapat, három-négy kulcsjátékosa különböző okok miatt nem utazott el a második felvonásra. Noha az első pontot a rivális ütötte be, az első technikai idő 8:5-ös magyar vezetésnél következett. A folytatásban a Szakmáry Grétáék fokozatosan növelték az előnyüket, 23:13-as álláskor a tízpontos különbség is összejött, majd Nagy Eszter blokkjával 25:14-re behúzta a szettet a csapat.

A második játszma kezdetén kevésbé jött ki a lépés a magyaroknak, az ellenfél 6:3-as vezetésekor Alberto Salomoni időt is kért. A röpke szusszanás jót tett a fehér-zöldben játszó válogatottnak, amely 8:7-re fordított. Csakhogy Mexikó sem hagyta magát, így vérfrissítésként 11:9-es hátrányban Szakmáry helyett Soós Nikolett érkezett. Innentől nem volt megállás, s hiába igyekezett a mexikói tréner rendet tenni játékosai fejében, 25:20-ra a magyaroké lett a játszma.

A harmadik szettben Salomoni tanítványai semmit sem bíztak a véletlenre: szinte esélyt sem adtak az ellenfélnek, 5:1-re is vezettek, majd 8:2-es vezetéskor jött a technikai idő. A World Grand Prix korábbi mérkőzésein kevés lehetőséget kapó Bleicher Réka Tálas Zsuzsannát váltotta a feladóposzton, majd Dobi helyett Pekárik Eszter jött a pályára. A kapitány majdnem mindenkit bevetett: Villám Lilla átesett a tűzkeresztségen, s a végére a liberó Kötél Dóra is játékba került. Magyar szempontból örömjáték volt az utolsó felvonás, a mexikóiak is egyre lagymatagabban biztatták magukat. Nem volt miért izgulni: 25:13-mal a szettet és a meccset is megnyerte a magyar válogatott, amely a szombaton – magyar idő szerint ugyancsak este tízkor – a nyeretlen Algéria ellen folytatja a viadalt.

Röplabda World Grand Prix, 2. kör, 1. forduló
Mexikó – Magyarország 0:3 (-14, -20, -13)

Mexikó: Sanay 2, Minjares 6, Carranza 6, Sainz 2, Rios 2, Banuelos. Cs: Olmos (liberó), S. Maldonado 3, A. Maldonado 8, Gomez 1, Morales, Mendoza. Szövetségi kapitány: Ricardo Naranjo.
Magyarország: Tálas 1, Dobi 8, Liliom 15, Nagy E. 7, Szakmáry 6, Dékány 5. Cs: Szpin (liberó), Kötél (liberó), Soós 5, Pekárik 2, Villám 1, Bleicher 1. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni.

Alberto Salomoni: – Nagyon örülök az eredménynek, fél lábbal a döntőben érezhetjük magunkat, a következő meccsen, Algéria ellen pedig bebiztosíthatjuk a fináléba jutást. A csapat nagyon jól betartotta a taktikai utasításokat, ezért sem okozott gondot nyerni az egyébként néhány kulcsjátékosát nélkülöző, fiatal átlagéletkorú mexikói csapat ellen. Mivel irányítottuk a meccset, úgy éreztem, itt az ideje azoknak is játszani, akik eddig kevesebb lehetőséget kaptak, ezért is cseréltem többet a harmadik szettben.

Ricardo Naranjo: – Az erős európai csapat sok hibára kényszerített minket, nem tudtunk a magunk által elvárt színvonalon játszani. A következő két meccsen igyekszünk a tudásunk legjavát nyújtani.