Két győzelem, harmadik hely Olaszországban

Olaszországban, azon belül is Follonicában szerepelt az előző hét végén női ülőröplabda-válogatottunk úgynevezett Sub-Zonal versenyen, amely egy regionális alapon kialakított négycsapatos csoportot jelentett a legutóbbi Európa-bajnokságon bronzérmes Szlovénia, Horvátország valamint a házigazda mellett.

A körmérkőzéses rendszerű viadalon a magyar csapatra három meccs várt, az első játéknapon mindjárt kettő. A legerősebb ellenfél, Szlovénia ellen kezdtek a mieink, amelyet ezúttal a nyári ajkai tornával ellentétben nem tudtak megszorítani, a vártnál gyengébb teljesítmény sima háromszettes vereséget eredményezett. Fordulatra pedig volt esély, például a második játszmában, amikor 15:13-ra vezettünk, ám erre egy remek szervákon alapuló 12:1-es szlovén sorozat következett, és hasonlóan alakult a harmadik szett is, amelyben 15:16 után lépett el a déli szomszéd.

A másik déli szomszéddal szemben viszont már a magyarok voltak az esélyesek, és ezt igazolták is: ha nem is hibátlan játékkal, de biztosan verték a horvátokat. Igaz, egy szettet elhullajtottak, ami miatt joggal volt bosszús Raska Gyula szövetségi kapitány, de pozitív, hogy utána sikerült kikerülni a hullámvölgyből, és az 1:1-es játszmaállást követően egy szorosabb majd lendületbe jőve egy simább szettel lett meg a kötelező diadal, így egy nap után egy győzelem és egy vereség volt a mérleg, a tabellát akkor a meglepetésre a horvátok után nagy csatában a szlovéneket is megverő olaszok vezették.

És éppen ők vártak a második versenynapon a magyar női ülőröplabda-válogatottra, amely nagyon fogadkozott, hogy az első napi döcögős játék után megmutatja jobbik énjét is. Nos, sikerült: hiába volt az itáliaiak mellett a hazai pálya minden előnye (például meglepő módon nemcsak az ellenfél és a közönség 90 százaléka, hanem az egyik játékvezető is olasz volt), csapatunk nem csüggedt, és bár kétszer is szetthátrányba került, mindig visszaküzdötte magát, hogy aztán a döntő játszmában már a furcsa bírói ítéletek ellenére is inkább a vendéglátóknak kelljen futniuk az eredmény után – hiába, ez a mi napunk volt!

Ez volt a két nemzet női nemzeti együtteseinek első találkozása – mitagadás, emlékezetesre sikerült! Más kérdés, hogy sajnos az így kialakult körbeverésből nem mi jöttünk ki jól, a győzelemmel csak a szlovéneknek kapartuk ki a gesztenyét – akiknek az edzője egyenként gratulált játékosainknak a mérkőzés után -, de ezzel nem sokat foglalkozott a magyar küldöttség, inkább amolyan “minden jó, ha a vége jó” hangulatban tért haza.

PARAVOLLEY EUROPE SUB-ZONE 3, FOLLONICA
Az eredmények. Szombat:
Olaszország-Horvátország 3:0 (7, 7, 20)
Szlovénia-Magyarország 3:0 (13, 16, 16)
Magyarország-Horvátország 3:1 (18, -15, 20, 11)
Olaszország-Szlovénia 3:2 (22, -21, 19, -21, 13)

Vasárnap:
Szlovénia-Horvátország 3:0 (12, 7, 14)
Magyarország-Olaszország 3:2 (-19, 20, -16, 19, 12)

A végeredmény: 1. Szlovénia 7 pont (8:3), 2. Olaszország 6 (8:5), 3. Magyarország 5 (6:6), 4. Horvátország 0 (1:9)

A magyar válogatottban szerepelt: Juhász Veronika, Kovács Adrienn, Molnár Nikoletta, Szabóné Sipos Éva, Szabó Zita, Szilágyi Erzsébet, Szücs Gyuláné, Werkman Viktória, edző: Raska Gyula