Minden készen áll a csütörtöki rajtra Siófokon

Csütörtöktől vasárnapig Siófokon rendezik meg Magyarország történetének eddigi legrangosabb nemzetközi strandröplabda-versenyét. Ez alkalomból tartott sajtótájékoztatót szerdán a Magyar Röplabda Szövetség, a torna helyszínén, a siófoki Beach Arénában. Az Európai Röplabda Konföderáció (CEV) égisze alatt futó, 8000 eurós összdíjazású felnőtt szatellit viadal mellett, a jövő évi ifjúsági olimpiai selejtezőre is sor kerül a Balaton-parton.

 

A sajtótájékoztatón felszólalt Herwin Brillemans, az esemény holland CEV-ellenőre, aki nagyon meg volt elégedve az előkészületekkel, és elmondta, hogy az európai szövetségnek az a szándéka, hogy minél több országban rendezzenek ilyen versenyeket, s ezért nagyon örültek az MRSZ jelentkezésének.

Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) főtitkára elmondta, első sorban a hazai játékosoknak nagy lehetőség ez a torna, hiszen világranglista pontokat lehet szerezni, ezek nélkül pedig szinte lehetetlen a nemzetközi porondra kikerülni. Éppen ezért a magyar strandröplabda ezzel a viadallal próbál bekerülni a nemzetközi vérkeringésbe.

Bánki Ágnes, az MRSZ Strand- és Szabadidős Röplabda Bizottságának elnöke hangsúlyozta, decemberi munkába állása óta azért dolgozik, hogy a strandröplabda hasonló népszerűségnek örvendjen, mint külföldön, ez a torna lehet az első lépés ebbe az irányba. Hozzátette, nem egyszeri kezdeményezésről van szó, a tervek szerint minden évben megrendezik majd az eseményt. Emellett külön köszönetét fejezte ki a Magyar labdarúgó Szövetségnek, hogy erre a hétre a strandröplabdázók rendelkezésére bocsátották a siófoki létesítményt.

Buday Balázs szövetségi kapitány arról beszélt, hogy a külföldi riválisok évtizedes előnnyel lépnek pályára a magyarok ellen, hiszen jóval komolyabb merítési lehetőségből dolgoznak, erősebb infrastruktúra mellett készülhetnek az ellenfelek. Ezért a magyar játékosokkal szemben nincs különösebb eredménybeli elvárás, de az igen, hogy mindent tegyenek meg a pályán a sikerért.

A nyolcezer eurós (2,5 millió forint) összdíjazású felnőtt viadalon 24-24 férfi és női páros küzd egymással: a magyar színeket a férfiaknál a Bagics Balázs, Meszlényi Tamás, a Kiss Nicholas, Soós Izsák, a Benkő Balázs, Oláh Botond páros a főtáblán, míg a Kiss Dániel, Takács Gergely duó a selejtezőben képviseli.

A nőknél a Dénesi Brigitta, Győri Panna, a Lakatos Enikő, Lutter Eszter, és a Szabó Dorottya, Tóth Eszter kettős kezd a főtáblán, míg a Háfra-testvérek, Dominika és Orsolya a selejtezőben érdekelt.

Az ifjúsági olimpiai selejtezőben a fiúknál Hajós Artúr és Stréli Bence kettőse önbizalommal teli léphetnek pályára, hiszen kedden Szlovéniában 18 évesként a 20 évesek között nyert meg egy rangos nemzetközi tornát. A nőknél Tátrai Nikoletta és Tóth-Lakits Petra érdekelt, a magyaroknak lengyel, holland, szerb és bosnyák duókat kell legyőzni ahhoz, bejussanak a következő selejtező körben, ahol már a jövő évi Buenos Aires-i viadalra való kijutás a tét.