Női válogatott: Ausztrália ellen is győzelem Mexikóban!

A mérkőzés nagy részében remekül játszott a magyar válogatott, és másodszor is győzött Aguascalientesben! Együttesünk Ausztráliát verte 3:1-re a World Grand Prix harmadik csoportjának mexikói tornáján. A viadalt magyar idő szerint hétfő hajnali 3-kor a házigazda ellen zárja Alberto Salomoni csapata

Érezhető volt, az elsőnél nehezebb mérkőzés vár a magyar női röplabda-válogatottra Aguascalientesben, ahol a World Grand Prix harmadik vonalának mexikói tornáját rendezik meg. A Trinidad és Tobago elleni 3:0-s siker azonban kellő erőt adhatott az ausztrálok ellen, akik első meccsükön nagy csatában 3:1-re kaptak ki a házigazdától.

Nagy üdvrivalgás fogadta az első, magyar pontot, amelyet még több is követett. Mindegyik oldalon akadt rontott nyitás, így Liliom Ritáék vonulhattak előnnyel a technikai időre (8:4). Az ausztrálok továbbra is adtak néhány ajándékpontot, míg a magyarok szépen fejezték be a kidolgozott akciókat, így végig kézben tartották az első szettet, amelyet 25:17-re húztak be.

A nyerő csapaton ne változtass taktikát alkalmazva a második szettben kezdésként az elsőben is látott hatos (plusz a liberó Szpin Renáta) került a pályára. A sárga-zöld mezes ausztrálok ismét nem találták a magyar blokkok és támadások ellenszerét, 7:5-nél pedig hiába kért időt Shannon Winzer szövetségi kapitány, Dobi Edináék tovább növelték az előnyt (10:6). A lelkes mexikói közönség is értékelte magyarok produkcióját, rendre kisebb ováció fogadta Tálas Zsuzsannáék pontjait. Aztán 13:6 után jött némi megingás, s sorozatban öt pontot értek el az „auszik”: Salomoni magához is szólította tanítványait, Dékány Bernadett helyett rövid időre jött Soós Nikolett. A játszma hajrájában ismét a magyarok akarata érvényesült, s bár felzárkózott a rivális is, Liliomék a 25:21-es szettsikerrel egy lépésre kerültek az újabb győzelemtől.

Az ausztrálok az utolsó szalmaszálba kapaszkodva nagy elánnal kezdték a harmadik játszmát, ám hiába vezettek 4:2-re, a magyarok ismét fordítottak. Dékány egyik egészen extra mentésekor lényegében felrobbant a csarnok, nem véletlen, hogy Salomoni kapitány is ugrott egyet a megszerzett pont feletti örömében (7:5). A szoros felvonásban nem adta olcsón a bőrét az ellenfél, roppant izgalmas hajrá következett, amelyben pályára lépett Pallag Ágnes is. 23:23 után óriási labdamenet nyomán jutott szettlabdához Ausztrália, de Szakmáry ütése megmentette a helyzetet. A következő játszmalabdát Dobi Edina pontja hárította, ám a harmadiknál már nem volt kegyelem, 27:25-tel a riválisé lett a játszma.

A negyedik szettben a válogatott ismét elhúzott, a technikai idő után pedig óriási labdamenetet nyert meg (9:4). A rivális azonban ékesen bizonyította, miért is várt nagyon küzdelmes mérkőzést Salomoni, hiába vezetett a csapat akár három-négy ponttal, mindig felzárkózott az ellenfél. Tálas okos pontjainak is köszönhetően ezúttal nem került porszem a gépezetbe: együttesünk 25:19-re megnyerte a szettet és a meccset is.

A csapat két győzelemmel várja a torna magyar idő szerint hétfőn hajnali háromkor kezdődő zárását a házigazda Mexikó ellen.

Női röplabda World Grand Prix, 2. kör, 2. forduló, Aguascalientes (Mexikó)

Magyarország – Ausztrália 3:1 (17, 21, -25, 19)

Magyarország: Tálas 2, Dobi 6, Liliom 11, Nagy E. 7, Szakmáry 20, Dékány 16. Cs: Szpin (liberó), Soós 1, Bleicher R., Pallag, Pekárik. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni.

Ausztrália: Paine 2, Godfrey 11, Sadler 4, Carey 2, Reeve, Hynes 19. Cs: De Innocentiis (liberó), Morrow 8, Rourke 8, Tait 5, Martin 3, Lean. Szövetségi kapitány: Shannon Winzer.

Az eredmény alakulása: 1. játszma: 3:1, 8:4, 11:7, 16:10, 18:13, 21:15, 23:16. 2. játszma: 2:2, 8:5, 12:6, 13:10, 15:13, 17:13, 21:16, 24:21. 3. játszma: 2:4, 5:5, 8:7, 12:10, 17:13, 19:15, 23:22, 24:25. 4. játszma: 2:2, 5:2, 10:4, 12:8, 16:12, 19:16, 21:17.

Alberto Salomoni: Nagyon jól kezdtünk, azt tettük, amit elterveztünk. Csakhogy Ausztrália változtatott a játékán, és a harmadik szettben gondjaink támadtak. Kicsit csalódott vagyok, amiért elveszítettük azt a játszmát. A szünetben azt mondtam a lányoknak, hogy nincs okunk idegesnek lenni, játsszunk, ahogyan a mérkőzés elején. Lépésről lépésre haladjunk, és ne a hibákra gondoljunk, hanem a megoldásokat keressük. A negyedik felvonásban aztán úgy kezdett a csapat, mint a rakéta, négy-öt ponttal vezettünk, és szerintem megérdemeltük a győzelmet, gratulálok a játékosaimnak, mert nem volt egyszer az ausztrálok szépítése után erősnek maradni. Nagyon örülök a két sikernek és a hat pontnak. Holnap, Mexikó következik, és nemcsak a játékosok, hanem a város, az ország ellen fogunk játszani.