A négyes döntő a cél a World Grand Prix-n

Kedden utazik el női röplabda-válogatottunk a World Grand Prix-ra, ahol ezen a hétvégén Mexikóban, a következő héten pedig Venezuelában játszik majd, s amennyiben sikerül kivívni az elődöntőbe jutást, úgy még egy ausztráliai kiruccanás is vár a lányokra. Ez alkalomból tartott sajtótájékoztatót a Magyar Röplabda Szövetség, a csapat felkészülésének helyszínén, a Szigetszentmiklósi Városi Sportcsarnokban.

 

„Olyan feladat ez most a szövetségnek és a csapatnak egyaránt amivel korábban még nem volt dolgunk – mondta el a túrával kapcsolatban Ludvig Zsolt főtitkár –, hiszen a lányok majd két napot utaznak, hogy megérkezzenek Mexikóba, ahol olyan ellenfelekkel kell majd felvenni a küzdelmet, akikkel még soha nem találkozott válogatottunk. A szövetségre pedig anyagi és szervezési szinten hárul komoly teher, hiszen nagyon bonyolult volt előkészíteni az utazást, arról nem is beszélve, hogy mennyibe kerül csak maga a repülőjegy és a szállás a 19 fős küldöttségnek.”

Alberto Salomoni, válogatottunk szövetségi kapitánya először is megköszönte a felkészülés remek feltételeit a sportcsarnok dolgozóinak, kiemelve vezetőjüket, Virág Lajost.

„Itt ideális körülmények között edzhettünk az elmúlt hetekben, s úgy gondolom, hogy a csapat készen áll a feladatra, hogy kivívja a négyes döntőbe kerülést. Persze, vannak, amik megnehezítik majd a dolgunkat, így például az, hogy Mexikóban magaslaton kell majd játszanunk. Ellenfeleink zömét csak videóról ismerjük, s egészen más röplabdát játszanak, mint amihez mi hozzá vagyunk szokva. De úgy gondolom, hogy reális cél a négy közé kerülés.”

A válogatott egyik meghatározó játékosa, Szakmáry Gréta arról beszélt, hogy milyen utat jártak be a világbajnoki selejtezők óta.

„Sajnos Eszéken nem minden úgy alakult, ahogy szerettük volna. Kétszer is nyert helyzetből kaptunk ki minimális különbséggel, aztán viszont a harmadik meccsünkön meg bravúrral győztünk. Ez is azt mutatja, hogy jó úton járunk, s bármilyen nehéz körülmények is várnak ránk, gondolok itt az időeltolódásra, a magaslatra, vagy a venezuelai helyzetre, ez a pályán nem fog számítani. Akkor csak az lesz a lényeg, hogy ki tudjuk hozni magunkból a maximumot, s akkor biztosan sikerül kiharcolni a továbbjutást.”

Tálas Zsuzsanna, a válogatott feladója viszont még nem állt a csapat rendelkezésére a vb-selejtezőkön.

„A felkészülés kezdetekor az orvosi stáb úgy látta jónak, hogy a megterhelő bajnoki idény után inkább hagyjam ki a világbajnoki selejtezőket, s pihenjek rá a további feladatokra. Ez jót is tett, most már közel száz százalékos állapotban vagyok, persze az is igaz, hogy két hónapja nem léptem pályára mérkőzésen. Kicsit nehéz is volt beilleszkednem a csapatba, hiszen ők az első hónapban jól összeszoktak, de a stáb sokat segített nekem ebben, így ezen a problémán már túl vagyunk. Én úgy gondolom, hogy ez a mostani túra kiváló alkalom tapasztalatszerzésre, a szeptemberi Európa-bajnokság előtt.”

Az a Németh Lajos lesz a csapatvezető, aki korábban szövetségi kapitányként is tevékenykedett, s kiemelte, hogy a Venezuelában kialakult belpolitikai helyzet ellenére az FIVB nem adott választási lehetőséget az MRSZ-nek.

„Hiába van polgárháborús helyzet a dél-amerikai országban, hiába ajánlottuk fel, hogy mi megrendezzük a tornát, a nemzetközi szövetség elutasította az aggájainkat, és felhívta a figyelmünket arra, hogy amennyiben visszalépnénk a sorozattól, úgy 50 ezer svájci frank büntetés, illetve két éves, mindennemű nemzetközi versenytől való eltiltás várna ránk válogatott és klubszinten egyaránt. Természetesen biztosítottak minket arról, hogy az ilyen sportrendezvények kiemelt biztosítást kapnak, s a csapatnak nem eshet semmilyen bántódása.”

A válogatott az elődöntőbe kerülés esetén prémiumként megkapja azt az összeget, amely pénzdíj az elért helyezéséért jár. A mérkőzéseket az FIVB honlapján lehet majd megtekinteni, ahol minden meccset élőben közvetítenek.

 

A PROGRAM:
Aguascalientes; Mexikó
07.08 01:00 Magyarország – Trinidad & Tobago
07.09 01:00 Magyarország – Ausztrália
07.10 03:00 Mexikó – Magyarország

Caracas; Venezuela
07.14 22:00 Magyarország – Mexikó
07.15 22:00 Magyarország – Algéria
07.17 01:00 Venezuela – Magyarország

Canberra; Ausztrália
07.22 8:10, 11:10 elődöntő
07.23 8:10 döntő, 5:10 bronzmeccs

A magyar válogatott kerete:
Bleicher Réka (feladó), Dobi Edina (center), Kötél Dóra (liberó), Nagy Eszter (center), Pekárik Eszter (center), Szpin Renáta (liberó), Tálas Zsuzsanna (feladó), Dékány Bernadett (ütő), Liliom Rita (ütő), Pallag Ágnes (ütő), Soós Nikolett (ütő), Szakmáry Gréta (ütő), Török Kata (ütő), Villám Lilla (ütő)