U17-es Leány Eb: pontot szereztünk a románok ellen is

Kétszettes román vezetés után kevesen gondolták volna a látottak alapján, hogy visszakapaszkodik a magyar leányválogatottunk, azonban sikerült. A döntő felvonásban bár többször vezetett, végül alulmaradt Horváth András együttese. Holnap 17:30-kor Görögország ellen javíthatnak a mieink.

 

Egy nappal azután, hogy a magyar női junior kézilabda-válogatott a romániai Európa-bajnokság elődöntőjében legyőzte a házigazdát, újabb magyar–román derbi következik. Ezúttal a helyszín Békéscsaba, a sportág pedig röplabda. A lelátóra pillantva egyértelműen látszott, erre a mérkőzésre látogattak ki eddig a legtöbben az Eb-n.

Három rossz magyar nyitásfogadás három román pontot eredményezett, ezért villámgyorsan időt kért Horváth András. Megtette a hatását a gyors fejmosás, magához ragadta a vezetést a házigazda. Nem sikerült azonban a mieinknek leszakítani az ellenfelet, hiszen nehéz volt a magas román játékosokat átjátszani, ráadásul az átlóik is remekeltek. Gyors cserére szánta el magát a hazai szövetségi edző, a szélső ütő Klein Maja állt be Gajdács Lina helyére. Nem történt változás, sőt, keleti szomszédunk 18:10-re elhúzott. Szélső ütőt, feladót, centert is cserélt Horváth András, a különbséget azonban nem sikerült csökkenteni, a magyarok játéka továbbra is akadozott, ezért a 11 szettlabdájából rögtön az elsőt értékesítette Románia. (13:25)

Nem indult jól a folytatás sem, szomszédunk szélső ütője, Bianca Cucu tovább gyűjtögette pontjait, így 7:2-re vezettek a románok. Több játékelemben sem ment a játék a mieinknek, így a játszma közepére már tízzel ment a román csapat. Rövid időre sikerült csökkenteni a különbséget, azonban a románok továbbra is remekeltek a hálónál, nem volt ellenszerük. Ebben a szettben is folyamatosan próbálta forgatni a csapatot Horváth András, de csak minimálisan sikerült közelebb kerülni az ellenfélhez. Két Csereklye Zsófia-ász után időt kért a román edző, amitől játékosai összekapták magukat és gond nélkül megduplázták előnyüket. (15:25)

A harmadik játszmára pályán maradt a cserék közül Klein Maja, Zsombók Anna és Matuska Orsolya is, az első pontunkat azonban Csereklye szerezte, ami után még egy ászt is ütött. Ezúttal nem lógott meg a román együttes, de blokk mögé ejtett labdákkal próbált ellépni a mieinktől. Pampuch Gréta csodás bombájával egy ponttal követtük a románokat a szett felénél, átlójuk és szélső ütőjük azonban tovább növelték a különbséget. Agresszív támadójátékkal előbb egyenlített a magyar csapat (18:18), nem sokkal később Pampuch duplájával máris a házigazda vezetett. Román ki nem kényszerített hibák után az edző időkéréssel és cserével próbálta megtörni a magyarok lendületét, de nem sikerült, Pampuch pontjával szépített Horváth András együttese. (25:19)

Keleti szomszédunk ragadta magához ismét a kezdeményezést, 9:5-re vezetett, majd többek közt Pampuch Gréta pontjaival az egyenlítés is sikerült. Eltűnt a románok játékából az a lendület, ami megvolt bennük az első két felvonásban, így a játszma derekán a magyarok vezettek 13:11-re. A lélektani fölény meghozta a bátrabb támadójátékot, a végjátékhoz közeledve hárommal mentek a mieink, Zsombók Eszter és Pampuch Gréta szépen gyűjtögette a pontokat. Fekete Ramóna áthatolhatatlannak bizonyult a hálónál, két blokkpontot is szerzett, így már hatpontos volt az előny. Fekete a végén is „lecsapott”, egy ejtéssel átverte a románokat, így következhetett a döntő játszma. (25:18)

Szerencsére Pampuch továbbra sem tudott leállni a pontszerzéssel, 3:2-re vezettek a mieink a játszma elején. A cserék még mindig nagyszerűen helyt álltak, Zsombók Anna blokkjai és Fekete megoldásai fontosak voltak, hiszen a térfélcserénél a magyar csapat vezetett 8:7-re. Kétszer is előnyhöz jutottak a románok, de mindkét alkalommal egyenlített a házigazda. A harmadik után ez nem sikerült, kettővel ment az ellenfél (10:12), ezért Horváth András gyorsan időt kért. Sajnos nem vezetett eredményre, sorozatban három pontot szerzett Románia, amely megnyerte a találkozót, így megszerezte első sikerét az Eb-n. (10:15)

 

U17-es Európa-bajnokság, II-es csoport, 4. forduló:
Románia – Magyarország 3:2 (13, 15, –19, –18, 10)
Békéscsaba, 410 néző. V: Guniava (georgiai), Stipanicev Matecic (horvát).
MAGYARORSZÁG: Fekete R. 6, Pampuch 25, Teleki 2, Zsombók E. 4, Gajdács 1, Csereklye 10. Csere: Pusztai (liberó), Piros, Németh L. 2, Szabó K., Klein 7, Matuska 1, Zsombók A. 8. Szövetségi edző: Horváth András.
ROMÁNIA: Stirbu 7, Puica 12, Criclevit 13, Ruci 2, Cucu 16, Cocan 12. Csere: Vizitiu, Coman (liberók), Parv 4, Grigore, Buricea, Cimbru 1. Szövetségi edző: Adrian Radu.
Edzői értékelés
Horváth András:
 – A nyitásfogadásunk nagyon gyenge volt, ebből adódóan nem tudtunk támadásokat szervezni, elveszítettük a saját ritmusunkat és ezt a románok nagyon jól kihasználták. Mihelyst a harmadik szettben visszabillent minden a normálisba, át tudtuk venni az irányítást a mérkőzésen. Sajnos az ötödik játszma végjátékára elfogytunk egy kicsit, hogyha egy kicsit türelmesebbek vagyunk, akkor mi győztünk volna. Ettől függetlenül a csapatot jól minősíti, hogy 2:0-s hátrány után vissza tudott jönni, sőt, az ötödik játszmában még vezettünk is többször. Az Eb előtt a célunk az volt, hogy minél több szettet nyerjünk, ebben haladunk tovább lépésről lépésre.

Sokáig úgy festett, hogy a németek és a románok után Belgium is elcsenhet egy szettet Szlovéniától, azonban a végjátékban a belgák az öt játszmalabdájukból egyet sem tudtak értékesíteni, a szlovénok viszont másodjára már lezárták az első felvonást. 10:2-vel kezdték a belgák a második szettet, a szlovén kapitány pedig ekkor már a második idejét kérte ki. A játszma derekától szépen lassan csökkent a különbség, azonban nyugati szomszédunk két pontnál közelebb nem tudott kerülni ellenfeléhez, így egyenlített Belgium. A folytatásra összekapták magukat a szlovénok, bár kicsit megizzadtak a harmadik játszma végén, újra szettelőnybe kerültek, ezután a negyedik felvonást is megnyerték, így továbbra is veretlenek a csoportban.

Nagy csatát vívott egymással Törökország és Németország, legalábbis az első játszmában, ahol izgalmas végjátékban előbbi nemzet szerzett vezetést. A folytatásban aztán az első tíz pontból kilencet a törökök szereztek, és bár zárkóztak a németek, agresszív támadó- és védőmunkával a török csapat megduplázta az előnyét. A harmadik szett már újra az első felvonást idézte, a német csapat sokáig vezetett, azonban a végjátékra elfogyott a lendülete, a törökök pedig okos játékkal fordítottak és megnyerték a találkozót.

Franciaország csak öt labdamenetig vezetett az első szett első felében, Görögország ezúttal is meggyőző teljesítménnyel jutott szettelőnyhöz. A folytatásban többek közt Elpida Tikmanidunak köszönhetően négy ponttal is vezettek a hellének (10:6), akik később tovább növelték előnyüket, így probléma nélkül nyerték meg a második felvonást is. A harmadik játszmában a franciák dolgoztak ki kisebb előnyt, amely ellenfelük ki nem kényszerített hibái miatt tovább nőtt. A végjátékban azonban fordított a görög csapat (19:19), majd kiharcolt háromszor is mérkőzéslabdát, azonban a franciák mindegyiket hárították. A negyediket viszont már nem sikerült, így a görögök győztek és továbbra is veretlenek a csoportban.

 

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
I-es csoport:
Hollandia–Észtország 3:2 (–22, –20, 15, 23, 11)
Olaszország–Bulgária 3:0 (23, 13, 21)
Horvátország–Szerbia 3:0 (20, 18, 20)
Lengyelország–Grúzia 3:0 (27, 15, 23)

A csoport állása: 1. Horvátország 11 pont, 2. Bulgária 9, 3. Olaszország 8, 4. Lengyelország 7, 5. Hollandia 6, 6. Szerbia 3, 7. Grúzia 2 (1 győzelem), 8. Észtország 2 (0)

II-es csoport:
Szlovénia– Belgium 3:1 (26, –22, 23, 20)
Törökország–Németország 3:0 (23, 20, 21)
Görögország–Franciaország 3:0 (19, 17, 26)

A csoport állása: 1. Görögország 12 (4, 12:2), 2. Szlovénia 12 (4, 12:3), 3. Törökország 9, 4. MAGYARORSZÁG 6, 5. Franciaország 4, 6. Románia 2 (1, 5:11), 7. Németország 2 (1, 4:11), 8. Belgium 1