Női Extraliga: Átigazolási-körkép 2. rész

Június első felében is történtek komoly bejelentések a játékoskeretet illetően több Extraliga-csapatnál, ezeket szedtük egy csokorba a klubok közösségi felületein megjelent információk alapján. Sorozatunkban a szezon kezdetéig többször is beszámolunk a legfrissebb átigazolási hírekről – a következő részben a férfi klubok következnek!

Vasas Óbuda: A feladó-átló posztján a balkezes Erőss Mirtill, valamint a feladó Märcz Mira – aki pár alkalommal már az előző idényben is kerettag volt – személyében két sajátnevelésű játékos került fel az elmúlt napokban a Vasas Extraligás felnőtt csapatába. A bajnoki címvédő keretét erősíti a következő idényben a szlovén bajnokság egyik legjobbja, a gambiai származású, de szlovén állampolgársággal is rendelkező Fatoumatta Neneh Sillah is. A 20 éves négyes ütő a Calcit Kamnik gárdájától érkezik. Ahogy arról már korábban beszámoltunk: a csapatkapitány Abdulazimova és az amerikai átló Taylor Bannister mellett Papp Orsolya, Karolína Fricova, Jámbor Cecília, Török Kata, Szalai Anna 2024-ig, a liberó Juhár Dalma pedig 2026-ig hosszabbított. Négyen viszont távoznak a fővárosiaktól: Kump Alíz, Vezsenyi Adrienn, Olga Skrypak és Yuliya Boyko is máshol folytatja. Fábián Fanny pedig anyai örömök elé néz.

Swietelsky-Békéscsaba: Az elmúlt két hétben egy érkezőről, két maradóról és egy távozóról adott hírt az ötszörös bajnok csabai együttes, amely szerződtette az Amerikából hazatérő Kotormán Rékát. A feladó tavaly a magyar felnőtt válogatottban is bemutatkozott. Jó hír még a BRSE-szurkolók számára, hogy a két sajátnevelésű liberó: a klubikon Molcsányi Rita és a válogatott kerettag Kertész Petra is meghosszabbította szerződését a klubbal! Az ugyancsak válogatott Bagyinka Fanni viszont távozik. Mellette – ahogy arról korábban már hírt adtunk – Ceyda Aktasnak, Marta Drpának, Salla Karhunak, Lia Moshernek, Viktoriia Oliinyknek és Ralitsa Vasilevának is befejeződött a békéscsabai szerepvállalása.

Szent Benedek RA: Az előző idényben kiválóan teljesítő, bajnoki bronzérmes balatonfüredieknél – a már korábban bejelentett távozó – Vacsi Evelin mellett két légiós is máshol folytatja: a szerb Jovana Veszovics, aki 30 mérkőzésen át erősítette a csapatot és nagy szerepe volt az idei harmadik hely megszerzésében, valamint a bolgár Koleva számára is véget ért a Szent Benedek együttesénél töltött időszak.

Fatum-Nyíregyháza: A hatszoros bajnok nyíregyháziak legújabb igazolása az előző idényben a cseh élvonalbeli VK UP Olomouc színeiben játszó 26 éves brazil feladó, Ana Falvia Galvao. A csapatot erősíti a következő idénytől a visszatérő Szabó Lili is, aki a klub sajátnevelésű játékosa. S, ahogy már korábban megírtuk: a Fatum szerződtette még a 24 éves venezuelai szélső ütőt, Antiverót, a kolumbiai centert, Valerin Carabalit, valamint két szerb játékost is: az átló posztra Nina Kocic érkezik, honfitársa Ivana Jeremic pedig ütőként segíti majd az együttest. Ami a távozókat illeti: Kovács-Francesco Genesis 7 év után köszönt el a nyírségiektől, de máshol folytatja Cicic, Leban, Nikolaichuk, Cepni, Ramdin és Jurdza is. A Tomás Varga vezette szakmai stáb viszont marad.

KNRC: Az előző szezonban a csapatkapitányi posztot betöltő center, Gyimes Zsófia mellett Hegyi Bianka, Isidora Ubavics, Maggioni és Renko-Ilics is távozik a kaposvári klubtól és máshol folytatja a fiatal Radnai Lili és Budai Viktória is. Az előző szezonban Magyar Kupa-elődöntős KNRC több kulcsjátékosát, így Szedmák Rékát, Bodovics Hannát, Godó Pannit és Rády Boglárkát is meg tudta tartani, és a 18 éves Radnai Luca is profi szerződést kapott Kaposváron.

Újpest: A lila-fehérek várhatóan a következő hetekben közölnek majd információkat keretükről.

MÁV Előre-ST Solar: A fehérváriak női csapata jelentősen átalakul, hisz az előző idényben a klubot erősítő játékosok közül kilencen biztosan távoznak. A magyar magból Szilágyi Nárcisz, Csabai Szonja, Kiss Luca és Borostyán Fanni, a légiósaik közül pedig az amerikai Ertz, a kanadai Gilfillan, a szerb Narancsics, a lett Dolotova és a fehérorosz Karnitskaya is máshol folytatja. Az új igazolásokról hamarosan tájékoztatást ad majd a klub – jelezte közösségi oldalán a MÁV Előre.

DVTK: “Biztos, hogy lesz változás, várhatóak érkezők, szükséges a csapat erősítése. A magyar magunk megvan, hogy ezeket milyen külföldi játékosokkal egészítjük ki, az az elkövetkező hónapok kérdése.” – nyilatkozta a DVTK honlapján Németh Szabolcs vezetőedző. Eddig még új érkezőről és távozóról sem adtak hírt az újonc miskolciak, de ez hamarosan változhat…