Utánpótlásdöntők: a Pénzügyőr minden korosztályban az aranyért játszhatott

A múlt hétvégén az U17-es döntőkkel befejeződtek a korosztályos terembajnokságok. Összeállításunkban összesítettük a három „klasszikus”, azaz hat fős teremröplabda korosztály (U20, U17, U15) döntőinek eredményeit a klubok eredményességének szempontjából.

 

A fiúknál az a négy klub vitte a prímet, amely mindhárom korosztályban bejutottak a hatos fináléba –a Kaposvár, a Kecskemét, a Pénzügyőr és a Szolnok –, sőt ez a négy klub az U13-as Mini (ahol négyen lehetnek egyszerre a pályán) döntőbe is beverekedte magát, amelyet először rendeztek hatcsapatos lebonyolításban.

A legeredményesebben a fővárosiak szerepeltek, hiszen a PSE mindhárom korosztályban döntőt játszhatott, kettőt meg is nyert és az U13-asoknál is bajnok lett. A maradék bajnoki címet a kecskemétiek szerezték meg az U20-asok között, s az U15-ösöknél a harmadik, egyel lejjebb pedig a második helyen végeztek. A szolnokiak az U17-eseknél játszottak döntőt (és a miniknél is a dobogóra állhattak), míg az egyetlen olyan érmes klub, amely nem került be minden korosztályban a legjobb hat közé az ÉDRA-MÁV Előre volt, amely az U15-ösök között lett ezüstérmes. A Fino Kaposvár a felnőtt bajnoki cím mellett két korosztályos bronzzal zárta az idényt. Rajtuk kívül a Dág, a Dunaújváros, a Kunhegyes és a Vegyész RC Kazincbarcika képviseltette magát egy-egy csapattal valamelyik a hatos döntőben, de érmet nem szereztek.

Fiúk                U20     U17     U15
Pénzügyőr        2.          1.          1.
KESI                    1.          6.         3.
Szolnok             5.         2.         4.
MÁV Előre                      4.         2.
Fino                     3.         3.         6.
VRCK                  4.
Dág                                  5.
Kunhegyes                                  5.
Dunaújváros     6.

A lányoknál mindössze két olyan klub volt, amelyik bejutott mindhárom fináléba, mégpedig a Békéscsaba és az UTE és ők az U13-asoknál is finalisták voltak. A BRSE végül két (a minikkel együtt három) bronzzal zárt, míg az újpestiek eggyel. A három bajnoki cím három különböző klubhoz került: a Vasas egész évben százszázalékos teljesítménnyel nyerte az U15-ösök aranyát és egy korosztállyal feljebb is csak a döntőben kapott ki, az U20-as bajnokságot viszont szakmai szempontok miatt gyakorlatilag feladták (nem jutottak a hatos fináléba és a 7. helyen végeztek), mert inkább a felnőtt NB I-es küzdelmekre koncentráltak, ahol végül a harmadik helyen zártak. A Szent Benedek RA a klub történetének első bajnoki címét szerezte azzal, hogy megnyerte az U17-esek küzdelmeit, míg az MTK a legidősebbeknél szerezte meg az aranyérmet, azok után, hogy tavaly U19-ben és U21-ben is aranyérmes volt és a kettő összevonása után gyakorlatilag címet védett. Klubrekordot állított fel a Gödöllő is azzal, hogy két korosztályban is ezüstérmet szerzett, a Pest megyeiek ugyanis egy adott évben még soha nem játszhattak két döntőt, s tegyük hozzá azt is, hogy az U17-eseknél mindössze egy ponttal, az U13-asoknál pedig rosszabb szettaránnyal maradtak le a hatos fináléról. A nyíregyháziak két (plusz a miniknél is), a Szombathelyi Sportiskola és a Budaörsi DSE-Emericus egy-egy korosztályban képviseltette magát a döntőkben, de dobogóra nem állhattak, és említsük meg a kecskemétieket is, akik a fiúk mellett a lányoknál is ezüstérmesek voltak a minik között, míg ugyanitt az érdi DELTA éppencsak lemaradt a dobogóról.

Lányok           U20     U17     U15
Vasas                               2.         1.
SZBRA                5.           1.
MTK                     1.           6.
Gödöllő              2.                      2.
BRSE                    3.          3.        6.
UTE                      4.          5.         3.
Nyíregyháza                   4.         5.
Szombathely                               4.
BDSE                   6.