Csak a Szent Benedeknek hozott finálét a csoportgyőzelem

Kialakult a döntők párosítása az U17-es Országos Serdülő Bajnokság döntőjében. A fiúknál a Szolnok és a Pénzügyőr, a lányoknál pedig a Szent Benedek és a Vasas jutott a vasárnapi fináléba. A pénteki csoportgyőztesek közül viszont ezúttal három is elbukott az elődöntőben, köztük az egyik házigazda, a Békéscsaba, míg a fiúk rendezője, a Dág már a négy közé sem jutott be.

 

A Buzek László fiú OSB délelőtti keresztjátékai hosszúra nyúltak. Először a rendező Dág találkozott a Szolnokkal. Még a legvérmesebb vendégszurkolók se gondolták volna, hogy csapatuk mindössze 11 pontot fog engedélyezni ellenfelének az első játszmában. A fordulat a második szett derekán következett be, amikor a hazaiak pontosabb támadásbefejezései célt értek, és kiegyenlítettek. A harmadik és a negyedik játékrész a küzdelemről szólt, végig fej fej mellett haladtak a csapatok, végül kimaxolták a szabályok adta lehetőséget, és az ötödikben dőlt el a meccs a Szolnok javára egy fordulatos végjátékot követően.

A folytatásban a tegnap két vereséggel indító Kecskemét sokkal összeszedettebb játékkal rukkolt elő, stabil alapjátékot nyújtott a második szett közel feléig – ráadásul a Pénzügyőr se pörgött fel teljes fordulatszámra a mérkőzés elején –, ezután azonban a fővárosi csapat sebességet tudott váltani, ezáltal több hibára késztetve ellenfelét, és 2:1-re megfordította az állást. Innen még sikerült egyenlítenie a KESI-nek, de a döntő játszmát már nem sikerült behúzniuk, így ők holnap az ötödik helyért játszanak a Dág ellen.

A délutáni első elődöntőben a csoportmeccs után ismét összecsapott egymással a Kaposvár és a Szolnok. A mérkőzés egy igazi hullámvasút volt, 2:2-es állásnál nem lehetett megtippelni ki kerül ki győztesen, végül az idegek harcát Bartal Gergely fiai a bírták jobban, így ők készülhetnek a holnapi aranycsatára. A finálé másik résztvevője a Pénzügyőr együttese lesz, miután három szettben nyert a MÁV Előre ellen egy lapokkal tarkított végjátékot követően.

Keresztjáték:
Dág KSE – Szolnoki SPC 2:3 (-11, 20, 24, -23, -14)
Pénzügyőr SE Zöld – KESI ‘A’ 3:2 (-20, 17, 19, -18, 9)
Elődöntő:
Fino Kaposvár ‘A’ – Szolnoki SPC 2:3 (20, -23, 13, -21, -15)
ÉDRA-MÁV Előre Akadémia – Pénzügyőr SE Zöld 0:3 (-22, -21, -20)

A tervezett vasárnapi program:
11:00 Dág KSE – KESI ’A’ (az 5. helyért)
13:00 Fino Kaposvár ‘A’ – ÉDRA-MÁV Előre Akadémia (a 3. helyért)
15:00 Szolnoki SPC – Pénzügyőr SE Zöld (döntő)

 

Nagy csatát vívott egymással a Nyíregyháza és az MTK az első játszmában a Szalayné Sebők Éva leány OSB döntőjének első keresztjátékában, ahol egy nehezebben megnyert szett után magabiztosan duplázták meg előnyüket a szabolcsiak. Mivel a harmadik felvonásban sem kellett különösebben megerőltetnie magukat a szabolcsiaknak, ezért gond nélkül bejutott az elődöntőbe.

Nagy elánnal kezdte a múlt héten U15-ös bajnokságot nyerő csapatára építő Vasas a második keresztjátékot az UTE ellen, azonban az első szett második felében sok hiba becsúszott a piros-kékek játékába, de a játszmát így is meg tudták nyerni. Ezután viszont mély gödörbe zuhant az óbudai csapat – főleg rossz nyitásaik miatt –, amit a lila-fehérek kihasználtak és megfordították az állást. Az UTE brillírozott a negyedik felvonásban is, azonban feljavult a Vasas játéka, egyenlített (19:19), és izgalmas végjátékban – négy mérkőzéslabdát hárítva – kiharcolta a döntő szettet. Az ötödik játszmában új erőre kapott Szappanos Máté csapata, azonban eladta ötpontos előnyét, de érzelmes csatában mégis felülkerekedett a lila-fehéreken, így bejutott a legjobb négy közé.

Alaposan bekezdett a Szent Benedek a Nyíregyháza elleni elődöntőben, ugyanis nagy fölénnyel szerzett vezetést. A szabolcsiak nem adták fel és szoros második szettet játszottak, de alulmaradtak, azonban a harmadik felvonásban 17:10-re vezettek a sok hibával játszó fürediek ellen. Ezután viszont 8:1-es sorozattal egyenlített a Balaton-parti együttes, majd meg is nyerte a találkozót, így vasárnap az aranyéremért játszhat.

Nem látszódott a Vasason, hogy szombat délután már lejátszott egy közel két és fél órás mérkőzést, néhány pontos előnyét nem adta el a nagy esélyes Békéscsabával szemben, így megnyerte az első játszmát. A folytatásban a házigazdák hamar komolyabb előnyre tettek szert, így nem okozott problémát az egyenlítés, a harmadik szettben viszont alaposan meggyűlt a baja a fővárosiakkal, akik a felvonás derekától előnyben játszottak, így ismét megszerezték a vezetést. A következő játszma már-már a felnőtt Vasas–Békéscsaba találkozók hangulatát idézte, izgalmas, kiélezett csata kerekedett, amelyben sokáig az óbudaiaknál volt az előny, azonban a végjátékban egyenlített és kiharcolta a döntő szettet a BRSE. Az utolsó felvonás Vasas-dominanciát hozott, magasabb fokozatba kapcsolt a csapat és a játéknapon másodszor is 3:2-re diadalmaskodott, így bejutott a fináléba.

Keresztjáték:
Nyíregyháza – MTK Budapest kék 3:0 (23, 20, 15)
Vasas SC U17A – UTE U17 Lila 3:2 (21, –19, –18, 26, 19)
Elődöntők:
Szent Benedek RA Piros – Nyíregyháza 3:0 (15, 22, 22)
BRSE-Fehér – Vasas SC U17A 2:3 (–21, 15, –20, 23, –11)

A vasárnapi tervezett program:
11.00 UTE U17 Lila – MTK Budapest kék (5. helyért)
13.00 BRSE-Fehér – Nyíregyháza (3. helyért)
15.00 Szent Benedek RA Piros – Vasas SC U17A (döntő)

Minden mérkőzés élőben követhető a Hunvolley.tv oldalon!