A fővárosba kerültek az U15-ös aranyérmek

Befejeződött a Tatár Mihály fiú és a dr. Kotsis Attiláné leány U15-ös Országos Bajnokság döntője. Előbbieknél Dunakeszin a Pénzügyőr szerezte meg az aranyérmet, a fináléban az ÉDRA-MÁV Előrét legyőzve, míg utóbbiaknál, Újpesten a Vasas szerezte meg a bajnoki címet a Gödöllő ellen.

 

A fiúknál az 5. helyért a Kunhegyes hatalmas lelkesedéssel érkezett, az első pillanattól kezdve mindent beleadtak. A Kaposvár ezzel nem tudta felvenni a versenyt, és a sikertelenség az önbizalmukat is elvette, egy idő után már nem mertek beleállni a támadásokba, inkább biztonsági játékot akartak játszani, és egyre többet hibáztak. Ugyan nekik is voltak szép megoldásaik, de a Kunhegyes kézben tartotta a mérkőzést, és megérdemelten nyert, amivel megszerezte az ötödik helyet.

A bronzéremért a tegnap meglepetésre vereséget szenvedő KESI és a Szolnok küzdött meg. „Ezután a vereség után szedjük össze magunkat fejben, és jöjjünk vissza úgy, hogy nyerni szeretnénk” – ezeket a sorokat még a Szolnok vezetőedzője mondta szombaton az elődöntő után a játékosainak, akik teljesítették a kérést, így 5:0-val kezdték a bronzmérkőzést. Azonban a KESI is összeszedte magát, fordított az első játszmában, ami később kulcsfontosságúnak bizonyult. Azonban a Szolnok nem adta fel, hiába volt kétszer is hátrányban, kiharcolta a döntő szettet. Viszont itt már érezhető volt rajtuk a fáradtság, így a győzelem nem jött össze. Az egész szezont domináló KESI-nek tehát hatalmasat kellett küzdeni azért, hogy meglegyen a bronzérem.

A döntőben a torna meglepetéscsapata a MÁV Előre kezdett jobban. A feladó Gál Zsombor és az ütő Péter Arnold talán az egész mezőny egyik legjobbjainak mondhatóak a három nap alatt, és ezt ma is bebizonyították. Vezetésükkel a székesfehérvári csapat megnyerte az első szettet. A hangulat is egyre jobb lett, mindkét együttes küzdött, és úgy örült a sikeres pontok után, mintha az a bajnoki címet jelentené. Az edzők is jól nyúltak bele a mérkőzésbe. Ha éppen a MÁV Előrének ment rosszabbul, akkor Nagy Róbert vezetőedző kért időt, ha a Pénzügyőrnek volt nehezebb időszaka, akkor Gyenes Márió, és általában az ezt követő pontokat mindig elhozta az éppen időt kérő csapat. A második játszmában egy kicsivel végül a Pénzügyőr volt jobb, így egyenlítettek. A harmadik pedig egészen elképesztő fordulatokat hozott. A MÁV Előre 8 szettlabdát hárított és 24:16-ról egyenlített, ám a szettet nem tudta megfordítani. Ez a kárba veszett felzárkózás pedig a negyedik játszma elején is érezhetően hatással volt a székesfehérváriakra. Másodjára is nagyobb hátrányba kerültek, innen pedig már nem volt visszaút.

A torna legjobb előkészítő játékosa a MÁV Előre feladója, Gál Zsombor lett, a legjobb támadó játékos Király Benjámin (KESI), a legtechnikásabb Pál-Kedves Patrik lett a győztes Pénzügyőrből, a torna legértékesebb játékosának pedig Péter Arnoldot, a MÁV Előre ütőjét választották.

Helyosztók:
Az 5. helyért:
Kunhegyes SE – Fino Kaposvár A 3:0 (18, 16, 16)
A 3. helyért: KESI A – Szolnoki SPC 3:2 (19, –15, 20, –23, 8)
Döntő: Pénzügyőr SE Zöld – ÉDRA-MÁV Előre Akadémia (–20, 21, 25, 19)

A lányoknál a Nyíregyháza és a címvédő Békéscsabával mérte össze az erejét az 5. helyért, s utóbbiak nagyon simán nyerték az első játszmát, azonban rendre egyenlített a Nyíregyháza. A döntő szettben pedig 6:3-ra is vezettek a csabaiak, azonban egy időkérést követően sorozatban tíz pontot szerzett a nyírségi csapat, ebből kilencet pedig éppen csapatkapitányuk, Pampuch Gréta, s az ő vezérletével végül meg is lett nekik a győzelem.

A bronzmérkőzésen hiába vezetett már 2:0-ra a Szombathelyi Sportiskola csapata, a házigazda UTE innen is felállt, s előbb szépített, majd egyenlített, végül pedig a döntő szettet is magabiztosan nyerte, így megszerezte a 3. helyet.

A döntő hozta a legsimább mérkőzést ezen a napon, ahol a Vasas, megőrizve egész idénybeli veretlenségét, 3:0-ra legyőzte a meglepetéscsapatot, a Gödöllőt. Ez azon kivételes döntők egyike volt, ahol az ezüstérmes is örült a találkozó után.

A mérkőzéseket követően kiosztották a különdíjakat is: a legjobb előkészítőnek az újpesti Szabados Emmát, a legtechnikásabb játékosnak a gödöllői Szalay Szonját, a legjobb támadónak pedig Zsombók Esztert (Vasas) választották, a torna MVP-je pedig ugyancsak a piros-kékek játékosa, Teleki Anna lett. Emellett díjat kapott a legjobb újpesti játékos, aki Pusztai Lilien lett, a szövetségi kapitányok különdíját pedig a nyíregyházi Pampuch Gréta kapta.

Helyosztók:
Az 5. helyért:
Nyíregyháza – Békéscsabai RSE-Fehér 3:2 (–13, 18, –17, 16, 8)
A 3. helyért: UTE U15 Lila – SZOSI A 3:2 (–12, –20, 22, 13, 7)
Döntő: Vasas SC U15 Piros – Gödöllői RC 3:0 (12, 8, 18)