KESI–Pénzügyőr és MTK–Gödöllő döntők az U20-as bajnokságban

Kialakult a döntők párosítása a fiú és leány U20-as bajnokság döntőjében. Előbbieknél a Dunakeszi Magyarság Sportcsarnokban a Kecskeméti SI és a Pénzügyőr SE, utóbbiaknál pedig a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium csarnokában az MTK és a Gödöllő csap majd össze az aranyéremért a vasárnapi fináléban.

 

A középszakasz első két helyezettje, vagyis a KESI ’A’ és a Szolnok találkozott az első keresztjátékban a dr. Tarnawa Ferdinánd U20 országos bajnokság döntőjének második játéknapján. A kezdeti fej fej melletti csata után a kecskemétiek tudtak egy kicsit ellépni ellenfelüktől, az előnyük pedig később tovább nőtt – köszönhetően a sok szolnoki rontásnak. A Bács-Kiskun vármegyeieknek az egyik szeme sírt, a másik nevetett, hiszen egyik legjobb átlójuk, Varga Péter ugyan visszatért a pályára, az első szett vége felé fájdalmas arccal hagyta el a játékteret. A megnyert első játszma után a második sem jelentett gondot a KESI-nek, a harmadik picit szorosabb volt az eddigieknél, de így is magabiztosan nyert a Kecskemét.

A VRCK a DSE Röplabda Akadémia elleni keresztjátékra átmentette a pénteki formáját (amikor is öt szettben legyőzte a Szolnokot), hiszen az első felvonást lényegében végi vezette, a végjátékban alakult ki nagyobb különbség, így a barcikaiak örülhettek először. A második játszma is szorosan alakult, egészen 14:11-ig, amikor az egyik labdamenet után piros lapot mutatott fel Villás Tibor első számú játékvezető az újvárosiaknak, amiután a VRCK el tudott lépni ellenfelétől. Nem adta fel a DSE, a végjátékban fordított, azonban egyetlen szettlabdáját sem tudta értékesíteni, nem úgy, mint a VRCK, amely óriási, érzelemdús csatában megduplázta előnyét. Nem csüggedtek az újvárosiak, ötpontos előnyhöz jutottak a harmadik felvonás derekán, amelyet remek játékkal tovább növeltek és a játszmagyőzelemnek köszönhetően mérkőzésben maradtak. A folytatásban sem vett vissza a tempóból a DSE, azonban összekapta magát a Barcika, fordított, és hatpontos előnnyel vágott neki a végjátéknak, amelyet kiváló blokkjainak köszönhetően megnyert, így bejutott a legjobb négy közé.

Elődöntőhöz méltón kezdődött a Kaposvár és a KESI csatája, hiszen az első 24 ponton egyenlő arányban osztoztak a felek. Ezután kettővel megléptek a somogyiak, akik sokáig tartották az előnyt, a végén pedig megduplázták. A második felvonásra összeszedte magát a Kecskemét, hasonlóan játszott a szett első felében, mint ellenfele az első játszmában, azonban a kétpontos előny oda lett, sőt, többször mentek kettővel a somogyiak, azonban egy rossz nyitásfogadás után már a Bács-Kiskun vármegyeiek vezettek, akik meg sem álltak a szett megnyeréséig. Folytatta a menetelést a Kecskemét, több ki nem kényszerített hiba után hét ponttal meglógott, és bár zárkózott ellenfele, instabil játéka miatt még az egyenlítés közelébe sem került. Tízpontos előnnyel „sétált be” a végjátékba a KESI és gond nélkül nyerte meg a harmadik felvonást. Hamar kidolgozott egy kisebb különbséget a Kecskemét, amit viszonylag sokáig tartott, azonban több rontásnak köszönhetően visszazárkóztak a kaposváriak. Idejében észlelte a veszélyt a középszakasz győztese, összekapta magát és nagyszerű támadójátékkal legyőzte a somogyiakat és bejutott a vasárnapi döntőbe.

Parádés támadó- és védőjátékának köszönhetően a VRCK meglepte az A csoportot megnyerő Pénzügyőrt a játéknap utolsó mérkőzésén, a másik elődöntőben. Kicsit összekapta magát a PSE és felzárkózott háromra, azonban nem engedte ki a kezéből a vezetést a Barcika és behúzta az első szettet. Nagyszerű blokkokkal és nyitással a fővárosiak hétpontos előnyre tettek szert a második felvonás első felében. Némileg sikerült visszakapaszkodnia a barcikaiaknak, a Pénzügyőr pedig megnyerte a játszmát. Bár a VRCK kezdte jobban a harmadik szettet, a 10. pontot a fővárosiak érték el előbb. Az ezt követő fej fej melletti csata végén a Barcika négypontos előnyhöz jutott és probléma nélkül került újra játszmaelőnybe. A negyedik felvonás – páros szett lévén – ismét a PSE-nek kedvezett, így következhetett a döntő felvonás. Lélektani fölényét kihasználva 7:4-re vezetett a fővárosi gárda, a különbség később pedig ötpontosra nőtt. A VRCK csak megközelíteni tudta ellenfelét, utolérni nem, így a Pénzügyőr nyert és bejutott a döntőbe, ahol a Kecskemét ellen szerezheti meg a bajnoki címet.

Fiúk, keresztjáték:
KESI Röplabda Akadémia ’A’–Szolnoki Sportcentrum 3:0 (15, 15, 21)
VRCK–DSE Röplabda Akadémia 3:1 (20, 26, –17, 16)
Elődöntő:
Fino Kaposvár–KESI Röplabda Akadémia ’A’ 1:3 (21, –22, –13, –19)
Pénzügyőr SE–VRCK 3:2 (–21, 18, –21, 20, 10)

A vasárnapi tervezett program:
11.00 Szolnoki Sportcentrum–DSE Röplabda Akadémia (5. helyért)
13.00 Fino Kaposvár–VRCK (3. helyért)
15.00 KESI Röplabda Akadémia ’A’–Pénzügyőr SE (döntő)

Ami a Torma Ágnes leány U20-as döntőt illeti, a szakemberek szerint az A-csoport jóval erősebb volt, mint a B-s ezt a második napi küzdelmek be is igazolták. A keresztjáték első mérkőzésén a címvédő, de az A-csoportban csak második MTK Budapest ugyanis, ha nem is simán, de három játszmában legyőzte a Szent Benedek Röplabda Akadémiát, míg az egyetlen nyeretlen csapat, de mindkét vereségét öt játszmában elszenvedő Gödöllő ugyan alaposan megizzadt a rendező Budaörsi DSE-Emericus ellen, amely már 2:0-ra is vezetett, ám aztán előbbiek összeszedték magukat és innen is fordítva végül a tornán harmadszor is ötszettes meccset játszva megnyerték a találkozót és harcolták ki az elődöntőbe jutást.

Az első elődöntőben folytatódott az A-csoportosok menetelése, hiszen az MTK a B-csoportot megnyerő Békéscsabát is három játszmában győzte le, ráadásul még simábban is, mint a keresztjátékban a balatonfüredieket. Csak a harmadik játszmában volt szükség egy kis túlórára.

A másik elődöntő azonban bombameglepetést tartogatott, ugyanis a középszakaszban százszázalékos, s pénteken az A-csoportot is két győzelemmel megnyerő UTE váratlanul komolyabb ellenállásba ütközött a Gödöllővel szemben, amelyet egy nappal korábban még 3:2-re legyőzött. Bár a Pest megyeiek az első szettet rosszul kezdték, gyorsan talpra álltak, s végül a nap legsimább játszmájával szereztek vezetést, majd a másodikban is lendületben maradva, szinte végig vezetve ezt is megnyerték. A harmadik szettre viszont elfáradtak, ami nem csoda, hiszen két nap alatt ez már a 18. játszmájuk volt, így szépítettek az újpestiek, de a játszma végén a gödöllőiek vezetőedzője, Wirnhardt Oszkár már inkább pihentette kulcsembereit. A húzás pedig be is jött, mert a GRC, a szakemberek általános elképedésére végül nagy küzdelemben 3:1 megnyerte a mérkőzést és így ők csapnak majd össze az MTK-val a bajnoki címért.

Lányok, keresztjáték:
MTK Budapest – Szent Benedek RA 3:0 (20, 22, 19)
Gödöllői RC – BDSE-Emericus 3:2 (–25, –23, 18, 21, 9)
Elődöntő:
BRSE – MTK Budapest 0:3 (–17, –19, –24)
UTE – Gödöllői RC 1:3 (–13, –20, 15, –19)

A vasárnapi tervezett program:
11.00 Budaörsi DSE-Emericus–Szent Benedek RA (5. helyért)
13.00 Újpesti TE–Békéscsabai RSE (3. helyért)
15.00 MTK Budapest–Gödöllői RC (döntő)

Minden mérkőzés élőben követhető a hunvolley.tv oldalon!