Női strandröplabda klub-MEVZA – három magyar csapattal

Péntektől Szlovéniára figyel majd a közép-európai röplabdás társadalom. Egyrészt, aznap játsszák a terem szakág MEVZA-kupájának szuperdöntőjét, ahol a nőknél a Swietelsky-Békéscsaba révén vagyunk érdekeltek (később erről az eseményről is készül majd beharangozó), másrészt Ljubljanában akkor veszi majd kezdetét az elsőként kiírt női klub strandröplabda MEVZA, amelyen három magyar csapat is indul.

 

A férfiak hasonló tornájára néhány hete került sor, amely cseh sikert hozott, míg a magyar színeket képviselő Strandröplabdázásért SE az 5. helyen végzett nyolc klub közül. A nőknél tíz klub nevezett, amelyek közül három magyar, két-két osztrák és szlovák, valamint egy-egy cseh, horvát és szlovén. A nevezéseknél volt arra is mód, hogy más egyesületekből vegyenek kölcsön játékosokat, s a mieink rendre éltek is ezzel a lehetőséggel

A mienk csapataiban neves felnőtt ob-érmes és utánpótlásbajnok játékosok lépnek majd homokra: a sorsolás alapján a B-csoportban az ÓSSC egy nagyon fiatal gárdával szerepel majd, amelyet a korábbi többszörös korosztályos bajnok és tavalyi U20-as Eb 7., felnőtt ob-bronzérmes Gubik Hanna, a korábban korosztályos ob-érmes Réthelyi Orsolya, illetve Balogh Borbála és a Beach Sporttól kölcsönzött, ugyancsak korosztályos ob-érmes Varga Kinga alkot majd. Nekik osztrák, szlovák, horvát és a házigazdák csapatával kell felvenniük a versenyt.

A másik csoportban magyar rangadóval kezdődik majd a torna péntek reggel, hiszen a Gödöllői RC és a Penta-KSE is itt szerepel egy-egy osztrák, cseh és szlovák klub társaságában. Utóbbi magyar csapatot rutinos játékosok alkotják, hiszen a 2021-es felnőtt ob-ezüstérmes páros tagjai, Győri Panna és Szabó Adrienn is indul, igaz, ezúttal nem együtt, előbbi Szabó Lucával, utóbbi pedig a korábbi korosztályos bajnok, az SRSE-től kölcsönzött Hajós Alizzal lép majd homokra.

A gödöllőiek három párost is beneveztek (amúgy összesen hatra is lenne lehetőség), akik jól ötvözik a jelent és a jövőt: a tavalyi U16-os Breuer Mirtill és az U18-as ob-győztes Kristóf Dóra, a tavaly felnőtt ob-fordulót nyerő, korábbi háromszoros korosztályos bajnok Juraszik Patrícia és az ob-forduló bronzérmes Villám Csenge, illetve a legutóbbi A-kategóriás tornát megnyerő Windisch Kinga az ugyancsak az SRSE-től kölcsönzött, 17 évesen már felnőtt ob-ezüstérmes és tavalyi U22-es országos bajnok Kun Stefánia alkotja a gárdát.

A csoportokban pénteken és szombaton mindenki játszik mindenkivel, mégpedig két-két mérkőzést. Amennyiben 1–1 az állás, úgy jön egy döntő meccs, ott azonban mindenképpen olyan összeállítású párosnak kell pályára lépnie, amely még nem szerepelt azon a találkozón. A csoportokból az első két helyezett jut a vasárnapi elődöntőbe, a két harmadik az 5. helyért, a negyedikek a 7., az ötödikek pedig a 9. helyért csapnak össze szombaton.