DRK Női Magyar Kupa Döntő: öt szett után Vasas-boldogság

Drámai, ötszettes csatában, a harmadik mérkőzéslabdát értékesítve megvédte címét a Vasas Óbuda a DRK Női Magyar Kupában, miután 3:2-re legyőzte a kihívó Swietelsky-Békéscsabát. A piros-kékek 15. alkalommal hódították el a trófeát.

 

DRK Női Magyar Kupa-döntő:
Swietelsky-Békéscsaba – Vasas Óbuda 2:3 (23, –13, 22, –19, –15)
Riz Levente Sportcsarnok, 1600 néző. V: Adler, Árpás.
BÉKÉSCSABA: Vaszileva 12, Bodnár 11, Drpa 23, Glemboczki 6, Pintér 8, Bagyinka 2. Csere: Molcsányi (liberó), Aktas 11, Karhu, Olijnyik. Vezetőedző: Tóth Gábor.
VASAS:
Török K. 10, Papp 10, Bannister 31, Bojko 1, Abdulazimova 14, Szkripak 1. Csere: Juhár, Szalai (liberók), Fricová 11, Jámbor, Vezsenyi, Fábián. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
Edzői értékelés
Tóth Gábor: – Nyilván nem vagyok boldog. Amit ki tudok emelni, hogy mindkét csapat hatalmasat játszott. Fontos pillanatokban sajnos nem mi ütöttük be a pontot, picit türelmetlenek voltunk, aztán kevesebbet kockáztattunk és biztonságra törekedtünk, főleg a szervairányokra gondolok a végén. De ezek mind apróságok, viszont ezeken múlt a győzelem. Megyünk tovább, MEVZA-döntő pénteken.
Jannisz Atanaszopulosz:
– Azt beszéltük a meccs előtt az öltözőben, hogy kontroll alatt kell tartanunk az érzelmeinket. Ez sikerült akkor is, amikor hátrányban voltunk. Az első és a harmadik szettben a kulcspillanatokban jobban is koncentrálhattunk volna, de ez most így alakult. Gratulálok a csapatomnak, nagyszerűen röplabdáztunk, mindenki hozzátette a magáét a sikerhez. A jó cserékhez szerencse is kellett, de 13 egyenrangú játékosom van. Gratulálok a Békéscsabának is, nehéz lehet így elveszíteni egy döntőt, de azt hiszem, ma is jó reklámot csináltunk a magyar röplabdázásnak. Köszönöm a stábnak, hogy csúcsformában volt a csapat, illetve Jámbor Jánosnak és Sarlós Mártonnak is, hogy ilyen együttessel dolgozhatok.

 

Ugyan a meccs elvileg semleges pályán zajlik, azonban a fővárosiak itt játszották öt Bajnokok Ligája mérkőzésüket is, úgyhogy azért számukra nem teljesen ismeretlen a terep. Bár Vasas-ponttal kezdődött a mérkőzés, a piros-kékek kissé indiszponáltnak tűntek és a csabaiak voltak jobban rápörögve a meccsre, aminek köszönhetően villámgyorsan el is húztak 8:3-ra. Ezután kezdett éledezni a címvédő és zárkózott vissza két pontra, de közelebb nem jutottak. Sőt, 15:10-nél már második idejét kérte ki Jannisz Atanaszopulosz, majd pályára küldte Fricovát is, ami után 17:16-nál már csak minimális volt a különbség, majd 19:19-nél egyenlő lett. Ekkor azonban a csabaiak nyertek egy Challenget, majd Bodnár blokkjával megint megléptek, sőt 23:20-ra is vezettek már. Azonban innen is egyenlő lett, de Pintér blokkjával így is a csabaiak jutottak szettlabdához, majd Drpa ászával be is fejezték azt (25:23).

Bár a második felvonás rajtját is a csabaiak kapták el jobban, ezúttal fej fej mellett haladtak a csapatok, majd 8:8 után a vezetést is átvette a Vasas – az első szett első pontját követően másodszor –, sőt, azonnal meg is lógtak hárommal. Vezettek 16:10-re is, majd 22-nél a fővárosiak szurkolói elkezdtek tízet rászámolni a csabaiakra. Török Kata pontjával aztán 11 szettlabdája is volt a piros-kékeknek, Papp blokkjával pedig gyorsan be is fejezték (13:25).

A térfélcserét követően újra erőre kaptak a csabaiak és el is húztak 9:4-re, úgyhogy Jannisz Atanaszopulosz időt is kért. A pihenő után gyorsan négy Vasas-pont következett, de egyenlíteni már nem sikerült. Sőt, remek blokkjaiknak köszönhetően megint megléptek a csabaiak, s 16:11-nél újabb Vasas-időkérés következett. Zárkóztak az óbudaiak és Jámbor nyitásaival fel is jöttek 20:19-re, de ezt követően megint a viharsarkiak percei következtek és végül két szettlabdához jutottak és egy rossz feladás után újra vezetéshez is jutottak (25:22).

Bár a negyedik felvonás is csabai pontokkal kezdődött, a Vasas – amelyben már Fábián osztogatta a labdákat – gyorsan fordított, hiszen már az „életben maradásuk” volt a tét. Bár többször is elhúztak négy-öt ponttal is, azért nem volt egyszerű dolguk így sem, mert a csabaiak ezúttal nem adták fel és rendre visszakapaszkodtak. 17:16 is volt, de az egyenlítés elmaradt. Hihetetlen mezőnymunka folyt minden labdamenetben, de rendre a Vasas jött ki ebből jobban és a végjátékban megint nyílt az olló. Öt szettlabdája volt a piros-kékeknek, s Papp blokkjával már az elsőt ki is használták (19:25).

Következett itt is az ötödik szett, ami egy Vaszileva ásszal, majd nyitásrontással indult. Nagyjából ilyen kiegyensúlyozottan zajlott a szett eleje, s 8:6-os fővárosi előnynél cseréltek térfelet a csapatok, 9-nél azonban megint egyenlő volt az állás, sőt a csabaiak a vezetést is átvették. Mindkét csapat hozta a saját fogadását 12:12-ig, ott viszont egy hálóérintés miatt a piros-kékek kerültek előnybe. Drpa egyenlített, Bannister azonban a Vasast juttatta meccslabdához. Ezt azonban Drpa megint egalizálta, viszont Bannister megint villant. A két átló harmadszor is pontot váltott, s az újabb meccslabdát Fricová tolta rá a blokkra, s ezzel a ponttal a Vasas megvédte címét (15:17).