MEVZA-liga: óriási meccsen győzött és döntős a Swietelsky-Békéscsaba!

Kétszettes hátrányban is volt már a Swietelsky-Békéscsaba a MEVZA-liga elődöntőjének visszavágóján a horvát Mladost Zagreb ellen, ám a harmadik játszmától kezdődően fantasztikusan röplabdáztak a békéscsabaiak és 3:2-re megnyerték a mérkőzést, majd a továbbjutásról döntő aranyszettben szinte eksztázisban játszva harcolták ki a döntőbe jutást.

Női MEVZA-liga, elődöntő, visszavágó:
Swietelsky-Békéscsaba – Mladost Zagreb (horvát) 3:2 (-23, -20, 22, 17, 14) ARANYSZETT: 15:11
Békéscsaba, Városi sportcsarnok, 1150 néző. V: Szabo-Alexi, Pop.
BÉKÉSCSABA: Vaszileva 13, Bodnár 12, Drpa 28, Aktas 7, Pintér 8, Bagyinka 3. Csere: Molcsányi (liberó), Glemboczki 11, Olijnyik, Karhu. Vezetőedző: Tóth Gábor.
MLADOST: Antunovic 3, Pavicic 18, Papac 6, Mihaljevic 8, Markovic 23, Mehic 17. Csere: Stimac (liberó), Luketic 2, Popic, Peric 1, Grabic. Vezetőedző: Miodrag Stojakovic.
Edzői értékelés
Tóth Gábor: –
Ami szakmailag fontos, hogy egy jó ütemű csere felfrissítette a csapatot, onnantól kezdve az volt a kérdés, hogy mikor tudjuk megtörni őket. Az világosan látszott, hogy a rutintalanságuk miatt, valamint azért, mert jobb fizikai állapotban vagyunk, mi fogjuk jobban bírni a végét. Persze a végén volt egy nagyon meleg helyzet, de megoldottuk. Most az a kérdés, hogyan fogunk tudni frissíteni, mert nem hat szettet terveztünk, de ember tervez, csapat végez.

Rosszul kezdődött a mérkőzés, hiszen rögtön 6:0-ás sorozattal kezdett a Mladost. A csabaiak azonban szívósan zárkóztak Marta Drpa vezetésével, és egy horvát hibát kihasználva 14:14-nél utolérték ellenfelüket. Aktas jó blokkja után a vezetést is megszerezte a hazai csapat és 18:17-el fordultak a játékrész hajrájára. Felváltva estek a pontok, de 23:23 után már csak a horvátok szereztek pontot, így a vendégcsapat került előnybe (23:25, 0:1).

A második játszma eleje szorosan alakult, egyik csapat sem tudott több ponttal ellépni a másiktól. Egy rontott Drpa-támadás után 15:12-re vezetett már a vendégcsapat, ám a szerb játékos három jó ütéssel és egy jó blokkal a Békéscsabát hozta előnybe (16:15). Ezzel a hazaiak ellőtték az összes puskaporukat és a Mehic-vezette Mladost közelebb került a győzelemhez (20:25, 0:2).

A harmadik felvonásban mindenképpen nyernie kellet a Swietelsky-Békéscsabának, hogy tovább éljenek a döntős álmok, ám egészen a játékrész hajrájáig, amikor a sokat hibázó Vaszileva pontjával egyenlített, majd Bodnár blokkjával 17:16-ra már a hazaiak vezettek és Drpa pontjaival megkezdték a felzárkózást (25:21, 1:2).

A negyedik játékrészre magára talált a békéscsabai együttes, Tóth Gábor jó érzékkel nyúlt bele a mérkőzésbe, amikor Glemboczki Zórát küldte pályára Ceyda Aktas helyett, ugyanis Glemboczki fontos pontokkal és jó nyitásokkal segítette csapatát. Magára talált Vaszileva is, az ő pontjával a Békéscsaba kiegyenlítette az állást (25:17, 2:2).

Az ötödik szettben ráijesztett a Mladost a csabaiakra egy 3:0-ás sorozattal, de a Glemboczki és Pintér vezette hazaiak hamar kiegyenlítettek, majd Drpa percei következtek és hárompontos békéscsabai előnynél cseréltek térfelet a csapatok. A horvátok azonban nem adták olcsón a bőrüket és 13:13-nál egyenlítettek. Sőt Bagyinka és Glemboczki közös erővel hibázott, amivel a zágrábiak jutottak meccslabdához. Ezt előbb Bodnár hárította, majd a blokkja után a hazaik jutottak meccslabdához: ezt pedig Vaszileva ütötte be, úgyhogy következhetett az aranyszett (16:14, 3:2)!

Az aranyszettben pedig már végig a Swietelsky-Békéscsaba dominált, a horvátok el is fáradtak a meccs végére, így a szinte eksztázisban játszó hazaiak végül a 28 pontig jutó Marta Drpa ütésével 15:11-re megnyerték az aranyjátszmát és készülhetnek a MEVZA-liga döntőjére!

Fotó: BRSE