MEVZA-liga: Kikapott, de pontot szerzett a Békéscsaba Zágrábban

A Közép-európai Liga elődöntőjének első mérkőzésén lépett pályára a Swietelsky-Békéscsaba a horvát Mladost Zagreb otthonában. A csabaiak nagy csatában az első és – meccslabdákat hárítva – a negyedik játszmát is megnyerték, s bár végül 3:2-es vereséget szenvedtek, így is jó eséllyel várják a jövő keddi visszavágót.

 

Női MEVZA-liga, elődöntő, 1. mérkőzés:
Mladost Zagreb (horvát) – Swietelsky-Békéscsaba 3:2 (–23, 13, 21, –25, )
Zágráb, 100 néző. V: Valentar, Rozej.
MLADOST: Pavicic 18, Papac 9, Mihaljevic 25, Markovic 13, Megic 17, Antunovic 6. Csere: Stimac (liberó), Popic, Grabic 2. Vezetőedző: Miodrag Stojakovic.
BÉKÉSCSABA: Vaszileva 10, Bodnár 10, Drpa 25, Aktas 6, Pintér 7, Bagyinka 4. Csere: Molcsányi (liberó), Glemboczki 7, Olijnyik. Vezetőedző: Tóth Gábor.
Edzői értékelés
Miodrag Stojakovic:
– Jobb volt a nyitásfogadásunk, mint a Békéscsabáé, ez volt a kulcs. A legvégén a védekezésünk is összeállt, bízom benne, hogy hasonló szinten fogunk tudni röplabdázni a visszavágón is, és akkor továbbjuthatunk.
Tóth Gábor:
– Először is, a támadójátékosaink nem hozták az átlagot sem, a másik, hogy a fogadásunk váratlanul hektikus volt, különösen azoknál a szerváknál, ahol nem kellett volna, hogy az legyen. Tulajdonképpen örülhetünk a 3:2-nek, nagymesterei vagyunk annak, hogyan hozzunk magunkat nehéz helyzetbe. A továbbjutás még mindig nyitott, viszont életünk legnehezebb hete vár ránk, két élet-halál meccsel, hiszen kedden jön a visszavágó, majd után a Magyar Kupa-döntő.

A csabaiak kezdték jobban a meccset, s öt ponttal is mentek már, de 20-nál egyenlítettek a hazaiak, sőt 23:21-re is vezettek, de ekkor a csabaiak rázták meg magukat, előbb egyenlítettek, majd Pintér Andrea ziccerével szettlabdához is jutottak, amit aztán Marta Drpa egyből ki is használt (23:25). Az elvesztett játszma után 7:1-gyel kezdett a Mladost és a különbség ezt követően nemhogy csökkent volna, hanem tovább nőtt, s ezt nagyon simán nyerték a hazaiak (25:13).

Hasonlóan kezdődött a harmadik játszma is, de 7:1 után 9:8-ra visszazárkóztak a csabaiak, majd 17:10 után 19:18-ra. Azonban így is öt játszmalabdája volt a hazaiaknak, amelyből kettőt sikerült hárítani, a harmadikkal azonban megfordította a szettarányt a Mladost (25:21). A negyedik játszmában megint elhúztak a hazaiak 18:11-re, de ezúttal 20-nál a Békéscsaba egyenlített. Így is volt két meccslabdája a horvátoknak, de Drpa két ponttal egyenlített, majd az újabb meccslabdát a csereként beálló Glemboczki Zóra hárította, majd szettlabdához juttatta csapatát, ezt pedig Pintér használta ki (25:27).

A pont tehát meg volt, de végül aztán nem sikerült feltenni az i-re. A döntő szettben 8:5-nél cseréltek térfelet a csapatok, majd vezettek 12:6-ra is a hazaiak, de innen is sikerült visszazárkózni 13:12-re. Azonban újabb meccslabdához jutott a Zágráb, s az elsőt ugyan még Drpa hárította, de az újabb bravúr már nem sikerült (15:13). Azonban így is jók az esélyei a csabaiaknak, hiszen jövő kedden, hazai pályán 3:0-s, vagy 3:1-es győzelem is döntőbe kerülést ér, 3:2-nél pedig következhet az aranyszett. A másik elődöntőben a Calcit Kamnik 3:0-ra győzött a

 

HETI PROGRAM:
Március 3., péntek
17:00 Jászberény VT – Békéscsabai RSE (női NB I)
18:00 Kaposvári NRC – Swietelsky-Békéscsaba (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv

Március 4., szombat
16:00 TFSE – SZBRA (női NB I)
17:00 Gödöllői RC – VEHIR-Veszprémi ESC (női NB I)
17:00 Dunaújvárosi KSE – Dág KSE (férfi NB I, felsőház); Tv: Hunvolley Tv
18:00 Kistext JP Auto Mercedes – Kecskeméti RC (férfi Extraliga, alsóház)
18:00 UTE U21 – DSZC-Eötvös DSE (női NB I)
19:00 MÁV Előre-Foxconn – Debreceni EAC (férfi Extraliga, felsőház)
19:00 Budaörsi DSE-Emericus – Vasas SC (női NB I)
19:00 Diósgyőri VTK – BVSC-Zugló (női NB I)

Március 5., vasárnap
18:00 Pénzügyőr SE – GreenPlan-VRCK (férfi Extraliga, felsőház); Tv: Hunvolley Tv
18:00 Vidux-Szegedi RSE – MEAFC-Miskolc (férfi NB I, felsőház)
18:30 Fino Kaposvár – MAFC-BME (férfi Extraliga, alsóház)