Idén a felnőtt Eb-részvételt célozza meg Hajós Artúr és Stréli Bence

Merész terveket szövöget a négyszeres országos bajnok, a 2018-as ifjúsági olimpián negyedik strandröplabda-páros, Hajós Artúr és Stréli Bence, akik egy új, neves brazil edző, Leonardo Lourenco da Silva segítségével, valamint a Magyar Röplabda Szövetség kiemelt támogatásával szeretnének a legnagyobb nemzetközi tornákra, így akár már az idei Európa-bajnokságra kijutni.

 

A fiúk és új trénerük részvételével tartott pénteken sajtótájékoztatót a Magyar Röplabda Szövetség, amelyen Ludvig Zsolt főtitkár beszélt arról, hogy bár a szakág csak 1996-tól szerepel az olimpia programjában, ma már az egyik legnézettebb sportág az ötkarikás játékokon.
„Amikor a röplabda 2013-ban bekerült a kiemelt sportágak közé, a szövetség akkor készített egy fejlesztési koncepciót, s azóta minden gyakorlatilag minden korosztályos világversenyen ott voltak versenyzőink, amin csak részt vehettek, az utóbbi években pedig már nagyon szép eredményeket sikerült elérni. Ezek közé tartozott Artúr és Bence negyedik helye a 2018-as ifjúsági olimpián. A két versenyző az előző évben öt alkalommal is az 5. helyen végzett a Beach Pro Tour-versenyeken, s az MRSZ vezetése úgy látta, hogy a fiúknak van esélye komolyabb eredmények elérésére is, ezért anyagi és szervezeti támogatást nyújt a számukra, emellett pedig egy neves brazil edzővel is szerződést kötöttünk, aki a továbbiakban felügyeli a fiúk felkészülését.”

A szövetség több alkalmas szakemberrel is felvette a kapcsolatot, s a velük történt egyeztetések és beszélgetések után döntöttek, közösen a két versenyzővel úgy, hogy a brazil Leonardo Lourenco da Silva mellett teszik le a voksukat, aki az osztrák válogatottal ért el világsikereket – világbajnoki ezüstérem, Európa-bajnoki címek, olimpiai részvételek.
„Természetesen, miután a magyar szövetség megkeresett, utána néztem a fiúknak, és úgy találtam, hogy gyümölcsöző lehet az együttműködésünk, mert megvan bennük a potenciál nagyon szép eredmények, akár az Európa-bajnoki és az olimpiai részvétel megszerzésére is – mondta el a brazil szakember. – Ugyan kevés az idő és sok gyakorlásra lesz még szükség, de a legfontosabb, hogy fejben legyenek minél erősebbek. Három hete találkoztunk először Tenerifén, ahová én nyaralni mentem a családommal, de mivel éppen ott voltak a fiúk is, természetesen munkába helyeztem magam és már akkor elkezdtünk dolgozni is.”

Amint arra Leo is utalt, igencsak sűrű hetek állnak a két versenyző mögött, hiszen túl vannak már két spanyolországi edzőtáboron, ahol a spanyol válogatottal készülhettek közösen, Bécsben az osztrákokkal edzettek együtt, és indultak a dohai Bech Pro Tour Elite 16-verseny selejtezőjében is. A jövő héttől aztán megint Ausztriába utaznak, majd öt hétre Brazíliába teszik át a székhelyüket, ahol három világranglistapontszerző-versenyen is részt vesznek.
„A 2018-as ifjúsági olimpián elért negyedik hely után gondoltuk úgy, hogy akár komolyabb célokat is kitűzhetünk magunk elé és van értelme azon gondolkozni, hogy szintet lépjünk – mondta el Hajós Artúr, s bár a pandémia egy kicsit megtörte a páros lendületét, de tavaly már ismét komoly eredményeket értek el. – Öt Pro Tour-versenyen is az ötödik helyen végeztünk, és már ez is nagyon szép eredmény, de idén szeretnénk már elődöntőbe is jutni és érmeket szerezni. Jelenleg minden feltétel adott ahhoz, hogy előbbre lépjünk.”

A páros másik tagja, Stréli Bence szerint az augusztusi Európa-bajnoki részvétel kiharcolásához 1300-1400 pontra van szükség. Jelenleg nagyjából 800 pontjuk van, de ha sikerül indulási jogot szerezniük a három brazíliai versenyen és ott jól is szerepelnek, akkor be is gyűjtik a szükséges ranglistapontokat.
„Még csak az elején tartunk a közös munkának, de nagyon jó az összhang köztünk és Leo között, ami nagyon biztató a számunkra. természetesen kell még fejlődnünk technikailag, fizikailag és mentálisan is, de azt gondolom, hogy mi készen állunk arra, hogy ezekben fejlődjünk és akkor nagyon szép eredményeket érjünk el. Értem ez alatt a Pro Tour-versenyek érmeit, az Európa-bajnoki részvételt és akár jövőre az olimpiai indulást. Persze utóbbiak még nem elvárások, de célként ez lebeg a szemünk előtt.”

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a korábbi évekkel ellentétben idén a szövetség nem rendez World Tour-versenyt, viszont pályázott az olimpiai selejtezőnek számító Nemzetek Kupája férfi és női csoportkör házigazdájának, amire elég jó esély is van. Amennyiben megkapjuk a rendezési jogot, úgy várhatóan Budapestre látogat majd az olimpiai és világbajnoki címvédő norvég Mol, Sörum kettős is, ami komoly csemege a sportág kedvelői számára.