Magyar Kupa: négy szettben nyert Nyíregyházán a Vasas

Bár alaposan meg kellett küzdenie a címvédő Vasas Óbudának, de végül szetthátrányból fordítva is sikerült győzelemmel zárnia a Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzését Nyíregyházán. Visszavágó február 15-én, míg a másik ágon a Swietelsky-Békéscsaba és a Kaposvári NRC küzd majd a fináléba kerülésért.

 

Női Magyar Kupa-elődöntő, 1. mérkőzés:
Fatum-Nyíregyháza – Vasas Óbuda 1:3 (23, –24, –18, –26)
Nyíregyháza, Zrínyi Ilona Gimnázium, 350 néző. V: Bátkai-Katona, Halász E.
FATUM: Cicic 6, Leban 20, Lászlop 7, Jurdza 16, Bjelova 16, Cepni 6. Csere: Tóth F. (liberó), Kovács-Francesco. Vezetőedző: Tomas Varga.
VASAS: Török K. 1, Papp 5, Bannister 15, Fricová 20, Abdulazimova 16, Szkripak. Csere: Juhár, Szalai (liberók), Fábián 2, Bojko 17, Vezsenyi, Jámbor. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
Edzői értékelés
Tomas Varga:
– Egyetlen egy dolog hiányzott a mérkőzésből, az pedig egy jobb végeredmény. Csak gratulálni tudok a lányoknak, ahogy harcoltak és végig küzdöttek. Sikerült a taktikai elemeket is megvalósítani és tényleg csak egy kicsin múlott a más végeredmény kialakulása. A visszavágóra mindent megteszünk, hogy jobb eredmény szülessen.
Jannisz Atanaszopulosz: – A Nyíregyháza remekül szervált, ezzel alaposan megnehezítette a dolgunkat, mert nem tudtuk a szokásos gyors játékunkat játszani. Mi ugyanakkor nem nyitottunk jól, nem vagyunk hozzászokva ehhez a kis teremhez, de dicséret illeti a csapatomat a győzelem miatt. Az elveszített első szett után sem törtünk meg, a másik háromban sikerült hátrányból fordítanunk és nagyon fontos győzelmet arattunk.

 

A találkozó egyperces gyászszünettel kezdődött az épp kedden elhunyt korábbi válogatott játékos, Grózer Anna emlékére. Az összecsapás első szettjében a hazaiak jól nyitottak és támadásban is okos megoldásokat választottak, míg a Vasas nem igazán találta a ritmust. A nyírségiek 17:10-re is vezettek, a vendégek azonban a szlovák Karolina Fricová nyitósorozatának végére fordítottak, ám végül a kazah Krisztina Belova pontjaival a Nyíregyházáé lett az első szett (25:23).

A második felvonást is a hazaiak kezdték jobban, de a fővárosiak feljavuló védekezésüknek köszönhetően fordítani tudtak. A legutóbb negyedik nyírségi együttes légiósai, Bjelova, valamint a szlovén Selena Leban ponterős játékával két szettlabdát is kiharcolt, de a címvédő ezeket hárította és egy ásszal elcsente a játszmát a hazaiak orra elől (24:26).

A harmadik etap elején úgy tűnt, a Vasas nem tud élni a lélektani előnyével, de hamar összegyűjtött négypontos hátrányát a szett derekára hárompontos előnyre változtatta, elsősorban centerei jó teljesítményének köszönhetően. A hajrában a hazaiakat edző szlovák Tomás Varga piros lapja miatt „ajándékpontot” is kaptak a budapestiek, akik azeri csapatkapitányuk, Ajsan Abdulazimova jó sáncmunkájával megfordították a mérkőzést (18:25).

A negyedik szettben az azeri légiós mellett az ukrán Julija Bojko húzta leginkább a Vasas szekerét, de a címvédő nem tudott jelentős előnyt kiharcolni, mert játékosai sokat hibáztak. A hajrá is egálról kezdődött, a kiélezett végjátékot pedig a vendégek szettlabdát hárítva tudták megnyerni a válogatott center, Papp Orsolya blokkjával (26:28).

(hunvolley/MTI)

 

HETI PROGRAM:
Január 25., szerda
18:00 Calcit Kamnik (szlovén) – Swietelsky-Békéscsaba (Maribor; női MEVZA-kupa)
19:30 Kecskeméti RC – Pénzügyőr SE (férfi Magyar Kupa-elődöntő, 1. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv

Január 26., csütörtök
18:00 Branik Maribor (szlovén) – Swietelsky-Békéscsaba (női MEVZA-kupa)

Január 27., péntek
18:00 Kaposvári NRC – Vasas Óbuda (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:30 Vidux-Szegedi RSE – Dunaújvárosi KSE (férfi NB I, alsóház)
19:00 SZBRA – Jászberény VT (női NB I)

Január 28., szombat
10:00 Beach Balls Aréna Kupa, A-kategóriás strandröplabda-verseny (Soroksári út 90-92.)
17:00 Szent Benedek RA – Swietelsky-Békéscsaba (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:30 MÁV Előre-ST. Solar – MTK Budapest (női Extraliga)
19:00 Pénzügyőr SE – MÁV Előre-Foxconn (férfi Extraliga. felsőház); Tv: Hunvolley Tv

Január 29., vasárnap
10:00 Beach Balls Aréna Kupa, A-kategóriás strandröplabda-verseny (Soroksári út 90-92.)
14:00 Szolnoki RK – TFSE (férfi NB I, alsóház)
17:00 Dág KSE – MEAFC-Miskolc (férfi NB I, felsőház)
18:00 Debreceni EAC – GreenPlan-VRCK (férfi Extraliga, felsőház)
18:00 Kecskeméti RC – MAFC-BME (férfi Extraliga, alsóház)
18:30 Fino Kaposvár – Kistext JP Auto Mercedes (férfi Extraliga, alsóház); Tv: Hunvolley Tv