Meglepetés a női Extraligában, legyőzte az MTK az SZBRA-t

Meglepetéssel zárult a női Extraliga 9. fordulója, miután az MTK hazai pályán 3:0-ra legyőzte a Szent Benedek Röplabda Akadémia együttesét. Az UTE ráijesztett a Swietelsky-Békéscsabára, ám a végére elfáradt így 3:1-es sikerével a Békéscsaba maradt a tabella második helyén. A listavezető Vasas Óbuda továbbra is hibátlan, miután három játszmában legyőzte a MÁV ELŐRE SC-ST. Solar csapatát.

Női Extraliga 9. forduló
Vasas Óbuda – MÁV ELŐRE SC-ST. Solar 3:0 (11, 18, 10)
Folyondár utca, 120 néző. V: Ujházi, Adler.
VASAS: Török 7, Kump 10, Bannister 13, Fricová 8, Abdulazimova 4, Fábián 1. Csere: Juhár, Szalai (liberók), Vezsenyi 6, Szkripak, Papp 1, Jámbor 2, Bojko 7. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
MÁV ELŐRE: Dolotova 1, Karnickaja, Csabai, Dvoracek 12, Tóth 7, Gilfillan 5. Csere: Borostyán, Kovács (liberók), Narancsics, Szabó 2, Szilágyi, Ertz 3. Vezetőedző: Nagy Fanni.
Edzői értékelés:
Jannisz Atanaszopulosz:A második szettet leszámítva, amikor a blokkvédekezésünk nem volt az igazi, meggyőző győzelmet arattunk. Többféle felállásban is kipróbáltam a csapatot, örülök, hogy mindegyik működött és mindenki hozzá tudta tenni a magáét a mai sikerhez. Mostantól a szezon eddigi legfontosabb meccsére, a keddi Magyar Kupa elődöntőre készülünk.
Nagy Fanni:A második szett kivételével semmilyen játékelemben nem tudtuk azt nyújtani, amit a múlt héten. Sajnálom, hogy ez így alakult és, hogy egy pillanatig sem tudtuk megnehezíteni ma a Vasas dolgát.

Nagyszerűen kezdte a Vasas Óbuda a MÁV ELŐRE SC-ST. Solar elleni Extraliga mérkőzést, 6:1-es vezetésnél már időt is kellett kérnie Nagy Fanninak, a vendégek mesterének. Nem sikerült azonban megtörnie a nagyon magabiztosan röplabdázó fővárosiak lendületét, akik Kump sikeres blokkjával már tízpontosra növelték az előnyüket. A hajrára többet is cserélt a Vasas, ám a lendület megmaradt, Török Kata három támadást is ponttal fejezett be, amivel könnyedén lett a fővárosiaké az első szett (25:11, 1:0).

A második játszmára összeszedte magát a székesfehérvári csapat, a Vasas nem tudott 2-3 pontnál nagyobb előnyre szert tenni, sőt 12:11-nél Jannisz Atanaszopulosz kért időt, amit Bannister pontjai követtek, így jöhetett a székesfehérvári időkérés. Dvoracek révén tartotta magát a MÁV ELŐRE, és egypontos hátrányból kezdhette meg a játékrész hajráját. Ám innen már csak a Vasas szerzett pontot, a befejező ezúttal is – egy ász nyitással – Török Kata volt (25:18, 2:0).

Hiába nyomta meg a harmadik játékrész elejét a Vasas, a székesfehérváriak visszajöttek a meccsbe és döntetlen közelében tartották az állást. 9:8-nál Dolotova nyitást rontott, a másik oldalon Fricová viszont ásszal válaszolt, majd Vezsenyi ütése nyomán már néggyel vezetett a hazai együttes. Hiába kért időt Nagy Fanni kétszer is, a Vasas Kump és Bojko vezérletével elhúzott és 20:8-as állásról kezdte meg a szett hajráját. Nem tudott már újítani a MÁV ELŐRE, Vezsenyi Adrienn pedig kihasználta a kínálkozó lehetőséget és beütötte a győztes a pontot (25:10, 3:0).

 

Swietelsky-Békéscsaba – Újpesti TE 3:1 (21, -22, 16, 12)
Békéscsaba Városi Sportcsarnok, 900 néző. V: Varjasi, Horváth M.
BÉKÉSCSABA: Pintér 14, Oliinyk 1, Vasileva 17, Bodnár 6, Drpa 18, Glemboczki 11. Csere: Kertész (liberó), Szatmári, Bagyinka 1, Mosher. Vezetőedző: Tóth Gábor.
UTE: Hiruela 20, Ambrosio 4, Manninger 12, Sziládi 6, Woock 10, Goodwin. Csere: Baksa (liberó), Boskó, Stojanovic. Vezetőedző: Horváth András.
Edzői értékelés:
Tóth Gábor: – Lassan indult be a gépezet, majd a 2. szettet elvesztettük a 10 ki nem kényszerített hibánk miatt. Aztán amikor ezek számát sikerült redukálni, rákényszerítettük akaratunkat az Újpestre és megnyertük a mérkőzést.
Horváth András:Erről a találkozóról rengeteg dolgot el tudunk vinni magunkkal, az első két játszmában talán 4-4 hibát követtünk el, ennek köszönhetően sikerült tapadnunk a Békéscsabára. Után kicsit elfáradtunk, köszönhetően annak, hogy az elmúlt két hétben 7-8-an tudtunk csak edzeni, de ezzel együtt is meg kell hogy süvegeljem a csapatomat, mert végig küzdöttek és hajtottak!

Nagy küzdelemre késztette az UTE a hétközi nemzetközi kupameccs után kissé fáradt Swietelsky-Békéscsabát. A két csapat nagyon jól teljesített támadásban, a szett közepén is még döntetlen volt az állás. A hajrához közeledve azonban ellépett a hazai együttes, és Vasileva ütésével lezárta a játszmát (25:21, 1:0).

A második játékrészben az újpestiek kezdtek jobban, kihasználva a békéscsabai hibákat kerültek előnybe, de a szett derekán a hazaiak kiegyenlítettek (9:9). Egy négypontos sorozattal került előnybe az UTE, amelyet a szett hajrájáig meg is őriztek a vendégek, ám 23:22-es újpesti vezetésnél Bagyinka rontott szervát, a következő támadásban pedig Vasileva hibázott, így az UTE kiegyenlített (22:25, 1:1).

A harmadik játszmára elfáradt az UTE, amely a szett közepéig tudta tartani a hazaiak tempóját Manninger és Hiruela pontjainak köszönhetően, ám 10:9-es békéscsabai vezetés után előbb Glemboczki majd Pintér és Vasileva pontjaival kilenc pontosra nőtt a csabai előny. A vendégek csak kozmetikázni tudtak az eredményen, Drpa egy nagy bombával a Békéscsabát juttatta előnyhöz (25:16, 2:1).

A negyedik játékrészben 8:8-ig tartotta magát az UTE, ezt követően egyre több hiba csúszott a játékukba, amelyet a hazaiak ki is használtak, Bagyinka ász nyitása után már tíz pont volt a különbség a két együttes között (19:9). Woock és Hiruela még kozmetikázott az eredményen, de Manninger hibája a Békéscsaba győzelmét jelentette (25:12, 3:1).

 

MTK Budapest – Szent Benedek RA 3:0 (24, 21, 23)
Budaörs, Illyés-Aramis Sportcsarnok, 143 néző. V: Sík, Árpás.
MTK: Szabó 10, Garai 7, Asonja 16, Tatár 7, Costa 10, Berkó 1. Csere: Divényi (liberó), Briga. Vezetőedző: Leiszt Máté.
SZBRA: Koleva 8, Szerényi 6, Bosnyakova 16, Lekics 4, Orosz 2, Herbin-Baker 1. Csere: Fáth, Balogh (liberók), Nacsa-Pekárik, Sztijepics 7, Sólyom, Dimitrics 1. Vezetőedző: Krisztian Mihajlov.
Edzői értékelés
Leiszt Máté:A mai mérkőzésen a legfontosabb az volt, hogy megszerezzük a három pontot, hiszen a zárkózás szempontjából nélkülözhetetlenek voltak számunkra ezek a pontok. Ennek tudatéban kicsit idegesebben is kezdtünk, de a végjátékokat nagyon koncentráltan hoztuk. Jövő héten ismét nagyon fontos meccs vár ránk, így gőzerővel készülünk arra is. Dejana Lekicsnek mielőbbi gyógyulást kívánunk!
Krisztian Mihajlov: – Nagyon rossz napunk volt, nehéz helyzetben vagyunk. El kell ismerni, ezen a meccsen nem tudtunk a győzelemért harcolni. Sajnos a csapat borzalmas fizikai állapotban van a szezon első fele után, és ez az eredménye… Sok apró, vagy nagyobb sérüléssel bajlódnak a játékosok, amihez hozzájárult a rossz tervezés és rossz fizikai felkészültség. Nagyon remélem, hogy Dejana sérülése nem komoly, és hamarosan újra köztünk dolgozik. Mélyen vagyunk, de lépésről lépésre megyünk felfelé. Minden egyes emberben hiszek a klubunkban, és tudom, hogy hamarosan egy teljesen más arcunkat mutatjuk.

Hamar magához ragadta a kezdeményezést az SZBRA, Orosz ász nyitása után Leiszt Máténak időt is kellett kérnie. Az újabb hibák, majd Szerényi blokkja után már 11:4-re vezetett a vendég csapat, ám a kék-fehérek kezdtek magukhoz térni és Asonja pontja után már csak egy pont volt a balatonfüredi előny. A szett hajrájára döntetlen állással fordultak a felek, felváltva estek a pontok, Bosnyakova blokkja után Lesizt Máté a második idejét is kikérte. Ennek ellenére az SZBRA jutott először játszmalabdához, ám Nacsa-Pekárik Eszter elhibázta a nyitást, majd Bosnyakova rontott támadásban. Asonja viszont nem hibázta el a lehetőséget, így a nagyot küzdő MTK behúzta az első szettet (26:24, 1:0).

Nem úgy tűnt, hogy megfogta az elveszített játszma a vendégeket, Lekic pontjával már 7:1-re is vezettek. A fővárosiak a játékrész közepére utolérték ellenfelüket, 11:11-nél Mihajlov mester ki is kérte az idejét. Az első pontot az SZBRA szerezte az időkérés után, ám az MTK irányított a meccset,  20:20 után mindössze egy pontot tudtak szerezni a balatonfürediek, Costa ütésével a második szett is a fővárosiaké lett (25:21, 2:2).

A kétszettes hátrány megfogta az SZBRA-t, az MTK pedig magabiztosan játszott, Szabó Lili sorra szerezte a pontokat, a játékrész hajrájára két pontra olvadt az MTK előnye, sőt Szerényi blokkja után egy pontra felzárkózott a Balatonfüred. Asonja pontjával meccslabdához jutott az MTK, de az elsőt nem tudták kihasználni. Herbin-Baker viszont elrontotta a nyitást, így az MTK  meglepetésre, de nem érdemtelenül legyőzte a tabellán harmadik Szent Benedek RA-t (25:23, 3:0).

 

VASÁRNAPI PROGRAM:
17:00 Debreceni EAC – Kistext JP Auto Mercedes (férfi Extraliga)
17:30 Dunaújvárosi KSE – Vidux-Szegedi RSE (férfi NB I)
18:00 MAFC-BME – Kecskeméti RC (férfi Extraliga)
18:00 GreenPlan-VRCK – Fino Kaposvár (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv