Így láttuk a férfi fordulót: öt csapat pályázik a felső ház három helyére

Összeállításunkban visszatekintünk a forduló mérkőzéseire, elemezzük a csapatok és a játékosok teljesítményét és igyekszünk felhívni a figyelmet a legérdekesebb momentumokra is.

 

Fino Kaposvár – Debreceni EAC 0:3
Összeállításunkat a forduló bombameglepetésével kezdjük, hiszen arra kevesen számítottak, hogy a debreceniek a második helyezett otthonában tudnak nyerni, arra pedig még kevesebben, hogy mindez három szettben ikerül nekik. Azonban a 21 pontig jutó Willian vezérletével mégis ez történt, míg a túloldalon az új szerzemény, Baróti Árpád volt a legeredményesebb 13 ponttal. Ami a csapatstatisztikát illeti, a támadások hatékonysága billentette a mérleget egyértelműen a vendégek felé, hiszen amíg ők 61 próbálkozásból 35 pontot szereztek (57%), addig a hazaiaknál ez a mutató 74-ből 29 (39%). A blokkokat tekintve is a debreceniek voltak jobbak (9–5), és ugyan a nyitásfogadási hatékonyságban (55–47%), és az ászok számában is (8–5) a Fino volt jobb, éppen kétszer annyi szervát rontottak, mint ellenfelük (14–7). Az alapszakasz utolsó fordulójában a 21 pontos DEAC a sereghajtó Kistextet fogadja, így Fodor Antal csapata gyakorlatilag már páholyban érezheti magát, sőt, mivel az ugyancsak 21 pontos Fino egy várhatóan rázós meccset játszik majd Kazincbarcikán, ezért akár az is előfordulhat, hogy a második helyen zárnak.

Pénzügyőr – Kistext JP Auto Mercedes 3:1
Az éllovas és a sereghajtó összecsapása országos egyes volt és már az is kisebb meglepetésnek számított, hogy egyáltalán játszmát nyert a Kistext. Az más kérdés, hogy Jókay Zoltán a harmadik szettől több kulcsemberét is pihentette, amit a vendégek ki is használtak. Az más kérdés, hogy az amúgy sem túl bő kerettel rendelkező Kistextet még az ág is húzta: nem elég, hogy a kispadon hivatalos személyként egyedül a masszőr foglalhatott helyet, a mérkőzés nyolcadik labdamenetében megsérült az egyik centerük, Katona Ádám is. Így még nagyobb bravúr a játszmanyerésük. A meccs legeredményesebb játékosa Kiss Dániel és Fazekas Balázs voltak egyaránt 23-23 ponttal.

MÁV Előre-Foxconn – MAFC-BME 3:0
A fővárosi csapat a téli szünetet kihasználva a TFSE-ből erősített, viszont elhagyta őket Eke Péter, aki ezen a meccsen már éppen az ellenfelet erősítette. Ráadásul a meccs napján azonban két szélső ütőjük, Kunert Mátyás és Jovan Torbica is kidőlt, így aztán a hazaiak gyakorlatilag komoly ellenállás nélkül húzták be a három szettet. A meccs legeredményesebbje a szintén új fehérvári szerzemény, Pesti Marcell lett 23 ponttal, míg a fővárosiaknál Szabó Barna és Szappanos Dávid egyaránt 4 pontig jutott. Az újoncnak így most ugyanúgy 21 pontja van, mint a Finónak, a DEAC-nak és a Vegyésznek, szettarányuk miatt azonban jelenleg csak alsó házat érő helyen állnak, ráadásul a záró fordulóban a Pénzügyőr lesz majd az ellenfelük. Kérdés, hogy Jókay Zoltán ugyanúgy ad-e majd lehetőséget a cseréknek, mint tette azt a Kistext ellen, illetve, hogy ezt a fehérváriak mennyire tudják kihasználni?

Kecskemét – GreenPlan-VRCK 0:3
Hogy az utóbbi időben remeklő Vegyész nyerni tudott Kecskeméten, az azért nem ment meglepetésszámba, az már sokkal inkább, hogy mindezt ennyire simán tette. Azonban a barcikaiak minden mutatóban a házigazdák fölé nőttek: fogadásban, támadáshatékonyságban és blokkban is – ebben például 16–6 volt a javukra, Juhász Péter pedig egymaga szerzett annyit, amennyit a teljes KRC –, s az is sokat elárul, hogy amíg a Vegyésznek három játékosa is tíz pont fölé jutott (Juhász mellett Csoma Krisztián és Blázsovics Péter), addig a hazaiaknál mindössze egy ilyen volt, de például kubai pontgyárosuk, Argilagos ezúttal mindössze hatszor volt eredményes. Ezzel a vereséggel nehéz helyzetbe hozta magát a kecskeméti csapat, hiszen hárommal leszakadtak a 21 pontosok csoportjától, s igaz ugyan, hogy a záró fordulóban a MAFC otthonában lépnek pályára, ami kötelező győzelemnek tűnik, sorsuk már nem a saját kezükben van, a felsőházba kerülésük a többi, leginkább a Vegyész és a Fino meccsének eredményén múlik.

 

HETI PROGRAM:
Január 17., kedd
18:00 Developres Rzeszow (lengyel) – Vasas Óbuda (női Bajnokok Ligája); Tv: ARÉNA4

Január 18., szerda
18:00 Swietelsky-Békéscsaba – Palmberg Schwerin (német; női CEV-kupa, nyolcaddöntő, visszavágó)

Január 19., csütörtök
18:00 Dukla Liberec – Szent Benedek RA (cseh; női CEV-kupa, nyolcaddöntő, visszavágó)
18:00 Fatum-Nyíregyháza – Kaposvári NRC (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv

Január 21., szombat
15:00 Békéscsabai RSE – UTE U21 (női NB I)
16:00 Vasas Óbuda – MÁV Előre-ST. Solar (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
17:00 Gödöllői RC – TFSE (női NB I)
18:00 Pénzügyőr SE – MÁV Előre-Foxconn (férfi Extraliga)
18:00 DSZC-Eötvös DSE – Budaörsi DSE-Emericus (női NB I)
18:00 BVSC-Zugló – VEHIR-Veszprémi ESC (női NB I)
18:30 Swietelsky-Békéscsaba – Újpesti TE (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
19:00 MTK Budapest – Szent Benedek RA (női Extraliga)
19:00 Vasas SC – Diósgyőri VTK (női NB I)

Január 22., vasárnap
17:00 Debreceni EAC – Kistext JP Auto Mercedes (férfi Extraliga)
17:30 Dunaújvárosi KSE – Vidux-Szegedi RSE (férfi NB I)
18:00 MAFC-BME – Kecskeméti RC (férfi Extraliga)
18:00 GreenPlan-VRCK – Fino Kaposvár (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv