Így láttuk a női fordulót: belejött az MTK, már nem is sereghajtó

Összeállításunkban visszatekintünk a forduló mérkőzéseire, elemezzük a csapatok és a játékosok teljesítményét és igyekszünk felhívni a figyelmet a legérdekesebb momentumokra is.

 

MTK Budapest – Fatum-Nyíregyháza 3:2
A legutóbbi fordulóban szerezte meg első győzelmét az MTK, s úgy tűnik, hogy Leiszt Máté csapata belejött a győzelmekbe, mert az új edzővel érkező Fatum-Nyíregyháza ellen sem akarták abbahagyni. Óriási küzdelem folyt a pályán, hiszen az első két szettet minimális, két-két pontos különbséggel nyerték a kék-fehérek (pedig az elsőben kilenccel is vezetett már a Fatum), de aztán ugyanennyivel hozták a harmadikat és a negyediket a vendégek. Egyedül a döntő szettben alakult ki nagyobb különbség. A vendégeknek sokkal több támadási kísérletük volt, s ezekből 12-ven több pontot is szereztek, azonban a blokkok tekintetében üvöltő volt a különbség a hazaiak javára: 19–7. Ebben leginkább Linda Jéssica Costa volt elemében, aki egyedül annyit szerzett, mint a komplett Nyíregyháza. A másik különbség a nyitásrontások számában volt, amelynek aránya 5–12 lett. Érdekesség, hogy a meccs két legeredményesebb játékosa Selena Leban 23, illetve Yagmur Karaoglu 20 ponttal lett, az MTK-soknál Anja Aszonja 19, a nyíregyházi nevelésű Szabó Lili pedig 17 pontig jutott.

Kaposvári NRC – Újpesti TE 1:3
Talán még az előzőnél is nagyobb meglepetés volt az újpestiek kaposvári győzelme, ráadásul nekik ehhez négy szett is elég volt. A győztes csapat ezen a meccsen is blokkban múlta felül ellenfelét (4–12), ráadásul Ambrosio Melani egymaga ötször volt eredményes. A nyitásokban is a lilák voltak jobbak, hiszen 10 ász mellett csak 7-et rontottak, míg a túloldalon ugyanez az arány 7 és 9 volt. Camila Hiruela volt ebben az egyik főszereplő, aki ugyan háromszor nem tudta befogadni a kaposváriak nyitását, viszont 5 ászt kiosztott, pontosan ugyanannyit, amennyit Szedmák Réka kapott, igaz, a lilák 42 alkalommal nyitottak rá. A meccs legeredményesebbje is Hiruela volt 20 ponttal, Tarin 19-ig jutott, míg a hazaiaknál Szedmák volt a legponterősebb 16-tal, tőle pedig eggyel maradt el Ubavics.

Vasas Óbuda – Szent Benedek RA 3:0
A listavezető Vasas a Szent Benedek ellen is megőrizte veretlenségét. A piros-kékek gyakorlatilag a játék minden elemében jobbak voltak a tabella harmadik helyén álló vendégeknél: támadásban, hatékonyságban nyitásban, nyitásfogadásban és blokkban is felülmúlták ellenfelüket. Az óbudaiak legeredményesebb játékosa Taylor Bannister lett 19 ponttal, míg a túloldalon Szlavina Koleva 11-et szerzett. Tőlük még Dejana Lekicset kell kiemelni, igaz, negatív irányban, hiszen a Vasas 7 ászából ötöt is ő kapott, nem csoda, hogy 38-szor is őt pécézték ki szerváikkal a fővárosiak.

MÁV Előre-ST. Solar – Swietelsky-Békéscsaba 0:3
Még ennél is simábban győztek a békéscsabaiak Székesfehérváron. Az így az utolsó helyre visszacsúszó újonc a második játszmában még a 10 pontot sem tudta elérni. A legszembeötlőbb különbség, hogy amig a vendégek 109 támadási kísérletükből 47 pontot szereztek (43%), addig a fehérváriak 113-ból mindössze 21-et (19%). A csabaiak legeredményesebbje Marta Drpa lett 19 ponttal, de Glemboczki Zóra és Ceyda Aktas is tíz pont fölé jutott, míg Bodnár Dorottya 4 ászával emelkedett ki. A hazaiaknál Dzijana Karnyickaja lett a legjobb, mindössze 7 ponttal.

 

HETI PROGRAM:
December 7., szerda
18:00 Swietelsky-Békéscsaba – Mladost Zagreb (horvát; MEVZA-kupa)
18:00 Kistext JP Auto Mercedes – Fino Kaposvár (férfi Magyar Kupa-negyeddöntő, 1. mérkőzés)
18:30 Conegliano (olasz) – Vasas Óbuda (női Bajnokok Ligája)19:00 Szolnoki RK – Vidux-Szegedi RSE (férfi NB I)
19:30 Dunaújvárosi KSE – Dág KSE (férfi NB I)
20:00 Debreceni EAC – GreenPlan-VRCK (férfi Magyar Kupa-negyeddöntő, 1. mérkőzés)

December 9., péntek
18:00 Kaposvári NRC – Szent Benedek RA (női Magyar Kupa-negyeddöntő, 1. mérkőzés)
19:00 Újpesti TE – Fatum-Nyíregyháza (női Magyar Kupa-negyeddöntő, 1. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv
20:00 MAFC-BME – Fino Kaposvár (férfi Extraliga)
20:00 Gamma Party-CO – Szolnoki RK (férfi NB I)

December 10., szombat
16:00 VEHIR-Veszprémi ESC – Diósgyőri VTK (női NB I)
18:30 MÁV Előre-Foxconn – GreenPlan-VRCK (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
19:00 MTK Budapest – Vasas Óbuda (női Magyar Kupa-negyeddöntő, 1. mérkőzés); Tv: Hunvolley Tv
20:00 BVSC-Zugló – DSZC-Eötvös DSE (női NB I)

December 11., vasárnap
16:00 SZBRA – UTE U21 (női NB I)
16:00 TFSE – Budaörsi DSE-Emericus (női NB I)
16:00 Dág KSE – Vidux-Szegedi RSE (férfi NB I)
17:00 Debreceni EAC – Pénzügyőr SE (férfi Extraliga)
17:00 Békéscsabai RSE – Gödöllői RC (női NB I)
17:00 Vasas SC – Jászberény VT (női NB I)
18:00 Kistext JP Auto Mercedes – Kecskeméti RC (férfi Extraliga)
19:00 TFSE – MEAFC-Miskolc (férfi NB I)