Így láttuk a női fordulót: Marta Drpa 32 pontja sem volt elég a Vasas elleni sikerhez

Összeállításunkban visszatekintünk a forduló mérkőzéseire, elemezzük a csapatok és a játékosok teljesítményét és igyekszünk felhívni a figyelmet a legérdekesebb momentumokra is.

 

Fatum-Nyíregyháza – Szent Benedek RA 3:1
Nem volt meglepetésektől mentes a női Extraliga alapszakaszának hatodik fordulója. Kezdődött a sor mindjárt a csütörtöki mérkőzéssel, ahol a forduló előtt 7. helyen álló, a héten edzőcserén áteső Fatum és a harmadik Szent Benedek mérkőzésével. A hazaiak ugyanis a végletekig kiélezett első szett megnyerése, majd az egyenlítést követően ellentmondást nem tűrően múlták felül a Balaton-parti gárdát, hiszen a harmadik játszmában 12 pontot engedélyeztek ellenfelüknek, s a negyedikben is 8 meccslabdájuk volt, igaz, ebből négyet is hárítottak. A Nyíregyháziak közül leginkább a szlovén Selena Leban volt elemében, aki 24 pontig jutott, de Karaoglu és Jurdza is 15-15 pontig jutott, csakúgy, mint a túloldalon a csereként beálló azeri Bosnakova. A két csapat között a legnagyobb különbség a nyitás és nyitásfogadásban volt: míg a hazaiak 11 ászt nyitottak és csak 8-at rontottak, míg a vendégeknél ugyanez a mutató 3, illetve 5 volt, a nyitásfogadás pedig 56, illetve 45 százalékos volt.

Vasas Óbuda – Swietelsky-Békéscsaba 3:2
A bajnokság rangadója bezzeg hozta a papírformát, legalábbis abban a tekintetben, hogy csak az 5. játszma döntött a két eddig százszázalékos csapat között. A Vasasnak az első szettben leginkább a blokkmunkája volt eredményes, de aztán a második szettben a csabaiak szerb átlója, Marta Drpa – aki végül 32 pontig jutott, ráadásul 60 százalékosan értékesítette lehetőségeit – elkapta a fonalat és a csabaiak meg is fordították a meccset. Drpa mellett amúgy Glemboczky Zóra 18, Ceyda Aktas pedig 17 pontot szerzett, míg a túloldalon Taylor Bannister volt a legeredményesebb 26-tal, Török Kata 18, Bojko 15, Abdulazimova pedig 14-ig jutott. A végén azonban itt is a nyitások és a fogadás döntött a hazaiak javára. Az ászok tekintetében ugyan nem volt jelentős különbség – 9, illetve 7, amelyekből Bojko 5-tel, Aktas 4-gyel vette ki a részét (utóbbi azonban 4-et el is hibázott) – azonban a rontásokat tekintve már üvöltő, 7–15 a különbség. A fogadások tekintetében ugyancsak a Vasas felé billen a mérleg: 56, illetve 44 százalék.

MÁV Előre-ST. Solar – Kaposvári NRC 0:3
Hogy a kaposváriak győzni tudnak az újonc otthonában, az benne volt a pakliban, az azonban kevésbé, hogy az utóbbi időben egyre jobb teljesítményt nyújtó MÁV Előre ennyire simán veszít, az már kevésbé, hiszen csak az utolsó szettben tudtak méltó ellenfelei lenni a vendégeknek. Itt igazából egy mutatóban volt komoly különbség a két csapat között, mégpedig a támadáshatékonyságban: a hazaiak 32, a vendégek 42 százalékban használták ki lehetőségeiket, amely szám szerint 31, illetve 43 pontot hozott. A hibák számát tekintve volt még kisebb különbség – a fehérváriak 23, a kaposváriak 18 pontot „ajándékoztak” ellenfelüknek. És még egy érdekes adat: az egész meccsen mindössze egyetlen ászt nyitott a két csapat, ami a kaposvári Renko nevéhez fűződött. A meccs legeredményesebb játékosa Szedmák Réka lett 19 ponttal, Ubavics ezúttal 13-ig jutott, míg a túloldalon Vaida Beáta ezúttal kénytelen volt megelégedni 10 ponttal.

MTK Budapest – Újpesti TE 3:1
A tabellán elfoglalt helyezések alapján meglepetést hozott a sereghajtó, a forduló előtt még nyeretlen MTK győzelme az UTE ellen, a kék-fehérek azonban remek napot fogtak ki és a mutatók zömében felülmúlták a lilákat. A blokkok mérlegét tekintve 14–5 volt a hazaiak javára, s Berkó Lili egymaga annyi ilyen pontot szerzett, mint az egész UTE, míg Anja Aszonja négyszer volt eredményes. Ugyan az ászok és a rontott nyitások tekintetében minimális volt a különbség, azonban a fogadások mutatója 61, illetve 49 százalékos volt. Emellett pedig a támadáshatékonyságban volt ordító a differencia: amíg az MTK 110 kísérletből 52 pontot szerzett (45%) és összesen ebből csak 16-ot blokkolt az UTE, illetve ütöttek outra, addig a túloldalon 121 próbálkozásból csak 44 pont jött össze (36%), viszont 22-szer rontottak. A meccs legeredményesebb játékosa Aszonja lett 20 ponttal, míg a nyáron éppen az UTE-tól az MTK-hoz igazoló Szabó Lili 17, Tatár Gréta és Jéssica Costa pedig 13 pontig jutott, míg a túloldalon a 16 pontos Camila Hiruela jutott tíz fölé.

 

HETI PROGRAM:
November 28., kedd
19:00 Tatabányai RSE – Vasas Óbuda (női Magyar Kupa-nyolcaddöntő); Tv: Hunvolley Tv
19:00 Diósgyőri VTK – Swietelsky-Békéscsaba (női Magyar Kupa-negyeddöntő)

December 2., péntek
17:15 MTK Budapest – Fatum-Nyíregyháza (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:00 Kaposvári NRC – Újpesti TE (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
19:00 DSZC-Eötvös DSE – Vasas SC (női NB I)

December 3., szombat
11:00 MÁV Előre-Foxconn – Kistext JP Auto Mercedes (férfi Extraliga)
14:30 UTE U21 – Gödöllői RC (női NB I)
17:00 Jászberény VT – VEHIR-Veszprémi ESC (női NB I)
17:30 Dunaújvárosi KSE – TFSE (férfi NB I); Tv: Hunvolley Tv
19:00 Vasas Óbuda – Szent Benedek RA (női Extraliga); Tv: M4 Sport+
19:00 MÁV Előre-ST. Solar – Swietelsky-Békéscsaba (női Extraliga)
19:00 Diósgyőri VTK – TFSE (női NB I)

December 4., vasárnap
16:00 Kecskeméti RC – Fino Kaposvár (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
16:00 Dág KSE – MEAFC-Miskolc (férfi NB I)
16:00 SZBRA – Budaörsi DSE-Emericus (női NB I)
16:00 Békéscsabai RSE – BVSC-Zugló (női NB I)
18:00 MAFC-BME – Debreceni EAC (férfi Extraliga)
19:00 GreenPlan-VRCK – Pénzügyőr SE (férfi Extraliga); Tv: M4 Sport+