Döntő szettben harcolta ki a Vasas győzelmet a rangadón

Pénteken este játszotta le a női Extraliga alapszakaszának rangadóját a Vasas Óbuda és a Swietelsky-Békéscsaba. A fordulatos meccsen a hazaiak szerezték meg a vezetést, de aztán a negyedik játszmában a meccsben maradásért kellett játszaniuk, végül azonban nem csak egyenlítettek, hanem a döntő játszmában a győzelmet is kiharcolták.

 

Női Extraliga:
Vasas Óbuda – Swietelsky-Békéscsaba 3:2 (17, –20, –23, 18, 9)
Folyondár utca, 420 néző. V: Adler, Sík.
VASAS: Török K. 18, Papp 5, Bannister 26, Bojko 15, Abdulazimova 14, Szkripak 4. Csere: Szalai (liberó), Vezsenyi, Fábián 1, Fricová, Jámbor. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
BÉKÉSCSABA: Glemboczki 18, Bodnár 4, Drpa 32, Aktas 17, Pintér 6, Bagyinka 1. Csere: Molcsányi (liberó), Olijnyik, Ikonomidu 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.
Edzői értékelés
Jannisz Atanaszopulosz:
– Ott folytattuk a Békéscsaba ellen, ahol a bajnoki döntőben abbahagytuk. Nagyon örülünk a győzelemnek, amiatt ugyanakkor nem vagyok boldog, ahogy elvesztettük a harmadik felvonást, de ez is egy újabb jó lecke volt. Remélem, a jövőben el tudjuk kerülni a hasonló szituációkat. Kellenek az ilyen színvonalú és intenzitású meccsek ahhoz, hogy jobb csapattá váljunk, de a lényeg továbbra is az, hogy március után legyünk a legjobb formánkban.
Tóth Gábor: – Ilyen meccset vártunk, viszont amire készültünk, hogy döntő faktor lehet, az az ellenkező oldalról jött be. Annak ellenére, hogy agresszívan játszottunk és végig harcoltunk, a ki nem kényszerített hibáink rányomták a bélyeget a játékra. Ezek néha megbéklyózták a kezeket és a lábakat, és természetesen a végeredményt is befolyásoltak. Viszont az egységre nem lehet panaszom, nem adtuk fel és nem is problémáztunk, ez mindenképp pozitív.

Teljesen megtelt a Folyondár utcai csarnok, ahol az első játékrészében a jól szerváló, a támadásbefejezéseknél sokkal pontosabb és remekül blokkoló Vasas akarata érvényesült: a bolgár Ralica Vasziljevát nélkülöző BRSE csak időnként tudott ellenfele lenni a címvédőnek (25:17).

A második felvonás ellentétes forgatókönyv szerint zajlott: Glemboczki Zóra és a szerb Marta Drpa támadásaival ezúttal a viharsarkiak kerültek többpontos előnybe. A Vasas a játszma derekán mínusz egyre visszazárkózott ugyan, de ezúttal a BRSE támadói voltak precízebbek, aminek köszönhetően egyenlítettek (20:25).

A harmadik etapban kiegyenlített volt a játék, de a valamivel pontosabban fogadó és jobban nyitó házigazda a hajrához érve hatpontos előnyt dolgozott ki. 21:15 után azonban visszaesett a Vasas-játékosok koncentrációja, több hibát is elkövettek, amit a BRSE ki tudott használni és fordított (23:25).

A negyedik szettre túllendült az előző játékrész végjátékán a hazai együttes, amely légiósai vezérletével a játszma derekán öttel meglépett. Ugyan a BRSE Drpa és a török Ceyda Aktas pontjaival egyszer még három pontra visszajött, a hajrá az óbudaiaké volt, így ezúttal is öt szett döntött (25:18).

A rövidített felvonás első felében a Vasas támadói többször is okos megoldásokkal hozták zavarba a békéscsabai játékosokat, de utóbbi csapat Drpa pontjaival tartotta magát. A hajrában az amerikai Taylor Bannister volt a főszereplő, eredményes támadójátékának köszönhetően a Vasas megnyerte a 131 perces meccset és megőrizte veretlenségét és átvette a vezetést a tabellán (15:9).

 

Női NB I:
Vasas SC – Békéscsabai RSE 3:0 (15, 13, 15)
Folyondár utca, 120 néző. V: Barabás, Gyulai.
VASAS SC: Imre 4, Fekete F. 7., Olcsváry 20, Botyánszki 10, Nagy S. 12, Märcz 2. Csere: Stankovics, Szili (liberók), Jámbor 2, Szabó A., Tóth S. Vezetőedző: Kőnig Gábor.
BRSE: Tuska 2, Korcsok, Szatmári, Sinka 13, Lázár 3, Fekete G. 3. Csere: Kucsera (liberó), Erdei 2, Fekete R. 2, Mikus 1, Szécsi 1. Vezetőedző: Nagy Attila.
Edzői értékelés
Kőnig Gábor:
– Csalóka az eredmény, mert a Békéscsaba tud ennél jobban játszani, de gyorsan hozzáteszem, hogy mi is. A legfontosabb az volt, hogy vissza tudtuk ültetni a lányokba a hitet és a játék iránti elszántságot, és amit múlt héten hiányoltam, hogy nem akarták a győzelmet, most azt is viszontláttam. Örülök, hogy mindenkire számíthatok: eddig bármilyen felállásban játszottunk, ugyanazt a teljesítményt tudtuk nyújtani.
Nagy Attila: – Nem sok esélyünk volt ma, látva a játék képét. Ilyen aranyban is megérdemelt a Vasas győzelme, mert sokkal jobban, összeszedettebben játszottak nálunk.

 

HETI PROGRAM:
November 26., szombat
15:00 Budaörsi DSE-Emericus – Gödöllői RC (női NB I)
18:00 Pénzügyőr SE – MAFC-BME (férfi Extraliga)
18:00 DSZC-Eötvös DSE – Jászberény VT (női NB I)
18:00 BVSC-Zugló – UTE U21 (női NB I)
18:30 MÁV Előre-ST. Solar – Kaposvári NRC (női Extraliga)
19:00 MTK Budapest – Újpesti TE (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
19:00 TFSE – VEHIR-VESC (női NB I)

November 27., vasárnap
16:00 Dág KSE – TFSE (férfi NB I)
17:00 Debreceni EAC – Kecskeméti RC (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
17:00 Kistext JP Auto Mercedes – GreenPlan-VRCK (férfi Extraliga)
17:30 MEAFC-Miskolc – Szolnoki RK (férfi NB I)