Így láttuk a férfi fordulót: Moraes 8 blokkja is kellett a Vegyész sikeréhez

Összeállításunkban visszatekintünk a forduló mérkőzéseire, elemezzük a csapatok és a játékosok teljesítményét és igyekszünk felhívni a figyelmet a legérdekesebb momentumokra is.

 

MÁV Előre-Foxconn – Debreceni EAC 3:1
A második kör első mérkőzésén ugyan a DEAC az első szettben meg tudta lepni a MÁV Előrét, de Dávid Zoltán csapata ezt követően összekapta magát és 3:1-re nyert, másodszor is legyőzve a debrecenieket. Tegyük hozzá, hogy a vendégek ezúttal sem az ideális összeállításukban játszottak, azaz Bagics Balázs megint liberóként lépett pályára, és ezúttal is a 8 pontig jutó Bán Viktor helyettesítette. A legtöbb pontot is kubai légiósuk, Almora szerezte, szám szerint 22-t, míg a túloldalon a brazil Doda eggyel maradt el tőle, azonban náluk Boa Szabolcs 18-ig, Redjo Koci pedig 15-ig jutott, míg a túloldalon csak Willian jutott tíz pont fölé. A blokkok tekintetében volt még óriási különbség a két csapat között (10–2), s ebben Ambrus Bence járt az élen hárommal, míg Boát 3 ásza miatt is ki kell emelni.

Pénzügyőr SE – Kecskeméti RC 3:0
A két vereséggel rajtoló, de aztán sorozatban ötször győztes kecskemétiek ezúttal elég sima vereséget szenvedtek a Kőér utcában, de nem gondolnánk, hogy győzelemmel kalkulálták volna a címvédő és éllovas elleni mérkőzést. Ez még úgyis irreális lett volna, hogy a hazaiaknál az alapembernek számító, válogatott Dávid Csanádot végig Tordai Ábel helyettesítette. A PSE gyakorlatilag minden mutatóban magasan a vendégek fölé nőtt: támadás hatékonyságban (55, illetve 43 százalék), nyitásfogadásban (64/47 százalék), blokkokban (10–2) és nyitásban (73-ból 6 ász és 13 rontás, illetve 58-ból 4/16) is. A blokkok tekintetében mindenképpen Kovács Zoltánt kell kiemelni, aki egymaga öt pontot szerzett ebben a műfajban, összességében pedig 13-at, ugyanannyit, mint a kecskemétiek legeredményesebbje, Yusnaikel Argilagos.

GreenPlan-VRCK – MAFC-BME 3:2
A forduló talán legnagyobb meglepetése volt, hogy a legutóbbi öt mérkőzését sorozatban elveszítő Vegyész éppen a harmadik helyen álló MAFC ellen tudott javítani, s így ők nyerték mindkét egymás elleni meccsüket. Meglepetés ez még akkor is, hogy ha tudjuk, hogy Nagy Péter nem számíthatott az egyik légiósára, Szimeon Topuzlievre, akit ezúttal Kunert Mátyás volt hivatott pótolni. Hiába jutott így a másik bolgár, Hrisztijan Dimitrov 35 pontig, s lett ezzel a forduló legeredményesebbje, a győzelemhez ez kevés lett, csak a pontszerzésre volt elég. Ami még az egyéni teljesítményeket illeti, a hazaiaknál Rodrigo Moraes (alias Mudo) 8 blokkját lehet kiemelni, míg a túloldalon Gomez Galvez 4 ásza volt a legtöbb, igaz, hogy ő mellette 6 nyitásrontást is elkönyvelhetett. A csapatstatisztikákban nem nagyon volt különbség a két gárda között, sőt, több mutatóban a vendégek felé billent a mérleg, többek között az összpontszámban is, de a hazaiak egész egyszerűen jobban osztották be a pontjaikat, hiszen két játszmát is 28:26-ra nyertek (egyet a MAFC is), a döntő szettet pedig hárommal nyerték.

Kistext JP Auto Mercedes – Fino Kaposvár 2:3
Meglepetésnek számított a sereghajtó fővárosi csapat pontszerzése is a második helyen álló kaposváriakkal szemben, de ha azt vesszük, hogy az eddigi egyetlen pontjukat meg éppen az éllovas ellen gyűjtötték be, már nem is számít akkora szenzációnak. Az már inkább, hogy tették mindezt legnagyobb sztárjuk, Willian Reffatti távollétében. Így náluk Jurij Kruzskov volt a legeredményesebb 21 ponttal, míg a túloldalon Bögöly Gábor 24-gyel volt a legjobb, de húsz fölé jutott Hernandez és Hubicska Patrik is. A statisztika alapján a két csapat között nyitásban és nyitásfogadásban volt jelentős különbség: utóbbiban 54, illetve 67 százalék volt a különbség, míg előbbiben a hazaiak 94 szervából 14-et rontottak és csak 4 ászt értek el, míg a vendégek 109-ből hibáztak el ugyancsak 14-et, viszont 9-szer mattolták ellenfelüket. A blokkok száma teljesen megegyezett, azonban érdemes kiemelni a fővárosiak játékosának, Sztyepan Novoszelovnak a teljesítményét, aki ötször sáncolta az ellenfelet.

 

HETI PROGRAM:
November 22., kedd
19:00 MÁV Előre-Foxconn – MEAFC-Miskolc (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó)

November 23., szerda
17:30 Szent Benedek RA – Diósgyőri VTK (női NB I)
19:00 Kecskeméti RC – Szolnoki RK (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó)
20:00 TFSE – Kistext JP Auto Mercedes (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó)
20:00 MAFC-BME – Debreceni EAC (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó)

November 24., csütörtök
18:00 Fatum-Nyíregyháza – Szent Benedek RA (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
19:00 Dunaújvárosi KSE – GreenPlan-VRCK (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó); Tv: Hunvolley Tv

November 25., péntek
16:00 Vasas SC – Békéscsabai RSE (női NB I)
18:00 Fino Kaposvár – MÁV Előre-Foxconn (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
19:00 Vasas Óbuda – Swietelsky-Békéscsaba (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv

November 26., szombat
15:00 Budaörsi DSE-Emericus – Gödöllői RC (női NB I)
18:00 Pénzügyőr SE – MAFC-BME (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:00 DSZC-Eötvös DSE – Jászberény VT (női NB I)
18:00 BVSC-Zugló – UTE U21 (női NB I)
18:30 MÁV Előre-ST. Solar – Kaposvári NRC (női Extraliga)
19:00 MTK Budapest – Újpesti TE (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
19:00 TFSE – VEHIR-VESC (női NB I)

November 27., vasárnap
15:00 Gamma Party.CO – Dunaújvárosi KSE (férfi NB I)
16:00 Dág KSE – TFSE (férfi NB I)
17:00 Debreceni EAC – Kecskeméti RC (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
17:00 Kistext JP Auto Mercedes – GreenPlan-VRCK (férfi Extraliga); Tv: M4 Sport+
17:30 MEAFC-Miskolc – Szolnoki RK (férfi NB I)