Így láttuk a női fordulót: Vaida 28 pontja pontot ért Balatonfüreden

Összeállításunkban visszatekintünk a forduló mérkőzéseire, elemezzük a csapatok és a játékosok teljesítményét és igyekszünk felhívni a figyelmet a legérdekesebb momentumokra is.

 

Szent Benedek RA – MÁV Előre-ST. Solar 3:2
A forduló legnagyobb meglepetését mindjárt az első meccs, azaz a legutóbbi bronzérmes és kupadöntős Szent Benedek és az újonc MÁV Előre összecsapása hozta, hiszen a vendégek már 2:0-ra és 24:23-ra vezettek, azaz mérkőzéslabdájuk volt a harmadik játszmában, s végül innen fordított nagyneheze a balatonfüredi gárda, de a fehérváriak így is ponttal távoztak, ami komoly fegyvertény. A vendégcsapat elsősorban remek nyitásaival lepte meg a házigazdákat, hiszen nem kevesebb, mint 11 ásszal terhelték meg ellenfelüket, s bár volt 8 nyitásrontásuk is, de az ellenfélnél ugyanez a mutató 2 ász és 10 hiba volt, emellett pedig a nyitásfogadási hatékonyságban is a fehérváriak emelkedtek ki. Amiben viszont sokkal jobb volt a Szent Benedek, az a blokkmunka, ők ugyanis ebben a műfajban 15 pontot szereztek, míg a túloldalon csak négyet. Közülük is kiemelkedett Nacsa-Pekárik Eszter, aki egymaga 7 blokkpontot ért el, s összesítésben 15 pontjával a harmadik legeredményesebb füredi volt a 22 pontos Sztijepics és a 19-ig jutó Koleva mögött. A meccs és a forduló legeredményesebb játékosa azonban a fehérvári Vaida Bea lett 28 ponttal, amelyből 2 ász és 1 blokk volt, s 58 támadásából értékesített 25-öt. Ráadásul a nyitások harmadát is ő kapta, de megúszta ász nélkül a meccset.

MTK Budapest – Kaposvári NRC 0:3
Bár a sereghajtó MTK az első két játszmában alaposan megnehezítette az esélyesebb kaposváriak dolgát, a végjátékokban rendre határozatlanabbak voltak és ezt könyörtelenül ki is használta a vendégcsapat. Elsősorban a támadások hatékonyságában volt nagyobb különbség a két csapat között, mert amíg a vendégek 93 támadásukat 43 alkalommal fejezték be ponttal, addig a túloldalon 103 kísérletből csak 37 jött össze. Emellett is a blokkok száma mitat még komolyabb eltérést, ami 9–4 a kaposváriak javára. A meccs legeredményesebbje Iszidora Ubavics lett 21 ponttal, de csak eggyel maradt el tőle Szedmák Réka, míg a túloldalon Anja Aszonja volt a legjobb 13-mal, Tatár Gréta pedig 11 pontig jutott.

Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza 3:1
A forduló másik, kisebb meglepetése az volt, hogy a vendég nyíregyháziak játszmát tudtak rabolni Békéscsabán, hiszen a hazaiak eddig rendre 3:0-ra nyerték meccseiket. Tegyük hozzá, hogy a simán megnyert első szett után a másodikban is vezettek már 18:8-ra, de ekkor elkezdett lankadni a koncentrációjuk, a vendégek pedig elkapták a fonalat, 21:21-nél egyenlítettek, majd ezt követően is mindössze egy pontot engedélyeztek (egy rontott nyitásból) a vendéglátóknak. A jó folytatás azonban elmaradt, a következő játszmában mindössze 11 pontot szereztek és a negyedik felvonás is sima volt. Tegyük hozzá, hogy a vendégcsapatból hiányzott a legjobbjuk, a gyomorproblémákkal küszködő török Karaoglu. Legeredményesebb játékosuk így az éppen őt helyettesítő Leban lett 12 ponttal, míg a túloldalon Drpa 18, Aktas pedig 15 pontig jutott, de összesen öt csapai játékos került 10 pont fölé. A támadáshatékonyságban is alaposam a csabaiak oldalára billent a mérleg, hiszen amíg ők 151 kísérletből 53-at értékesítettek, addig ez a mutató a túloldalon 150-ből 34 lett. A blokkok tekintetében nem volt akkora a különbség, de azt mindenképpen érdemes kiemelni, hogy Bodnár Dorottyának 5, Pintér Andreának és a túloldalon Merve Cepninek 4-4 blokkja volt, Bodnár pedig 3 ászt is nyitott.

Újpesti TE – Vasas Óbuda 0:3
Nem állt messze a játszmanyeréstől az UTE sem a csabaiakhoz hasonlóan százszázalékos Vasas ellen, hiszen a második játszmában 25:24-nél a szettgyőzelemért nyithattak, végül azonban a vendégek sorozatban három pontot szerezve ezt is megfordították. Itt jegyezzük meg, hogy a piros-kékektől két alapember is hiányzott: Bannister mindössze egyszer állt be csereként, a liberó Juhár Dalma pedig a keretben sem volt. De őt Szalai Anna, míg az amerikait Vezsenyi Adrienn pótolta remekül, aki ráadásul 14 pontjával a legeredményesebb Vasas-játékos lett. A túloldalon Camila Hiruela emelkedett ki 18 pontjával. Itt is elsősorban a támadások hatékonyságában volt különbség (32, illetve 42 százalék), emellett a vendégek blokkja is sokkal jobban teljesített (3–7), s Abdulazimova ebben a műfajban egymaga annyi pontot termelt, amennyit a házigazdák összesen.

HETI PROGRAM:
November 22., kedd
19:00 MÁV Előre-Foxconn – MEAFC-Miskolc (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó)

November 23., szerda
17:30 Szent Benedek RA – Diósgyőri VTK (női NB I)
19:00 Kecskeméti RC – Szolnoki RK (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó)
20:00 TFSE – Kistext JP Auto Mercedes (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó)
20:00 MAFC-BME – Debreceni EAC (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó)

November 24., csütörtök
18:00 Fatum-Nyíregyháza – Szent Benedek RA (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
19:00 Dunaújvárosi KSE – GreenPlan-VRCK (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó)

November 25., péntek
16:00 Vasas SC – Békéscsabai RSE (női NB I)
18:00 Fino Kaposvár – MÁV Előre-Foxconn (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
19:00 Vasas Óbuda – Swietelsky-Békéscsaba (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv

November 26., szombat
15:00 Budaörsi DSE-Emericus – Gödöllői RC (női NB I)
18:00 Pénzügyőr SE – MAFC-BME (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:00 DSZC-Eötvös DSE – Jászberény VT (női NB I)
18:00 BVSC-Zugló – UTE U21 (női NB I)
18:30 MÁV Előre-ST. Solar – Kaposvári NRC (női Extraliga)
19:00 MTK Budapest – Újpesti TE (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
19:00 TFSE – VEHIR-VESC (női NB I)

November 27., vasárnap
15:00 Gamma Party.CO – Dunaújvárosi KSE (férfi NB I)
16:00 Dág KSE – TFSE (férfi NB I)
17:00 Debreceni EAC – Kecskeméti RC (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
17:00 Kistext JP Auto Mercedes – GreenPlan-VRCK (férfi Extraliga); Tv: M4 Sport+
17:30 MEAFC-Miskolc – Szolnoki RK (férfi NB I)