Amit az Eb-ellenfeleinkről tudni érdemes…

Amint arról hírt adtunk, szerdán Nápolyban megtartottak a jövő évi belga, olasz, német, észt társrendezésű női röplabda Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását, amelyre a magyar válogatott is kiharcolta a részvételt. A mieink kifejezetten nehéz csoportba kerültek.

 

A kontinenstorna augusztus 15-én kezdődik és szeptember 3-ig tart. A mieink Gentben játsszák a csoportkört, a 24 csapatos viadal végjátékát a belga fővárosban, Brüsszelben rendezik. A négy hatos csoportból az első négy helyezett jut a nyolcaddöntőbe. És akkor most lássuk az ellenfeleket.

BELGIUM (társházigazda)
Az európai ranglista 7. helyezettje
A 2021-es Európa-bajnokság 13. helyezettje
A 2022-es világbajnokság 9. helyezettje
A belgák az egyik társházigazda jogán kvalifikálták magukat a kontinenstornára, de ha nem rendezők lettek volna, akkor is selejtező nélkül lennének ott a tornán. A mieink legutóbb éppen a 2015-ös, ugyancsak belga társrendezésű Eb-n játszottak ellenük, mégpedig Antwerpenben a nyitómeccset – ez volt a mieink első Eb-mérkőzése 28 év után – és a házigazdák sima 3:0-s győzelmet arattak.

SZERBIA
Az európai ranglista 1. helyezettje
A 2021-es olimpia 3. helyezettje
A 2021-es Európa-bajnokság 2. helyezettje
A 2022-es világbajnokság 1. helyezettje
A szerb válogatott az előző Eb-n elért ezüstérmével kvalifikálta magát a kontinenstornára, egyértelműen kiemelkedik a hatosból, s nagy meglepetés lenne, már az is, ha pontot veszítenének a csoportküzdelmek során. A mieink a közelmúltban egyetlen egyszer, éppen a legutóbbi kontinenstorna nyolcaddöntőjében találkoztak velük, s annak ellenére, hogy a belgrádi oroszlánbarlangban szépen helyt álltak, végül 3:0-s vereséget szenvedtek a sokkal esélyesebb riválissal szemben.

LENGYELORSZÁG
Az európai ranglista 9. helyezettje
A 2021-es Európa-bajnokság 5. helyezettje
A 2022-es világbajnokság 7. helyezettje
A szerbekhez hasonlóan nekik sem kellett selejtezőt játszaniuk a legutóbbi Eb-n elért 5. helyezésüknek köszönhetően, de azért az idei, részben hazai rendezésű világbajnokságon elért 7. helyük is megsüvegelendő. Velük a 2017-es – még 16 csapatos – Európa-bajnokság csoportkörében, illetve annak a selejtezőjében találkoztunk legutóbb, s mind a három mérkőzést ők nyerték, de az Eb-n és az érdi selejtezőn sikerült szettet rabolni tőlük.

UKRAJNA
Az európai ranglista 13. helyezettje
A 2021-es Európa-bajnokság 12. helyezettje
Őket elég jól ismerjük, hiszen idén az Eb-selejtezőkön és az Európa Ligában is egy csoportban szerepeltünk. Utóbbin a Tüskecsarnokban 3:1-es ukrán, majd 3:2-es magyar siker, míg előbbin a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban 3:2-es, a csehországi Kutna Horában pedig 3:0-s ukrán győzelem született. Így aztán nem csoda, hogy meg is nyerték a selejtezőcsoportot (Portugália és Ciprus volt a két másik csoportellenfél). Ellenük kellene kiharcolni az egyik győzelmet a nyolcaddöntőbe kerüléshez.

SZLOVÉNIA
Az európai ranglista 14. helyezettje
A kontinentális ranglistán ők is megelőzik a mieinket (a magyar válogatott jelenleg a 22. helyen áll), viszont nem sikerült kvalifikálniuk magukat a tavalyi Európa-bajnokságra. Idén viszont hat győzelemmel, Azerbajdzsánt, Ausztriát és Grúziát megelőzve, csoportgyőztesként jutottak ki az Eb-re. Ők nem sorsolással, hanem azért kerültek a mi csoportunkba, mert a házigazda belgák őket választották. Velük tétmérkőzést már nagyon régen játszottunk, viszont felkészülési meccseken rendszeresen találkozik a két csapat. Tavaly Kaposváron előbb ők nyertek 3:1-re, majd másnap a mieink 3:0-val vágtak vissza nekik, 2019-ben pedig a Savaria Kupán szenvedtünk tőlük 3:0-s vereséget. 2017 májusában, viszont Mariborban nyertek a mieink 3:2-re egy edzőmeccsen. Ellenük mindenképpen lehet keresnivalója a mieinknek.

 

A 2023-as női röplabda Európa-bajnokság csoportbeosztása
A-csoport (Belgium):
Belgium, Szlovénia, Szerbia, Lengyelország, Ukrajna, MAGYARORSZÁG
B-csoport (Olaszország): Olaszország, Románia, Bulgária, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Svájc
C-csoport (Németország): Németország, Azerbajdzsán, Törökország, Csehország, Svédország, Görögország
D-csoport (Észtország): Észtország, Finnország, Hollandia, Franciaország, Szlovákia, Spanyolország