Nem sikerült a bravúr a Finonak és a Vegyésznek

Nagyot küzdött a Fino Kaposvár a svájci Schönenwerd elleni CEV-kupa visszavágón, sokáig esélye is volt a továbbjutásra, ám végül a svájciak ünnepelhettek továbbjutást. A Challenge Kupában jól kezdett a GreenPlan-VRCK a Makkabi Jeadim Tel-Aviv ellen, ám az izraeliek magabiztos játékkal fordították meg a mérkőzést és vezetnek ezzel a párharcban.

 

Férfi CEV-kupa, 1. forduló, 2. mérkőzés:
Fino Kaposvár – Volley Schönenwerd (svájci) 2:3 (-23, 20, -21, 24, -11)
Kaposvár Aréna, 416 néző. V: De Baar (holland), Alijev (azeri).
FINO: Iván B. 4, Hernandez 17, Bögöly 13, Lescay 4, Mancsev 9, Hubicska 3. Csere: Bozóki, Eördögh (liberók), Tóth G. 6, Donisthorpe 4, Kalmár 10, Fenyvesi 3. Vezetőedző: Szlobodan Prakljacsics.
SCHÖNENWERD: Giger 8, Gerson 7, Taylor-Parks 13, Jayalath Arachchige 19, Kolb 13, Rodríguez López 5. Csere: Hasler (liberó), Schmid 3, Acklin 3, Leitis 5. Vezetőedző: Johan Verstappen.

Ezúttal nem kezdett megilletődötten a Fino a Schönenwerd elleni visszavágón, végig fej-fej mellett haladt a két együttes, Hernandez és Bögöly nagyszerűen játszott sőt Iván Bence ütése után 24:23-ra vezetett a Schönenwerd. A második szentlabdájukat azonban már kihasználták a szintén nagy meccset játszó Sri lankai Jayalath Arachchige ütésével (23:25, 0:1)

A kaposváriaknak mindenképp nyerni kellett a második felvonást, ehhez mérten nagyon magabiztosan röplabdázva tartották a játékrész elején megszerzett 2-3 pontos előnyüket, és Hernandez ütéssel 25:20-ra nyerték a szettet (1:1).

Nagyon akartak a kaposvári játékosok és a harmadik szettben is tapadtak a svájciakra, ám a játékrész közepén elhúzott a vendég együttes. Prakljacsics mester Tóth Gábort is beküldte, ám így sem tudta megakadályozni, hogy a Schönenwerd megnyerje a játszmát, amivel a továbbjutást is kiharcolta a svájci együttes (21:25, 1:2).

A lényegi kérdés már eldőlt, így Szlobodan Prakljacsics sort cserélt, Tóth Gábor és Nyikolaj Mancsev mellé érkezett Kalmár Ákos, Colin Donisthorpe és Fenyvesi Barnabás, akik mindent beleadtak, hogy legalább a győzelem legyen meg a Kaposvárnak. Kalmár egymaga 9 pontot szerzett a játszmában, amivel nagyban hozzájárult, hogy a Fino kiharcolta a döntő szettet (26:24, 2:2).

A mindent eldöntő ötödik játékrészben ismét a svájciak rutinja érvényesült, nagyszerű támadójátékot bemutatva nyerték meg a szettet és ezzel a mérkőzést is (11:15, 2:3)

Férfi Challenge Kupa 1. forduló, 1. mérkőzés:
GreenPlan-VRCK – Makkabi Jeadim Tel-Aviv (izraeli) 1:3 (22, -21, -16, -16)
Don Bosco Sportközpont, Kazincbarcika, 200 néző. V: Niklova (szlovák), Cvetkovic (szerb).
VRCK: Moraes 6, Paez 3, Blázsovics 13, Juhász 7, Csoma 11, Szabó 9. Csere: Kiss M. (liberó), Warzywoda, Péter M. 1, Péter B. Vezetőedző: Toronyai Miklós
MAKKABI: Foyer 13, Batchkala 10, Safonov 22, Grasso 13, Sokolov 9, Iglesias Pastrana 4. Csere: Ayzenberg, Caringal (liberók), Burgi. Vezetőedző: Gal Galili
Edzői értékelés
Toronyai Miklós:  – Gratulálok a Maccabinak, valamint az én játékosaimnak. Egy ilyen vereségből is lehet táplálkozni. Aki jártas a röplabdában, láthatta, hogy a játék minden elemében nagyon kompakt ellenféllel játszottunk, végig koncentráltak, és minden pontért mentek előre. Az, hogy szettet sikerült nyernünk, mindenképpen pozitív, ebből építkeznünk kell.
Gal Galili:  – Ellentétben a hazaiakkal, mi nem kezdtük jól a mérkőzést. Ők agresszívan nyitottak, jól mezőnyöztek. A második szettben, lassan, de kezdtük üzemi hőfokba kerülni, a szerváink feljavultak. Már nem engedhettünk ki, ez a Kazincbarcika komoly veszélyt jelentett volna ránk. Holnap is komolyan kell vennünk a meccset, annak ellenére, hogy nyertük az első összecsapást.

 

Nem sikerült a Vegyész bemutatkozása a nemzetközi kupaporondon, ugyanis a Challenge Kupa első fordulójában 3:1-es vereséget szenvedett a Makkabi Jeadim Tel-Aviv együttesétől. Toronyai Miklós felszabadult játékot várt az övéitől, amit az első játszmában láthatott is, ugyanis nagyon hatékonyan röplabdázott a VRCK, és folyamatosan vezetve meg is nyerte a szettet (25:22, 1:0).

Szorosan indult a második felvonás, ám Safonov kiváló nyitásaival 8:2-re ellépett a Makkabi. Zárkózott becsülettel a Kazincbarcika, sőt a játékrész hajrájában már csak két pont volt a hátránya a hazai együttesnek, ám ekkor ismét Safonov került a nyitóhelyre, aki ki is használta a kínálkozó lehetőséget (21:25, 1:1).

A harmadik szettre egyre jobban belelendültek a vendégek, jöttek továbbra is a jó nyitások, amikre Toronyai Miklós számított is, és védekezésben is jobban muzsikált az izraeli gárda, amely megérdemelten nyerte a játékrészt (16:25, 1:2).

Az egyenlítésért kezdte a negyedik játszmát a VRCK, amely közelebb tudott maradni riválisához a szett derekáig, ám onnan ismét nyílni kezdett az olló és a Makkabi magabiztosan nyerte ezt a játékrészt is (16:25, 1:3), amivel 1:0-ra vezetnek a párharcban. A visszavágót csütörtökön 18 órakor játsszák a felek, az előzetes megállapodás szerint szintén Kazincbarcikán.

Fotó: Kovács Loretta/VRCK