Hidegvér és improvizáció a Viharsarokból

Békéscsaba a szíve csücske Bagyinka Fanninak. Szerinte egy feladónál igenis előny, ha ösztönből játszik. Jól kezeli a stresszhelyzeteket, s bár nem tartja magát konyhatündérnek, de a tésztaféléket ízletesen készíti el. Ő nem más, mint Bagyinka Fanni, az Extraligában négy forduló után listavezető Swietelsky-Békéscsaba válogatott játékosa, aki honlapunknak adott interjút.

 

– Kolbászfesztivál vagy Balaton Sound?
– Egyértelmű, hogy a Csabai Kolbászfesztivált választom. Egyrészt, mert ez a szülővárosom nagyeseménye, másrészt pedig egy hagyományőrző rendezvény is. Nem hasonlítható össze másik fesztivállal. Itt minden korosztály megtalálja a számára ideális programot.

– Akkor minden bizonnyal a csípőset is szereted…
– Ez most nem talált (mosolyog)… Őszintén szólva nem vagyok a csípős ételek híve, de a csabai ízek között is találni olyat bőven, amit nagyon szeretek, és nem túl erős fűszerezésű.

– Főzni is szoktál egyébként? Mi a specialitásod?
– Előfordul, hogy elkészítek ezt-azt, bár ha a csapatunkat nézem, vannak nálam jóval ügyesebb és gyakorlottabb “szakácsok”, szóval nem tartom magamat nagy konyhatündérnek, viszont a tésztaféléket szerintem egészen jól készítem…

– Ha már megemlítetted a csapattársaid: kinek adnád a legjobb szakács(nő) díjat?
– Pintér Andi nagyon szeret főzni, Glemboczki Zóri sütni imád és Molcsányi Rita pogácsája pedig Isteni… Nehéz lenne győztest hirdetni.

– A kis gasztronómiai kitérő után jöjjön a röplabda sava-borsa… Hányszor hallottad már, hogy “Bagyinka Fanni ösztönből ad fel”?
– Igazából mindegyik edzőmtől hallottam már ezt…

– Amúgy szerintem ez sokkal inkább dicséret, mint sem. Te hogy gondolod?
– Abszolút. Én is pozitívan élem meg ezt, mert a feladó posztján sokszor nagy előny, ha nem tankönyvből röplabdázol, hanem valami váratlant húzol, amin mindenki meglepődik… Persze, még ezenkívül is rengeteg dolog van, aminek működnie kell a meccseken.

– Például?
– Egy jó feladónak szerintem mindenek felett higgadtnak kell maradnia minden helyzetben és nagyon sok múlik a koncentráción is. Emellett tökéletesen ismernie kell a csapattársai erősségeit és gyengeségeit is, hogy a helyzetnek megfelelően minden támadásból ki tudja hozni a maximumot.

– Az évek során nagyon komoly fejlődésen mentél keresztül. A válogatottban is meghatározó játékos lettél. Van egy tulajdonságod, ami már az első meccseiden megfogott: sugárzik belőled a magabiztosság, hogy egyáltalán nem izgulsz. Ezt hogy csinálod?
– Ez szerintem az emberrel együtt születik. Van akinek – kortól függetlenül – tényleg minden alkalommal meg kell küzdenie ezzel a teherrel, míg nekem valóban nem. Szerencsés típus vagyok ebből a szempontból, jól tudom kezelni a stresszes helyzeteket.

– Békéscsabán nőttél fel, de aztán a középiskola után 6 évig máshol játszottál, majd 2021-ben visszatértél. Utólag visszanézve, változtatnál valamin az elmúlt időszakból?
– Semmin sem változtatnék, mert mindenhol tanultam valamit, ami hozzátett a mostani karakteremhez és játékstílusomhoz.

– Melyik az eddigi legemlékezetesebb mérkőzésed?
– Ez nehéz kérdés. Egyrészt nagyon büszke vagyok a válogatottban elért eredményekre, az Eb-kijutásra, várom is a szerdai sorsolást, kíváncsi vagyok, melyik csoportba kerülünk… Másrészt pedig természetesen klubszinten is voltak számomra emlékezetes meccsek, Békéscsabán és a korábbi csapataimnál is, de egyet nehéz lenne kiemelni.

– Bajnok lesz a Békéscsaba 5 év után?
– Igen! Ez a célunk és mindent meg is fogunk tenni érte!