Így láttuk a női fordulót: Papp Orsi nyitásaitól rettegtek Nyíregyházán

Összeállításunkban visszatekintünk a forduló mérkőzéseire, elemezzük a csapatok és a játékosok teljesítményét és igyekszünk felhívni a figyelmet a legérdekesebb momentumokra is.

 

Szent Benedek RA – Kaposvári NRC 3:1
A legutóbbi idény bronzmérkőzésének a visszavágóján három szoros játszma után vezetett 2:1-re a házigazda és még a negyedikben is 9:9-ig fej fej mellett haladtak a csapatok. Ezek után nem is csoda, hogy a csapatstatisztikákban sem találtunk különösebb eltérést: a blokkokban, a nyitásokban és a fogadásban, de még a hibákat tekintve is minimális volt a különbség a két csapat között. Egyedül a támadáshatékonyság billent a hazaiak javára, akik 156 kísérletből 62-t értékesítettek (40 százalék), míg a túloldalon ugyanez a mutató 159-ből 51 (32 százalék). A meccs (és a forduló) legeredményesebb játékosa a kaposvári Iszidora Ubavics lett 23 ponttal, Szedmák Réka és a túloldalon Szlavina Koleva 21 pontig jutott. Szedmák egyébként elég sokat dolgozott a meccsen, hiszen a nyitások zömét is ő kapta, szám szerint 47-et, de jól állta a sarat, mert mindössze kettőből lett ász. A kaposváriak a liberó Balogh Emmát terhelték, aki 61-ből ötször volt tehetetlen. A legtöbb blokk Nacsa-Pekárik Eszter nevéhez fűződik: szám szerint 5.

Swietelsky-Békéscsaba – MTK Budapest 3:0
Az várható volt, hogy az éllovas és a sereghajtó mérkőzésén komolyabb különbségek fognak kialakulni (még úgy is, hogy az alapcsapatból a török Ceyda Aktast és a liberó Molcsányi Ritát is pihentette Tóth Gábor): blokkok 9–2, ászok/rontott nyitások 11/6, illetve 3/5, fogadási hatékonyság 47 és 34 százalék, a saját hibák pedig 12–19. Érdekesség, hogy a vendégcsapat játékosai több támadással, szám szerint 89-szer próbálkoztak, mint a hazaiak, akik csak 83-szor, de ők abból 36-ot váltottak pontra, míg a fővárosiak csak 25-öt. A meccs legeredményesebb játékosai Marta Drpa, illetve Anja Aszonja voltak egyaránt 13 ponttal, de míg a BRSE-nél Glemboczki Zóra 12, Ralica Vaszileva pedig 11 pontig jutott, addig az MTK-ban a második legjobb a 7 pontos Linda Costa lett. A fővárosiak nyitásfogadói közül az éppen békéscsabai nevelésű Tatár Grétát 27-szer, Szabó Lilit 24-szer tették próbára a hazaiak szerváikkal, előbbi 3, utóbbi 6 alkalommal bizonyult tehetetlennek ezekkel szemben. Mindenképpen említést érdemel még a 4 blokkig jutó Pintér Andrea is.

Fatum-Nyíregyháza – Vasas Óbuda 0:3
Hasonlóan sima győzelmet aratott a címvédő Vasas is Nyíregyházán. Blokkokban és nyitásfogadásban még felvették a versenyt a hazaiak, azonban az ászok és rontott nyitások tekintetében már 4/9, illetve 7/4 a különbség, a saját hibákat tekintve pedig 20–14. Óriási volt a különbség a támadások hatékonyságában is: 88-ból 23, illetve 90-ből 41 pont volt a mérleg. A Vasas legeredményesebbje Taylor Bannister lett 18 ponttal, de még a 12-ig jutó Julia Bojko is eredményesebb volt a hazaiak legjobbjánál, a 11 pontos Yagmur Karaoglunál. Ajsan Abdulazimova 4 blokkjával emelkedett ki a mezőnyből, Papp Orsolya pedig a nyitásaival keserítette meg a nyírségiek életét: 32 szervájából (ez toronymagasan a legtöbb volt a meccsen és az egész fordulóban is) 4 ász lett, ezzel szemben egyetlen egyet sem rontott el.

Újpesti TE – MÁV Előre-ST. Solar 3:1
Rövid időn belül harmadszor mérték össze erejüket a lila-fehérek az újonccal, s mindannyiszor a fővárosiak nyertek négy játszmában. A Magyar Kupa-párharc és a mostani meccs között az volt a különbség, hogy míg eddig rendre a harmadik szettben bizonyultak jobbnak a fehérváriak, addig most az elsőt tudták elrabolni. Az adatok alapján a blokkokat tekintve (13–9), illetve a támadáshatékonyságban (38, illetve 34 százalék) volt különbség a két csapat között az újpestiek javára, s ez elég volt a meccs megnyeréséhez. A legeredményesebb Camila Hiruela és Vaida Beáta voltak, egyaránt 20 ponttal, a liláknál Claudia Tarin 16, míg Ambrosio Melani 13 pontig jutott, csakúgy, mint a túloldalon Haley Gilfillan és Dzinara Karnyickaja. A lilák egyébként Vaida Beát próbálták fárasztani a szervákkal – összesen 37-et kapott, de csak egy lett ász (a túloldalon a fiatal liberó, Baksa Panna 33/1), míg ő maga két ásszal és három blokkal vétette észre magát 15 akciópontja mellett. Mindenképpen említést érdemel Ambrosio Melani 5 blokkja is.

 

HETI PROGRAM:
November 16., szerda
18:00 Fino Kaposvár – Volley Schönenwerd (svájci; férfi CEV Kupa, 1. forduló, visszavágó); Tv: Hunvolley Tv
18:00 GreenPlan-VRCK – Maccabi Yeadim (izraeli; férfi Challenge Kupa, 1. forduló, 1. mérkőzés)
19:00 Gamma Party.CO – Vidux-Szegedi RSE (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó)
19:30 Pénzügyőr – Dág (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó)

November 17., csütörtök
18:00 Maccabi Yeadim (izraeli) – GreenPlan-VRCK (Kazincbarcika; férfi Challenge Kupa, 1. forduló, visszavágó)
19:30 MEAFC-Miskolc – MÁV Előre-Foxconn (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, 1. mérkőzés)

November 18., péntek
18:00 Szent Benedek RA – MÁV Előre-ST. Solar (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
20:00 Szolnoki RK – TFSE (férfi NB I); Győri út

November 19., szombat
14:30 UTE U21 – Vasas SC (női NB I)
15:00 MTK Budapest – Kaposvári NRC (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
16:00 VEHIR-VESC – Szent Benedek RA (női NB I)
17:00 Jászberény VT – TFSE (női NB I)
18:30 Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza (női Extraliga); Tv: M4 Sport+
18:30 MÁV Előre-Foxconn – DEAC (férfi Extraliga)
19.00 Pénzügyőr – Kecskemét (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
19:00 UTE – Vasas Óbuda (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
19:00 Budaörsi DSE-Emericus – BVSC-Zugló (női NB I)
19:00 Diósgyőri VTK – Gödöllői RC (női NB I)

November 20., vasárnap
15:00 Gamma Party.CO – Vidux-Szegedi RSE (férfi NB I)
17:00 GreenPlan-VRCK – MAFC-BME (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
17:30 Dunaújvárosi KSE – Dág KSE (férfi NB I); Tv: Hunvolley Tv
18:00 Kistext JP Auto Mercedes – Fino Kaposvár (férfi Extraliga)
18:30 Békéscsabai RSE – DSZC-Eötvös DSE (női NB I)