Így láttuk a fordulót: liberó szerzett pontot Nyíregyházán

Sorozatunkban visszatekintünk a forduló mérkőzéseire, elemezzük a csapatok teljesítményét és igyekszünk felhívni a figyelmet a legérdekesebb momentumokra is.

 

NŐI EXTRALIGA:

Vasas Óbuda – Kaposvári NRC 3:0
A Bajnokok Ligája-selejtezők miatt erőltetett menetben lévő fővárosiak – szerdán még a Gentet fogadták, kedden viszont már Tenerifén lépnek pályára – a lehető legkisebb erőbefektetéssel próbálták meg letudni a kaposváriak elleni találkozót és ebben remek partnerre találtak a somogyi csapatban, akik ugyan nem feltett kézzel léptek pályára, de igazán komoly ellenállást nem tudtak kifejteni. Főleg a támadások hatékonyságában volt különbség a két csapat között, mert amíg a vendégek 108-szor kísérleteztek, de ennek csak a 31 százaléka volt sikeres, addig a túloldalon 103 támadásuknak a 47 százaléka ért pontot. Egy mutatóban múlták még alaposan felül a piros-kékek ellenfelüket: mégpedig a blokkok számában, amelynek 11/5 volt a megoszlása, sőt Ayshan Abdulazimova egyedül szerzett annyit, amelyet a teljes kaposvári csapat összesen. Emellett jobbulást kívánunk a kaposváriak görög légiósának, Sztimatia Kiparisszinak, aki a második játszmában szenvedett súlyosnak tűnő térdsérülést.

Swietelsky-Békéscsaba – Szent Benedek RA 3:0
Hasonló volt a helyzet Békéscsabán is, ahol a legutóbbi bronzérmes és kupadöntős balatonfürediek csak a második játékrészben tudták megnehezíteni a hazaiak dolgát. A számok alapján Tóth Gábor csapata a nyitásokra helyezte a hangsúlyt, mert ugyan 9-et elhibáztak, viszont 7 ászt szereztek, míg a túloldalon ez a mutató 5/2 volt, a nyitásfogadás hatékonysága pedig 59, illetve mindössze 36 százalékos volt, természetesen a csabaiak javára. Az ászok tekintetében Bagyinka Fanni (3), a blokkokban Pintér Andrea (6) volt a legeredményesebb, míg a legtöbb pont (18) Marta Drpa nevéhez fűződik.

MTK Budapest – MÁV Előre-ST.Solar 1:3
Az első játéknap eredményei alapján a forduló meglepetését az újonc budaörsi sikere okozta, hiszen amig a házigazdák a bajnok Vasastól tudtak játszmát rabolni, addig a fehérváriak hazai pályán kaptak ki elég simán a Fatum-Nyíregyházától. Az első szett is ezt támasztotta alá, hiszen a fővárosiak szereztek vezetést, ám ezt követően a 25 pontig jutó Vajda Beáta vezérletével (5 ász, 20 pontot érő támadás) a vendégek megfordították a meccset és megszerezték első Extraliga-sikerület. Tették mindezt annak ellenére, hogy a hazaiak óriási blokkfölényben voltak – 13/2 volt az arány a javukra –, minden más mutatóban azonban a vendégek voltak eredményesebbek.

Fatum-Nyíregyháza – UTE 3:1
Horváth András
csapata már a nyitófordulóban is megmutatta, hogy nem lehet őket félvállról venni, amikor 0:2-ről felálltak a Szent Benedek ellen. Most is megnehezítették a hazaiak dolgát, sőt még egy szettet is sikerült megnyerniük, ami részben mesterük ravasz trükkjének is köszönhető volt: a második játszmában 22:16-nál már nem volt időkérési lehetősége, ezért egy rossz cserét „követett el”, s míg a játékvezetők tisztázták a helyzetet, addig csapata kifújta magát, majd megfordította a szettet. Azonban nem bírtak a 27 pontig jutó (ezzel a forduló legeredményesebb játékosa lett) török Yagmur Karaogluval, aki a negyedik szett végén, amikor újra szorult a hurok, higgadt tudott maradni, s végül lezárta a meccset, s így a Vasas és a Békéscsaba mellett ők is hibátlan mérleggel rendelkeznek. Még mindenképpen említést érdemel Dömsödi Tamara, aki a vendégek liberójaként tudott pontot szerezni, ez ugyanis egyáltalán nem mindennapos dolog az Extraligában.

 

FÉRFI EXTRALIGA:

Fino Kaposvár – Pénzügyőr 0:3
A forduló rangadójának ígérkezett a legutóbbi bajnoki döntő visszavágója, ám a várt nagy küzdelem elmaradt, mert a hazaiak rendkívül gyenge napot fogtak ki, míg a fővárosiaknak szinte minden sikerült. A nyitások tekintetében még nem is volt akkora különbség, hiszen a Finónál 10 hiba és 2 ász, míg a vendégeknél 13/4 volt ugyanez a mutató, de a blokkok tekintetében valósággal feldőlt a pálya: 1/11. Ebben a játékelemben főleg a PSE brazil légiósa, Igor Iuri Silva Nascimento volt elemében, aki egymaga csapata blokkjainak több mint felét, szám szerint hatot osztott ki. Fontos tényező az is, hogy amig a kaposváriak 28 pontot, azaz több mint egy szettet „ajándékoztak” ellenfelüknek, addig a túloldalon csak 17 saját hibát vétettek, s hiába volt 81 támadási kísérlete a házigazdának, ebből csak 28 volt sikeres, míg a túloldalon 67-ből 32 ért pontot. A meccs legeredményesebbje Kovács Zoltán lett 14 ponttal.

Kistext JP Auto Mercedes – MAFC-BME 0:3
A MAFC gyakorlatilag hozta a kötelezőt a sereghajtó, pont nélküli, öt meccsen mindössze két játszmát nyerő Kistext ellen. Tegyük hozzá: a házigazdák az első két szettben nagyon szépen tartották magukat a legutóbbi bronzérmes ellen, hiszen 24-re és 22-re vesztették el csak ezeket, a harmadikra azonban teljesen szétestek és mindössze 8 pontra voltak képesek. A két csapat között a támadások (44, illetve 69 százalék), illetve a nyitások hatékonyságában (8 rontás mellett mindössze 1 ász, illetve 9/6) volt a különbség, na meg az, hogy a vendégeknek volt egy Hrisztian Dimitrovjuk, aki egymaga több, mint kéltszer annyi pontot termelt (24), mint az ellenfél legjobbja, a Pénzügyőrnél szebb napokat is látott Willian Reffatti Da Costa (11).

DEAC – GreenPlan-VRCK 3:0
Folytatta mélyrepülését a második forduló után még a tabella élén álló Vegyész, amely ezúttal egy szervezetten és jól játszó Debrecennel került szembe. Hiába lett a meccs legeredményesebbje a 18 pontig jutó Szabó Dávid, a többiek nem tudtak felnőni mellé, míg a túloldalon Moret és Willian is 17 pontot szerzett, de Almora is tíz fölé jutott. Szembetűnő volt, hogy a hazaiaknak kétszer annyi blokjuk, mint a vendégek (12/6, ráadásul ebből Moret egymaga hetet) és az is, hogy mennyi nyitást rontottak a barcikaiak (13-at 3-mal szemben). Nem csoda, hogy a két győzelemmel rajtoló, legutóbbi kupadöntős az előző három fordulóban egyaránt vereséget szenvedett és már visszacsúszott a 7. helyre.

MÁV Előre-Foxconn – Kecskemét 2:3
A kecskemétiek éppen fordított utat jártak be, mint a VRCK: ők az első két meccsüket bukták el, azóta viszont egyfolytában győznek. Úgy tűnik, hogy a három rutinos kubai légiósuk egyre jobban összeérik a feladó Keen Cameronnal, és kiegészülve a tehetséges, saját nevelésű játékosaikkal, Nagy József vezetőedzőnek sikerült egy kifejezetten jó csapatot összegyúrnia. Persze, ne felejtkezzünk el az eddig kifejezetten imponáló teljesítményt bemutató újonc MÁV Előréről sem, ahol meg a Redjo Koci, Leonardo Doda és Szabó Vilmos trió a várakozáson felüli rajt záloga. Ezt a meccset akár ők is megnyerhették volna, főleg, ha a második szettben hat játszmalabdájukból egyet értékesítenek, azonban mindegyiket elhibázták, míg a vendégek az első adandó alkalomra lecsaptak, majd a harmadik játékrész után a vezetést is átvették. Innen még felálltak a hazaiak, de a döntő szettben aztán megint a vendégek rutinja érvényesült. Mindezek ellenére, a megszerzett pontnak köszönhetően Dávid Zoltán csapata tarja a második helyét a tabellán, míg a kecskemétiek már a negyedik helyig zárkóztak fel.

 

HETI PROGRAM:
November 1., kedd
19:00 Tenerife La Laguna (spanyol) – Vasas Óbuda (női Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés)

November 2., szerda
19:00 UTE – MÁV Előre-ST.Solar (női Magyar Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó); Tv: Hunvolley Tv

November 3., csütörtök
17:00 Jászberény VT – Szent Benedek RA (női NB I)
19:30 Kecskeméti RC – Szolnoki RK (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, 1. mérkőzés)
20:00 Debreceni EAC – MAFC-BME (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, 1. mérkőzés)
20:00 TFSE – Kistext JP Auto Mercedes (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, 1. mérkőzés)
20:00 Dág KSE – Pénzügyőr (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, 1. mérkőzés); Dorog

November 4., péntek
18:00 Kaposvári NRC – Fatum-Nyíregyháza (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:00 Szent Benedek RA – MTK Budapest (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
19:30 MEAFC-Miskolc – Vidux-Szegedi RSE (férfi NB I)

November 5., szombat
14:30 UTE U21 – Békéscsabai RSE (női NB I)
16:00 Debreceni EAC – Fino Kaposvár (férfi Extraliga)
16:00 TFSE – Gödöllői RC (női NB I)
18:30 MÁV Előre-ST.Solar – Vasas Óbuda (női Extraliga)
19:00 UTE – Swietelsky-Békéscsaba (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
19:00 Budaörsi DSE-Emericus – DSZC-Eötvös DSE (női NB I)
19:00 Diósgyőri VTK – Vasas SC (női NB I); zárt kapuk mögött
19:00 TFSE – Gamma Party.CO (férfi NB I)

November 6., vasárnap
16:00 VEHIR-VESC – BVSC-Zugló (női NB I)
17:30 Dunaújvárosi KSE – Szolnoki RK (férfi NB I); Tv: Hunvolley Tv
18:00 Kistext JP Auto Mercedes – Pénzügyőr (férfi Extraliga)
18:30 GreenPlan-VRCK – Kecskeméti RC (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
20:00 MAFC-BME – MÁV Előre-Foxconn (férfi Extraliga)