Lacombe Zsófia: Stabil alapokról indul idén a KNRC

Új névvel és sok új játékossal a keretben kezdi meg szereplését a női Extraligában a Kaposvári Női Röplabda Club. A felkészülésről és az elvárásokról Lacombe Zsófiát, a klub ügyvezetőjét kérdeztük.

 

Jelentősen átalakult a KNRC kerete a 2022/23-as szezonra. Mik voltak a fő célok a keret kialakításakor?
Az elsődleges cél az volt, hogy legalább 12, de inkább 13 minőségi játékosból álljon a keret. 4 külföldi, 5 tapasztaltabb magyar, és 4 utánpótláskorú fiatalból áll össze a csapat, akikre hosszú távon számítunk a klubnál. Úgy gondolom, hogy az október elején történt feladó cserével sikerült megtalálnunk azt a garnitúrát, amely bármelyik extraligás együttes ellen fel tudja venni a versenyt. A tavalyi évhez képest a széleken és center poszton kifejezetten erősebbek lettünk.

Nehéz időszakot zártak le tavasszal, hiszen pénzügyi nehézségek sújtották korábban a klubot. Amennyire a hírekből látható, sikerült stabil alapokra helyezni a klub működését. Adott minden feltétel egy sikeres szezonhoz?
Természetesen a jelenlegi energiaválság a mi helyzetünket sem könnyíti meg, de sikerült több új támogatót találnunk, akikkel hosszú távú együttműködést tervezünk, illetve Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a kialakult nehézségek ellenére továbbra is mögöttünk áll. Persze mindig van hova fejlődnünk, a magyar klubcsapatok között több jó példa vannak előttünk, és a 10 éves külföldi tapasztalatomnak hála tudom, milyen irányban tudunk és lehet előre lépni. Jelenleg 120 fölött van a leány utánpótlás játékosok száma, és ez folyamatosan emelkedik. Külön öröm számomra a Kaposvári Sportiskola röplabda szakosztályvezetőjeként, hogy ezek a gyerekek szintén egy stabil hátterű szervezetben sportolhatnak tovább.

A felkészülési időszakban több szép sikert értek el külföldi csapatok ellen, és a hazai riválisok ellen is jól teljesített a csapat. Hogy értékeli az előszezont?
Nagyon fiatal csapatunk van, az átlagéletkor 21,5 év. Mind a fizikai, mint a technikai és taktikai felkészülés miatt nagyon kellett a 9 hét felkészülés. Azonban koránt sincsenek még a legjobb formában. 11 edzőmérkőzést játszottunk, az eredményekből pedig nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, sokkal inkább a mutatott játékból. Fiatal koruk miatt folyamatos fejlődést várok tőlük, de az igazán top formával majd a rájátszás időszakára kell előrukkolniuk. Napról napra arra ösztönzi őket a szakmai stáb, hogy legyenek jobbak, dolgozzanak keményebben mint az előző edzésen, mert a tehetség ideig óráig elég, de ezen a szinten már kevés. Anno játékosként, most pedig sportvezetőként is a megalkuvást nem tűrő kemény munkában hiszek. Ezt a fajta hozzáállást a hétköznapok monotonitása mellett nem egyszerű szem előtt tartani, de azt látom, hogy megértették mit várunk tőlük.

Hamarosan rajtol a szezon, rögtön egy Békéscsaba elleni idegenbeli rangadóval. Mire számítanak a szezonrajton?
Nekünk van a legnehezebb sorsolásunk, az első 4 fordulóban egyből találkozunk a papíron legerősebb csapatokkal (Békéscsaba, Vasas, Nyíregyháza, Füred). Az első meccseken sokszor születnek meglepetés eredmények, nekünk a Swietelsky-Békéscsaba elleni találkozó egy jó erőfelmérés lesz. A csapat több hete készül már erre a találkozóra, és ha képesek lesznek arra, hogy vagányan és a megbeszéltek szerint játszanak majd, akkor bármi megtörténhet.

Mi az elvárás a csapattal szemben a szezonra?
Egyénileg és csapatszinten is átbeszéltük a kitűzött célokat, szeretnénk megismételni a tavalyi bravúrt, és a legjobb 4 között végezni majd. Tény, hogy a Női Extraliga évről évre színvonalasabb, nem véletlenül játszanak Magyarországon kifejezetten erős idegenlégiósok, és a magyarok is egyre inkább fel tudnak nőni a nekik szánt feladatokhoz. Ember legyen a talpán, aki meg tudja jósolni a 22/23-as szezon kimenetelét. Én a kulisszák mögött, a szakmai stáb és a játékosok pedig a pályán mindent megteszünk majd, és hiszem, hogy befektetett munka meghozza a gyümölcsét.